+ Dubbla SIM och microSD, samtidigt
+ Mycket RAM
- Lågupplöst skärm
- Lite plastig
- Låg grafikprestanda
Bli först att lämna ett omdöme.
Sammanfattning
Samsung Galaxy A70 är en bjässe från utsidan till insidan. På utsidan finns en modern men klumpigt stor design som fuskar lite med en glas-liknande plast på baksidan. På insidan finns ett gigantiskt batteri som erbjuder en batteritid på två dagar för många användare. Här finns också gott om lagring och gott om RAM som gör Galaxy A70 till en av få billigare mobiler från Samsung som inte dras med prestandaproblem. Fingeravtrycksläsaren drar samtidigt ner prestandaintrycket med långa lästider och medioker pålitlighet. Det gör Galaxy A70 till en kompetent mellanklassmobil som inte kan slå alla på allt men som i alla fall kan skryta med en imponerande batteritid.
Hårdvarudesign
Samsung Galaxy A70 kanske ser lyxig. För att få ner priset har dock Samsung satsat helt och hållet på plast. Det lättrepade materialet känns inte särskilt lyxigt men Samsung har ändå lyckats skapa en stadig konstruktion för den riktigt stora mobilen.
Läs mer om hårdvaranMed en 6,7 tum skärm är Samsung Galaxy A70 en väldigt stor mellanklassmobil. Den är betydligt större än konkurrenter så som Nokia 8.1 och Xiaomi Pocophone F1, som har 6,18 tum stora skärmar. Det gör Galaxy A70 nästan en hel centimeter längre än konkurrenterna. Det betyder att den har en större skärm och plats för ett större batteri men att den också kan vara lite för klumpig för många användare.
Plast som bedrar
Baksidan av Galaxy A70 täcks av plast, på samma sätt som Galaxy A50. Den glasliknande baksidan har därmed inte samma risk att spricka som glas men har inte heller samma reptålighet. Plast kan lätt repas av till exempel metall medan glas i princip bara repas av hårda mineraler. På en telefon i A70:s prisklass känns det definitivt lite tråkigt. Särskilt när konkurrenter så som Nokia 8.1 har ett glasbakstycke som dessutom erbjuder en betydligt bättre kvalitetskänsla.
I det övre vänstra hörnet av baksidan finns en kameramodul med tre kameror och en LED-lampa strax under. Till skillnad från så gott som alla andra mobiler på marknaden sticker dock modulen knappt ut från resten av baksidan. Det gör att Galaxy A70 inte vinglar på en platt yta och att kameramodulen inte är riktigt lika utsatt för stötar som i många andra mobiler.
Medan plasten på baksidan imiterar glas, finns det också plast på sidorna. Denna plasten imiterar dock metall. En blank finish får sidorna av vårt lax-rosa exemplar att se ut som någon typ av polerad stål. Även om sidorna kanske ser lyxiga ut känns de inte så lyxiga. Det är lite synd för en telefon i klassen. Med det sagt kan vi ändå säga att Galaxy A70 är en stadigt konstruerad mobil som inte har de problem med knakande plastkonstruktioner som var vanliga för många år sen.
Längs vänster sida finns en på/av-knapp och två volymknappar som erbjuder bra fysisk återkoppling. På ovansidan finns en sekundär mikrofon. Längs vänster sida finns en kortläsare med plats för dubbla nanoSIM- och ett microSD-kort, samtidigt. Det gillar vi skarpt. På undersidan finns en USB Typ C-port, en mikrofon, en högtalare och en hörlursport.
