Samsung Galaxy A3 (2017)
3.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:Samsung Galaxy A3 (2017) säljs i färgerna svart, rosa och guld. Vi har testat guld-varianten.
Fördelar
+ Lång batteritid
+ Vattentät
+ Kompakt design
+ Always on-skärm
Nackdelar
- PenTile-skärm
- Saknar Android 7
- Skör glasbaksida
- Högtalarens placering
Kamera3.8
Skärm3.2
Batteri7.2
Kamera3.8
Skärm3.2
Batteri7.2
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Med en ny processor, mer RAM, en ny fingeravtrycksläsare och en vattentät design erbjuder Samsung Galaxy A3 (2017) många intressanta nyheter i jämförelse med förra årets modell. Telefonen är ännu ett bevis på hur duktiga Samsung är på att skapa smartphones som håller en imponerande hög lägstanivå. Det är svårt att peka på något som är riktigt dåligt eller inte fungerar med den. Vi hade önskat att skärmen var lite bättre och att mjukvaran var uppdaterad men på det stora hela är Galaxy A3 (2017) en riktigt stabil och bra smartphone. Nu behövs bara en prissänkning, från telefonens lite för höga pris, för att Samsung verkligen ska kunna konkurrera.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A3 (2016) var en av våra favorittelefoner från 2016. Den lyckades kombinera en stadig konstruktion med ett kompakt format och ett lågt pris. Samsung Galaxy A3 (2017) fortsätter i sin föregångares spår men introducerar bland annat en ny design.

Läs mer om hårdvaran

Den nya modellen har en design som påminner mer om Samsung Galaxy S-serien än vad förra årets modell gjorde. Samsung har lämnat föregångarens kantiga och hårda design bakom sig och förlitar sig nu på en mer rundad och snällare design. Bakstycket är fortfarande gjort av glas men glaset är nu mer rundat längs höger och vänster sida. Det gör att telefonen ligger betydligt skönare i handen. Faktumet kvarstår dock att glas riskerar spricka på ett annat sätt än exempelvis metall och plast. Det gör att inte bara glaset på framsidan, utan även glaset på baksidan, riskerar att gå sönder vid en olycka.

Längs telefonens sidor fortsätter Samsung att använda sig av metall. Metallramen runt telefonen ger den både styrka och stabilitet. På telefonens vänstra sida sitter två volymknappar som ger helt okej fysisk återkoppling. Eftersom på/av-knappen sitter på höger sida är volymknapparna lätta att skilja från på/av-knappen.

Ny port och konstig högtalare

På ovansidan av Samsung Galaxy A3 (2017) hittar vi en SIM- och microSD-kortläsare. Läsaren har tyvärr inte stöd för dubbla SIM-kort, trots att det finns en internationell version av Galaxy A3 (2017) som har det. På undersidan finns dock en trevlig nyhet. Samsung har ersatt föregångarens microUSB-port med en symmetrisk USB Typ-C-port. Porten har bara stöd för USB 2 och har inte stöd för video ut men är åtminstone betydligt enklare att använda än föregångarens microUSB-port.

Bredvid USB-porten sitter en 3,5 millimeter hörlursport och en mikrofon men ingen högtalare. Samsung har flyttat telefonens högtalare från undersidan till telefonens högra sida. Högtalarens position är både annorlunda och opraktisk. När den hålls i landskapsläge är det lätt hänt att ett finger täcker gallret framför högtalaren.

På framsidan av Galaxy A3 (2017) sitter en 4,7 tum skärm. Under skärmen sitter en fysisk hemknapp som inkluderar en fingeravtrycksläsare. Fingeravtrycksläsaren är en av de största nyheterna med Samsung Galaxy A3 (2017). Läsaren är inte snabb men är ändå en stor bonus då den gör det betydligt lättare för användare att ha en säker telefon som är enkel att använda.

Till höger och vänster om hemknappen sitter bakgrundsbelysta kapacitiva navigationsknappar. Knapparna är enkla att använda. För vana Android-användare kan de dock vara lite förvirrande eftersom de sitter i motsatt ordning än traditionella Android-knappar.

Liten och kompakt

I skrivande stund har Samsung Galaxy A3 (2016) en utmärkelse som Sveriges bästa lilla budgettelefon. I skrivande stund är 2017 års modell inte tillräckligt billig för att ha en chans på den utmärkelsen. Den är dock definitivt tillräckligt liten. Samsung har visserligen gjort ramarna runt telefonen lite större än på föregångaren. Galaxy A3 (2017) är därför marginellt bredare och längre än sin föregångare. Storleksskillnaden är liten men märkbar. Få smartphones på marknaden är fortfarande så kompakta som Galaxy A3 (2017).

