+ Bra zoomkamera
+ S Pen
+ Praktisk mjukvara
- Sämre batteritid än S20 Ultra
- Obekväm design
Be the first to leave a review.
Sammanfattning
Samsung Galaxy Note 20 Ultra är exakt vad vi trodde att den skulle vara. Den är en Note-mobil med nyheterna från S20 Ultra. Den ger oss en oerhört exakt, ljusstark och snabb skärm, en imponerande kamera, bra prestanda och alla funktioner som moderna flaggskepp kräver. Den unika pennan gör Note 20 Ultra till en unikt bra produkt men i årets modell finns en stor nedgradering. Trots ett lite större batteri har Note 20 Ultra sämre batteritid än sin föregångare och sämre batteritid än S20 Ultra. För första gången på länge är det därför inte alls självklart att Note är bättre än S. S Pen-entusiaster kommer fortfarande älska Note 20 Ultra men för dem är behovet av en laddare lite större än vi hade önskat.
Hårdvarudesign
Både skärmen och kameran har blivit större. Det gör Note 20 Ultra till en klumpig mobil. Den är kanske lite mindre än S20 Ultra men den är också lite kantig och svår att hålla. Metall och sprillans nytt glas håller i alla fall uppe lyxkänslan och i vanlig ordning har Samsung fått plats med nästan alla tänkbara funktioner.
Läs mer om hårdvaranSamsung Galaxy Note 20 Ultra är en gigant, på många sätt. Främst genom sin design. Note-serien har alltid varit känd för sin storlek och Galaxy Note 20 Ultra fortsätter sträcka på vad vi är villiga att lägga i fickan. Med en 6,9 tum skärm har den samma diagonala skärmmått som Galaxy S20 Ultra. En lite tunnare design gör ändå att den känns lite nättare i handen. En vikt som är 14 gram lägre hjälper dessutom för att göra Note 20 Ultra till en lite smidigare mobil än syskonet. Med det sagt har Note 20 Ultra en väldigt kantig design som vissa kan tycka är obekväm i handen. De vassa kanterna och hörnen ger ett industriellt utseende men det gör den också lite oergonomisk.
Starkare glas
Baksidan av Galaxy Note 20 Ultra täcks av en skiva glas, som i vårt fall täcks av en matt finish med en bronsliknande färg. Den speciella ytbehandlingen gör den relativt fri från fettfläckar. Glaset är tillverkat av Corning och kommer från den sprillans nya Gorilla Glass Victus-serien. Glaset ska klara mer kraftfulla stötar och dessutom vara svårare att repa. Det är dock fortfarande glas, som kan repas av stenar och grus och som kan spricka om det utsätts för tillräckliga krafter.
På baksidan sitter en ny kameramodul, som har lånats från S20 Ultra. Modulen sticker ut runt två millimeter från baksidan av telefonen. Den har en lite smalare design, i jämförelse med S20 Ultra, som vi föredrar, då den ser mer symmetrisk tillsammans med resten av mobilen. Utan den rundande list som Galaxy S20 Ultra hade längs kameramodulens kanter, ser det dock ut som att kameramodulen på Note 20 Ultra sticker ut betydligt mer än den gör på S20 Ultra.
Den utstickande kameran gör Note 20 Ultra opraktiskt obalanserad på ett platt underlag. Kan är så stor att vi tror att vi skulle föredra telefonen med ett ganska tjockt skal som gör kameramodulen mindre påtaglig.
I vanlig ordning möter glas metall längs sidorna av telefonen. Baksidans rundade glas och framsidans rundade skärm gör dock att det inte finns mycket utrymme kvar för metallramen. Längs höger sida finns i alla fall en på/av-knapp och två volymknappar som är praktiskt placerade och som ger bra fysisk återkoppling. Detta är de enda fysiska knapparna på mobilen. Här finns ingen Bixby-knapp. Längs ovansidan sitter en mikrofon och en kortläsare. I läsaren finns plats för dubbla nanoSIM-kort eller ett nanoSIM- och ett microSD-kort.
S Pen gör Note unik
Längs undersidan hittar vi en mikrofon, USB Typ C-port och S Pen som lätt kan matas ut med ett klick. Årets modell av S Pen är nära oförändrad från förra året. Vår modell har en metalliknande finish men fungerar annars på samma sätt och har samma typ av utbytbara spets som tidigare. Knappen på pennan gör det möjligt att ta foton på avstånd och styra vissa appar med gester i luften. En nyhet är också att det nu går att navigera i Android med gester, men mer om det i mjukvarudelen av detta testet.