Omogen teknik
Framsidan täcks av en stor skärm med relativt tunna skärmkanter som ger telefonen ett modernt utseende. Till skillnad från Galaxy S-serien saknar A70 rundade skärmsidor. Det kan ses som en fördel eftersom rundade sidor kan göra det lätt att trycka på skärmen av misstag. I skärmen finns en inbyggd fingeravtrycksläsare som använder sig av optisk läsarteknik, som tyvärr är långsammare och mindre pålitlig än den ultraljudbaserade teknik som används i Galaxy S10-familjen. Den optiska tekniken kan vara både relativt snabb och pålitlig men Samsung har inte lyckats med sin implementering i Galaxy A70. Fingeravtrycksläsaren är oerhört långsam med en upplåsningstid på upp till två sekunder i vissa fall. Som det enda säkra biometriska säkerhetssystemet i hela telefonen, lyckas den dåliga läsaren sätta ett stort hinder för hela användarupplevelsen. Samsung borde ha satsat på en billigare och mer pålitlig kapacitiv läsare.
Galaxy A70 saknar vattentätning, som Samsung ofta inkluderade i tidigare A-mobiler tidigare. Det är definitivt synd men inte något större problem för Samsung eftersom få konkurrenter i prisklassen inte heller har satsat på det.
Stäng
Skärm
Samsung Galaxy A70 har en 6,7 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 2 400 x 1 080. Det är en relativt låg upplösning för en så stor skärm. Skärmens PenTile-struktur förvärrar det ytterligare och gör Galaxy A70:s skärm lite oskarp i jämförelse med många konkurrenter. Bortom detaljrikedom presterar Galaxy A70 nära identiskt med Galaxy A50. Det betyder att den har en hög maximal ljusstyrka för att vara lätt att använda utomhus. Den har en helt okej färgexakthet för sin klass, även om Samsungs två skärmlägen inte riktigt lyckas pricka rätt. Både det ”naturliga” SDR-läget är lite för mättat för att visa SDR-innehåll och det ”Intensiva” läget är alldeles för mättat, även för färgglad DCI P3-färg. Det hade varit okej för Galaxy A50 men för Galaxy A70 betyder det att konkurrenter så som Nokia 8.1 kan erbjuda en bättre skärmupplevelse, trots sin LCD-teknik.
Högtalare
Det sitter en högtalare på undersidan av Galaxy A70. Den får ingen assistens av hörluren. Trots bra högtalare i Galaxy S-serien har Galaxy A70 tyvärr en ganska medioker högtalare. Den är betydligt tystare än många konkurrenter och saknar helt täckning bland lägre frekvenser. Den fungerar helt okej för röstsamtal men är riktigt dålig för musik och videos.
Batteri
Med ett batteri på 4 500 mAh har Galaxy A70 högre energikapacitet än de flesta. Det ger den en imponerande batteritid. I kombination med ett energieffektivt chipset från Qualcomm kan den leverera två dagars batteritid för normala användare och upp till tre dagars batteritid vid lättare användning. Även krävande användare kan avsluta en dag med nästan 50 procents marginal. Det gör Galaxy A70 till en riktig långkörare. Den inkluderade 25 watts-laddaren är dessutom Samsungs snabbaste inkluderade laddare.
Kamera
Samsung Galaxy A70 har en bra mellanklasskamera som tar ett ordentligt steg uppåt från Galaxy A50 med kraftigt förbättrad detaljrikedom i alla miljöer. Den imponerar med ett brett dynamiskt omfång men vidvinkelkameran är tyvärr ganska dålig.
Läs mer om kameranSamsung Galaxy A70 har ett kamerasystem med tre kameror. Huvudkameran är en 32 megapixelkamera med ett bländarvärde på f/1,7. Den skiljer sig alltså från kameran i Galaxy A50. Det är vi glada för eftersom Galaxy A70 erbjuder betydligt bättre detaljrikedom i ljusa miljöer. Gamla flaggskeppskonkurrenter, så som Huawei P20, erbjuder fortfarande ännu högre detaljrikedom men Galaxy A70 är ett stort steg upp för Samsung. Galaxy A70 har visserligen en tendens att öka både kontrast och skärpa lite för mycket men för klassen presterar den ändå bra med ett brett dynamiskt omfång.