En av årets största nyhet för Galaxy A3-serien är vattentätning. Samsung har tätat alla öppningar i telefonen för att ge den IP68-certifiering. Det betyder att den kan hållas under vatten i upp till en halvtimma utan att stöta på problem. Vattentätningen är inte skyddad av garantin och den kan påverkas om telefonen går tappas eller spricker men med IP68-certifieringen kan konsumenter åtminstone vara mindre oroliga över att Galaxy A3 (2017) tar skada vid exempelvis en oavsiktlig simtur i toaletten.

Stäng

 

Skärm

Samsung Galaxy A3 (2017) är inte särskilt dyr men använder inte heller särskilt modern skärmteknik. Ett av de största nackdelarna med telefonen ur ett rent tekniskt perspektiv är dess skärm. Den är nämligen oförändrad från förra årets modell som var föråldrad redan förra året. Problemet med den är att den använder PenTile-teknik som ger bilden ett suddigt och ojämnt utseende. Eftersom skärmen är relativt lågupplöst är problemet väl synligt och kan vara irriterande för användare som bryr sig om hög bildkvalitet. Utöver problemen med PenTile presterar skärmen visserligen bra med djup svärta, bra färgåtergivning och hög ljusstyrka men för vissa användare kan PenTile-tekniken förstöra även skärmens många goda egenskaper.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A3 (2017) har en högtalare som är lite underligt placerad. Medan många konkurrenter har högtalare på sin undersida eller framsida har Galaxy A3 (2017) sin högtalare strax ovanför på/av-knappen på telefonens högra sida. Högtalaren sitter på ett sätt som gör det lätt att råka täcka för den med ett finger när telefonen hålls i landskapsläge. När högtalaren inte är övertäckt fungerar den bra. Den erbjuder lite högra ljudvolym än sin föregångare och kan producera ljud av relativt hög kvalitet. Den har dock svårt att konkurrera med exempelvis Lenovo Moto G4 Plus, som har en bättre högtalare som dessutom är placerad på telefonens framsida.

 

Batteri

Samsung Galaxy A3 (2017) har ett flertal intressanta egenskaper. Den är relativt kompakt och vattentät. Trots sin lilla storlek har den ett batteri som är tillräckligt stort för att ge telefonen en otrolig batteritid. Galaxy A3 (2017) är till och med bättre än sin föregångare i just denna grenen. Även vid mycket hård användning är den svår att ta ner under 30 procent vid dagens slut. Vid lättare användning kan den klara sig genom två hela dagar utan större problem. Ingen kommer i närheten av den batteritid som Samsung kan erbjuda i ett så kompakt format.

 

Kamera

Samsung Galaxy A3 (2017) har en 13 megapixelkamera som är ett klart steg framåt för Galaxy A3-serien. Den är snabbare och erbjuder högre kvalitet i så gott som alla miljöer. Den är pålitlig, enkel och helt okej i mörka miljöer. Det är dock uppenbart att den inte kan konkurrera med dyrare smartphones.

Läs mer om kameran

Samsung Galaxy A3 (2017) kan erbjuda mycket hög bildkvalitet i många miljöer. Kameran har ett brett dynamiskt omfång som gör det lätt för den att återskapa detaljer i krävande miljöer med både skugga och direkt solljus. Kamerans detaljrikedom är imponerande och även om den inte är alls lika snabb som många dyrare smartphones är den betydligt snabbare än sin föregångare.

I mörka miljöer presterar kameran helt okej. Den ligger i samma klass som många andra telefoner i sin prisgrupp. Den saknar optisk bildstabilisering, vilket hindrar den från att verkligen skina i mörka miljöer men vi har svårt att klaga på kamerans prestanda. Den är kort sagt en bra smartphonekamera för sitt pris som håller vad den lovar, inte mycket mer.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara är snabb, väl optimerad och full av många bra funktioner. Vi hade önskat att den hade Android 7 men vi kan trösta oss med att Samsung har skickat med en ny version av TouchWiz som är enklare, renare och mer lik Googles version av Android.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy A3 (2017) använder Android 6.0.1 med Samsungs överliggande TouchWiz-gränssnitt. Den nya modellen använder en ny version av TouchWiz som liknar den mjukvara som den dödsdömda telefonen Samsung Galaxy Note 7 använde. Det betyder att Samsung har byggt om stora delar av mjukvaran för att använda ett renare designspråk som, i våra ögon, ser betydligt mer modernt ut.

Det är tråkigt att Samsung lanserar Galaxy A3 (2017) utan Android 7 Nougat men Samsung har åtminstone försökt erbjuda vissa funktionerna från Android Nougat i sin egen mjukvara. En av de stora funktionerna är möjligheten att dela på skärmen och använda två appar samtidigt. Funktionen är visserligen inte ny för Samsung men har många konkurrenter också den tack vare Android 7. Samsungs implementering av funktionaliteten är långt ifrån perfekt. Endast ett fåtal appar har till exempel stöd för den. När den används med kompatibla appar är den dock på vissa sätt enklare att använda än Googles.

