+ Bra snabbladdare
+ Kraftfull processor
+ Bra huvudkamera
- Saknar hörlursport
- Saknar microSD-stöd
- Endast 90 Hz-skärm
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
OnePlus Nord 2T är en väldigt liten uppdatering av en lyckad mellanklassmobil. Den nya modellen erbjuder lite bättre prestanda och en snabbare laddare. Bortom det finns det få fördelar och uppgraderingar i Nord 2T. Trots en överhängande brist på nyheter är OnePlus Nord 2T en favorit i mellanklassen. Den erbjuder en ganska bra skärm, kamera, processor och bra batteritid för sin klass. Den håller en hög lägstanivå och ger användare en pålitlig användarupplevelse för ett bra pris.
Hårdvarudesign
De största nyheterna i OnePlus Nord 2T kommer från telefonens nya design. Den inkluderar två gigantiska linser på baksidan. De drar uppenbar inspiration från Huawei P50, som har flera stora kameror. OnePlus Nord 2T har egentligen inga stora kameror. I den övre linsen gömmer sig istället en ganska normal huvudkamera, medan två kameror har tryckts in i den nedre linsen. Det ser lite konstigt ut. Bredvid den nedre linsen finns en ännu underligare detalj – plats för en LED-lampa som saknar en faktisk ljuskälla. Det är en detalj som möjligen ger någon typ av designbalans. Den verkar dock inte ha något praktiskt syfte.
I övrigt har Nord 2T en design som vi känner igen. Plastramen som sträcker sig runt telefonen ser ut att vara identisk med föregångaren. Det betyder att även Nord 2T inkluderar ett fysiskt ljudlägesreglage och att volymknapparna sitter på vänster sida. Alla knappar ger bra fysisk återkoppling och är trevliga att använda. Vi gillar också den inbyggda fingeravtrycksläsaren i skärmen, som fungerar pålitligt och snabbt.
Även framsidan är oförändrad sedan förra årets modell. Den inkluderar en skärm med kraftigt rundade hörn och ett hål för den främre kameran. Med det sagt finns det inte så mycket som faktiskt sticker ut från vad OnePlus lanserade för ett år sen. Den nya modellen har en förändrad kameradesign men den gör som sagt ingen praktisk skillnad. I övrigt finns fortfarande inget vattenskydd och det har varken tillkommit eller försvunnit någon funktion.
Skärm
Skärmen på OnePlus Nord 2T är samma som på Nord 2, som i sin tur är samma som i Nord CE. Det är en 6,43 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 080 x 2 400. Den presterar helt okej. Färgåtergivningen är acceptabel för klassen och med en ljusstyrka på 642 nits är den också användbar utomhus. Det finns gott om konkurrenter med bättre skärmar, särskilt från Samsung. Faktumet att skärmen bara har 90 Hz uppdateringsfrekvens börjar kännas särskilt svagt för klassen år 2022. Med det sagt vill vi vara tydliga: skärmen är bra och bör inte vara en deal-breaker för någon som letar efter en mellanklassmobil.
Batteri
OnePlus Nord 2T är en pålitlig smartphone. Det har den främst sin utmärkta batteritid att tacka för. För normala användare räcker det i två dagar, tre dagar vid lättare användning. Det ger även mycket krävande användare stor marginal. Det gör den till en utmärkt spelmobil för användare som ofta har problem med batteriproblem på grund av batterihungriga spel. Det finns konkurrenter med 5 000 mAh-batterier som är ännu bättre, men OnePlus Nord 2T är en av de bästa.
OnePlus Nord 2T kommer med en ny 80 watt SuperVOOC-laddare. Den har en USB A-anslutning och laddas med den inkluderade röda kabeln. Laddaren är otroligt snabb. Den tar telefonen från 0 till 66 procent på 15 minuter och till 82 procent efter 20 minuter. Laddaren är stor och med så bra batteritid som telefonen har, behövs sällan så snabb laddning. Vid kristillfällen är snabbladdning ändå smidigt.
Kamera
OnePlus lovade att Nord 2T skulle ha en bättre kamera än sin föregångare. Förbättringen skulle komma från en förbättrad bildprocessor. Till en början trodde vi att OnePlus hade rätt men annorlunda är inte alltid bättre, fick vi lära oss. OnePlus Nord 2T har nämligen exakt samma kamerasystem som Nord 2. Trots det tar de inte identiska bilder. Något har förändrats men när vi tittar närmare är inte Nord 2T en bättre kamerasmartphone. I ljusa miljöer fångar den ofta plattare bilder som har ett brett och bra dynamiskt omfång men det är inte större än tidigare. Det är snarare så att vi förlorar kontrast med den nya bildbehandlingen. Med det sagt är detaljrikedomen hög, brusreduceringen är bra och den presterar bra i mörka miljöer, precis som tidigare. Den fortsätter alltså att imponera i klassen. Någon markant förbättring av kamerasystemet finns dock inte.
De övriga kamerorna är också oförändrade. Vidvinkelkameran är tyvärr meningslöst dålig. Den har usel skärpa och dålig brusreducering. Vi hade gärna sett OnePlus skrota extrakamerorna och fokusera på att göra andra förbättringar i telefonen.
Mjukvara
OnePlus Nord 2T drivs av Android 12 med OxygenOS 12.1. Det är en stilren mjukvara med fler funktioner och anpassningar än OnePlus haft tidigare. Som standard finns till exempel en funktion kallad Shelf. Genom att svepa ner med fingret från den högra delen av systemfältet, öppnas en widget-vy kallad Shelf som dessvärre är långsam och till stor del överflödig. Hemskärmen har widgets och med en så stor och avlång skärm som Nord 2T har, är det svårt att svepa ner för att komma åt notiser när vi inte är på hemskärmen. Funktionen går att inaktivera och med det är de flesta delarna av mjukvaran enkel att hantera. Mjukvaran är snabb och pålitlig och de ytterligare funktioner som OnePlus inkluderar står inte i vägen.
OnePlus är dessvärre långt ifrån bäst när det gäller mjukvaruuppdateringar. Företaget som lanserades på marknaden med stöttning från community-driven open source-mjukvara, har inte hängt med branschen när det gäller uppdateringar. Nord 2T kommer med ett löfte om två uppgraderingar av Android och tre år av säkerhetsuppdateringar. Det är för snålt när Apple, Samsung och Xiaomi expanderar sitt stöd till fyra, fem eller fler år. Samsung är den största konkurrenten i prisklassen då de till exempel erbjuder fem år av mjukvarustöd för Galaxy A53.
Prestanda och lagring
Nord 2T har en ny MediaTek Dimensity 1300-krets. På pappret är det en väldigt liten uppgradering i jämförelse med Nord 2:s Dimensity 1200. I våra tester ser vi ändå en förvånansvärt stor förbättring i grafikprestanda på 10 procent. Vid hög och långvarig belastning är vinsterna 19 procent högre. Det beror sannolikt mer på förändringar i kylningen än på förbättringar i kretsen. Oberoende på varför Nord 2T presterar bättre, är vi nöjda med förbättringarna i Nord 2T. För sitt pris håller den en hög nivå. Den klarar sig givetvis fint i vardagliga applikationer men kan även hantera många spel.
Den svenska modellen har 8 GB och 128 GB lagring. Det är mer än tillräckligt mycket RAM-minne men lite snålt med lagringsutrymme. Särskilt med tanke på att det saknas en microSD-kortplats.