I mörka miljöer fortsätter Galaxy A70 att erbjuda ganska bra prestanda. Den ligger ett ordentligt steg framför Xiaomi Pocophone F1 i mycket mörka miljöer. Den presterar dessutom ganska bra i mörka miljöer med ett imponerande dynamiskt omfång. Här visar dock Huawei P20 att den fortfarande ligger i en betydligt högre kvalitetsklass.
För sociala medier, inte mer
Vidvinkelkameran är intressant tack vare sitt unika perspektiv. Precis som på Galaxy A50 är den dock inte särskilt bra. Den har problem med detaljrikedom i allmänhet och är särskilt oskarp längs sidorna av bilden. Den kan möjligen fungera i små format på sociala medier men den bristande skärpan gör den svår att använda för något annat.
Galaxy A70 är den billigaste av de nya A-mobilerna som har fullt stöd för att filma i 4K-upplösning. Det gör den också betydligt bättre för videofilmning än Galaxy A50. För klassen är det bra men knappast något unikt.
Stäng
Mjukvara
Samsung One UI har tagit Samsungs mjukvara många steg i rätt riktning. Den är fortfarande hårt anpassad men är nu anpassad med smak och eftertanke. Galaxy A70 undviker dessutom de prestandaproblem som många av Samsungs billigare mobiler har.
Läs mer om mjukvaranDelar av detta test är likt vårt test av Galaxy A50 eftersom telefonerna delar vissa egenskaper.
Galaxy A70 lanseras med nästan samma mjukvara som Galaxy S10-serien, nämligen Android 9 med OneUI 1.1. OneUI introducerar främst ett nytt och betydligt mer koherent designspråk. Det lägger stor vikt vid att vara enkelt att använda på mobiler med stora skärmen, vilket är särskilt tacksamt för Galaxy A70. Mjukvaran är ett klart ett tydligt steg framåt för Samsung.
Till skillnad från Galaxy A50 har Galaxy A70 inga prestandaproblem som går att koppla till mjukvaran. Den generösa mängden RAM och den relativt kraftfulla processorn verkar hjälpa för att komma över vad som verkar vara en prestandatröskel för OneUI. Det gör att mjukvaran flyter på bra i alla situationer.
Oortodox flärp
Galaxy A70 har ett fåtal anpassningar för sin skärmflärp. Anpassningarna är för det mesta relativt okontroversiella. Notiser och systemikoner visas vanligen bredvid flärpen i systemfältet. I vissa appar kan material visas ”bakom flärpen”. I YouTube kan videos till exempel expanderas hela vägen ut, så att flärpen täcker en del av videon. Netflix stannar dock innan flärpen och gör resten av skärmen svart. Mjukvaran gör det dock också möjligt att gömma flärpen. Istället för att lämna kvar notiser i delen av skärmen bredvid flärpen, och låta appar visas i utrymmet som inte påverkas av flärpen, stängs dock hela utrymmet för statusfältet av och flyttas ner. Det gör att poängen med flärpen helt försvinner. Vi har väldigt svårt att förstå varför det skulle vara en bättre lösning.
Stäng
Prestanda och lagring
Galaxy A70 drivs av ett Qualcomm Snapdragon 675-chipset som är ett ganska nytt mellanklass-chipset. Det är byggt på en ganska ny 11 nm-process men ligger snarare i klass med det ganska gamla chipsetet Snapdragon 636, som är vanlig i lägre prisklasser, när det gäller grafikprestanda. Det gör konkurrenter så som Nokia 8.1 betydligt bättre val för spelintresserade, eftersom den har nära dubbelt så hög grafikprestanda. I kombination med en generös mängd RAM, 6 GB, erbjuder ändå Galaxy A70 en bra prestandabalans för att erbjuda en kvick användarupplevelse i de allra flesta vardagssituationer.