Framsidan av Galaxy Note 20 Ultra täcks av en 6,9 tum skärm med lätt rundade hörn och rundade skärmsidor. De tunna skärmramarna och det lilla centrerade kamerahålet påminner mycket om Galaxy Note 10. Det är en design som lägger fokus på skärmen och som gör att många konkurrenter ser omoderna ut i jämförelse. Ovanför skärmen finns för övrigt en tunn öppning till en hörlur/högtalare. Öppningen syns dock knappt och samma gäller ljussensorer och avståndsmätare, som är gömda under skärmen.
Även fingeravtrycksläsaren är gömd under skärmen. Den verkar vara identisk med läsaren i Galaxy S20 Ultra. Den är alltså baserad på ultraljudsteknik och erbjuder generellt bra prestanda med ovanligt hög pålitlighet när fingret är fuktigt. Med det sagt föredrar vi de mer förlåtande läsare som Huawei och Xiaomi använder, som har större områden för avläsning.
Note 20 Ultra har en design och en uppsättning funktioner som vi blivit vana vid att se från Note-serien. Det inkluderar saker så som vattentäthet och trådlös laddning på baksidan. Den trådlösa laddningen går dessutom att vända på för att låta telefonen ladda andra enheter. Med undantag för en hörlursport, och möjligen en IR-sändare, så är Note 20 Ultra den funktionskompletta mobil som vi väntar oss från Samsungs dyra flaggskepp.
Stäng
Skärm
Samsung Galaxy Note 20 har en 6,9 tum AMOLED-skärm med en upplösning på 1 440 x 3 088. Det ger marknadsledande detaljrikedom och kontrast. Samsung levererar dessutom marknadsledande färgexakthet, precis som Galaxy S20 Ultra. Likt föregångaren finns dessutom stöd för att visa operativsystemet i 120 Hz, för en mjuk och kvick användarupplevelse. Nytt för Note 20 Ultra är stöd för en adaptiv uppdateringsfrekvens som anpassas beroende på innehåll. Det kan mycket väl påverka batteriåtgången men det ger ingen större förändring i bilden. Samsung har däremot lyckas pressa upp skärmens ljusstyrka lite. Nu når den över 1 500 nits i vårt HDR-test, medan Galaxy S20 ultra stannade strax över 1 400 nits. Det är roligt att se ännu en förbättring från Samsung, även om just denna är svår att se i praktiken. Samsung levererar kort sagt skärmprestanda i absolut världsklass.
Högtalare
Samsung fortsätter att erbjuda ljud i högsta klass. De två högtalarna ger en jämn ljudbild som fungerar bra för videos och tillsammans når de ljudvolymer för att fungera bra även i ganska bullriga miljöer. Apple iPhone 11 Pro Max erbjuder märkbart bättre stereoseparation än Note 20 Ultra men den ljudkvalitet som Note 20 Ultra ger är ändå i absolut toppklass.
Batteri
Med ett batteri på 4 500 mAh har Note 20 Ultra ett batteri som är 500 mAh mindre än batteriet i S20 Ultra. Det gör skillnad. En stor och krävande bildskärm gör att Note 20 Ultra till och med har sämre batteritid än Galaxy S20 Ultra. Det ger normala användare runt 30 procents batterimarginal vid slutet av en dag, medan mer krävande användare kan klara sig genom en lång dag men inte med stor marginal. Med trådlös laddning och kompetent snabbladdning inkluderad i lådan är det lätt att hålla den laddad. För dig som vill undvika batteriångest är ändå Note 20 Ultra ett dåligt alternativ på en marknaden som är full av mobiler med betydligt bättre batteritid.
Kamera
Samsung Galaxy Note 20 Ultra har ett kamerasystem som är nära identiskt det system som används i Galaxy S20 Ultra. Den enda större skillnaden är avsaknaden av en djupsensor. I praktiken ser vi dock nästan ingen skillnad alls mellan de två modellerna. Det betyder att Samsung levererar ett kort skärpedjup, hög detaljrikedom, utmärkt zoom och imponerande videomuskler.
Läs mer om kameranSamsung Galaxy S20 Ultra imponerade i början av året med sitt kamerasystem. Trots att ett knappt halvår har passerat, har det inte hänt så mycket mer på Samsungs kamerafront. Huawei har däremot lanserat sin P40-serie, som vi föredra framför kamerorna i Galaxy S20 Ultra. När vi nu testar Note 20 Ultra så gör vi det med en direkt jämförelse med Huawei P40 Pro+.
Väntad kvalitet
I ljusa miljöer är det ingen överraskning att Note 20 Ultra presterar mycket bra. Den erbjuder ett brett dynamiskt omfång och bra färgåtergivning. När motiven närmar sig kameran ser vi prov på den stora kamerasensorn, som ger ett kort skärpedjup. Vi noterar att Huawei P40 Pro+ är bättre på att hantera brus i ljusa miljöer. På det stora hela presterar ändå Samsung mycket bra.