Nya snabbinställningar

Samsung har städat bland sina inställningarna. Företaget har samlat fler inställningar under bredare kategorier. Det gör det lättare att hitta vissa inställningar men det gör det också krångligare att komma till många vanliga inställningar. För att byta Wi-Fi-nätverk krävs till exempel ett klick mer än det gör på Nexus-telefoner. Det kanske låter som en liten detalj men oeffektiva menysystem kan slösa mycket onödig tid.

Samsung har vägt upp sina tidskrävande menyer med att återintroducera en funktion som funnits inbyggd i Android i många år men som företaget tidigare aktivt tagit bort. Funktionen låter användare snabbt byta Wi-Fi-nätverk och byta uppkopplad Bluetooth-enhet från snabbinställningarna, ovanför notiserna. En lista över alla tillgängliga nätverk kan tas fram med ett klick på det nuvarande nätverksnamnet, som visas under Wi-Fi-ikonen bland snabbinställningarna.

En annan nyhet i Samsungs mjukvara hittar vi i appskärmen. Tidigare versioner av företagets mjukvara har låtit användare sortera appar i bokstavsordning men nyinstallerade appar ändå placerats längst bak, efter ö. Den nya mjukvaran fungerar på samma sätt som Googles version av Android. Alla appar kan nu sorteras i bokstavsordning och ordningen behålls även när nya appar installeras. Samsung har gjort en liten förändring som dock är ytterligare ett tecken på att Samsung går mot en mjukvaruupplevelse som liknar Googles.

Många förinstallerade appar

När det gäller förinstallerade appar finns samma Samsung, Google och Microsoft-appar som vi sett i många andra Samsung-mobiler de senaste åren. Från Google finns traditionella appar så som Chrome, Foto, Google Drive, Google Maps och Google Hangouts; från Microsoft finns Office-apparna samt OneDrive och Skype; och från Samsung finns en Epost-app, webbläsare, filhanterare, röstinspelare, fitnessappen S Health och röstassistenten S Voice. Många av de förinstallerade apparna är praktiska och kan ge användare ett riktigt värde men vissa är också redundanta. Apparna Epost och Internet är till exempel helt överflödiga eftersom Googles Gmail och Chrome redan finns installerade. Samsung installerar dessutom sin egen Galaxy Apps-app som har samma syfte som Google Play men som bara kan användas på Samsung-telefoner. Helt överflödigt.

En mjukvarufunktion som funnits i Galaxy S-serien ett bra tag men som först nu hittar till Galaxy A-serien kallas Always on Display. Funktionen visar alltid den nuvarande tiden och de senaste notiserna på telefonens skärm, även när telefonen är låst. Funktionen går att stänga av men är praktisk att ha och ger Galaxy A3 ett värde som inte funnits i familjen förut.

”Enhetssäkerhet”

Samsung Galaxy A3 (2017) är också den första telefonen från Samsung, med undantag från Galaxy Note 7, som kommer med ett antivirus förinstallerat i telefonen. Samsung har gömt funktionen bland telefonens inställningar, så den stör inte användare, men vi ifrågasätter ändå behovet av ett antivirus-program som söker igenom appar när detta redan görs av Google.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Samsung Galaxy A3 (2017)

Samsung Galaxy A3 (2017) kommer utrustad med ett Samsung Exynos Octa 7870-chipset. Det är ett relativt nytt chipset som är anpassat för relativt billiga mobiler som har höga krav på energieffektivitet. 7870 är därför ett utmärkt val för Galaxy A3 (2017). I jämförelse med Galaxy A3 (2016) kan 2017 års modell erbjuda 20–30 procent högre prestanda, enligt Surfas tester, samtidigt som telefonen är mer energisnål. Med 2 GB RAM-minne har Galaxy A3 (2017) dessutom lättare att hantera fler och tyngre appar. Vi hade visserligen gärna sett 3 GB RAM-minne och 32 GB lagringsutrymme, istället för 16 GB, med tanke på telefonens lanseringspris. Galaxy A3 är med andra ord inget prestandamonster men vid vanlig användning är den snabb och väl optimerad.

Klicka för specifikationer

Skärm 4,7 tum Super AMOLED
Skärmupplösning 720 x 1 280
Storlek 135,4 × 76,2 × 7,9 mm
Vikt 138 gram
Kamera 13 MP
Främre kamera 8 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, ac
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Ja, IP68
Processor Samsung Exynos 7 Octa (7870) 1,6 GHz
Lagring 16 GB
RAM 2 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 2 350 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Nej
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 − 4 =