I mörka miljöer håller Samsung uppe sin etablerade nivå. I extrema situationer har kameran lite problem med autofokus men bildkvaliteten är på topp med hög detaljrikedom och bra färgåtergivning. Apple iPhone 11 Pro ger ofta ljusare exponeringar men ger också ofta övermättade färger. Huawei briljerar med exceptionell brusreducering och med detaljrikedom i behåll.
Omsprungen?
Vidvinkelkameran är oförändrad. Det ger den ett av branschens bredaste perspektiv men också delvis låg kvalitet. Bristande optik gör att bilder saknar detaljrikedom och skärpa, särskilt längs kanterna. P40 Pro+ har inte ett riktigt lika brett perspektiv men ligger i en helt annan klass av kvalitet. Samsung presterar helt okej, men endast för att de flesta konkurrenter är ganska dåliga.
Zoomkameran var en av flaggskeppsnyheterna i S20 Ultra. I Note 20 Ultra har Samsung minskat den maximala zoomen från 100 till 50 gånger. Det gör definitivt inget för oss. Även 50 gånger zoom ger så låg kvalitet att det gör kameran svår att använda. P40 Pro+ erbjuder nu betydligt bättre zoom med sitt 10x telefoto-objektiv. Note 20 Ultra tar därmed marknadens delade andraplats med sin utmärkta telefoto-kamera.
När det gäller video fortsätter Samsung att erbjuda branschens mest avancerade videoteknik. Med stöd för 8K-inspelning kan den fånga fyra gånger högre upplösning än flera konkurrenter. Det betyder inte fyra gånger högre detaljrikedom. Det betyder dock definitivt märkbart högre detaljrikedom. Stöd för HDR 10+-inspelning ger dessutom ett brett dynamiskt omfång som faktiskt kan visas på HDR-skärmar. Vi imponeras dessutom av ett effektivt stabiliseringssystem som gör skakig video riktigt mjuk.
Stäng
Mjukvara
Samsung fortsätter att förbättra sin mjukvara för Note-serien. I år ligger fokus på anteckningar och förbättringarna är stora och praktiska. Samsungs funktionspackade mjukvara kan ibland uppfattas som krånglig men för Note 20 Ultra så passar den perfekt.
Läs mer om mjukvaranSamsung Galaxy Note-serien är fortfarande helt unik. Kombinationen mellan flaggskeppshårdvara och S Pen är oslagbar. På samma sätt erbjuder Samsungs mjukvara en helt unik användarupplevelse. Mjukvaran är väl anpassad för hårdvaran och ger funktionalitet som ingen annan kan erbjuda. I år har Samsung fortsatt förbättra sin mjukvara för att göra Note ännu mer praktisk. Anteckningar har förbättrats för att läsa handstil och transkribera till text. Det går nu också att synkronisera anteckningar med ljudinspelningar för att låta användaren lyssna på ljud som spelades in när ett specifikt ord skrevs i en anteckning. Anteckningar kan dessutom sparas i molnet och synkroniseras mellan plattformar. Ett fördjupat samarbete med Microsoft ger nu tillgång i både OneDrive och Outlook.
Navigera med pennan
Pennan har fått fler förbättringar i årets nya mjukvara. Nu kan pennan användas för att navigera i telefonen, även när den inte nuddar skärmen. Tryck bara på knappen på pennan och vifta i luften för att gå tillbaka, hem, till senaste appar och för att ta en skärmbild. Gesterna är smarta men kräver lite övning för att få rätt. Vi är inte helt övertygade om varför gesterna gör telefonen enklare att använda. Det är inte särskilt svårt att trycka på hemknappen. Nu finns i alla fall den möjligheten.
Med den nya kameran finns också ny mjukvara. Utöver anpassningar för den högupplösta huvudkameran och avancerade zoomkameran, som vi såg i Galaxy S20 Ultra, så erbjuds nu ett förbättrat videoläge. En nyhet är att Pro Video-läget nu låter användaren välja ljudkälla för videoinspelningar. Det gör att ljud till exempel kan hämtas från anslutna Bluetooth-hörlurar. Det finns dessutom ett manuellt ljudreglage för den som vill ha större kontroll över ljudinspelningen.
Stora delar av Samsungs mjukvara är annars som vi är vana vid att se den. Det inkluderar anpassningar av så gott som varenda del av operativsystemet. För Note-serien tycker vi att många av Samsungs anpassningar passar väldigt bra eftersom de har en stark tyngd på funktionalitet och anpassningsbarhet. Det gör det enklare att utnyttja den stora skärmen för exakt vad vi vill. Det är lätt att använda flera appar samtidigt och med pennan kan vi till och med skala skärmen för att visa mer, utan att känna att använda gränssnittet. Det går definitivt att klaga på Samsungs delvis krångliga och övermättade mjukvara men för Note-användare, som vill ha funktionalitet framför mycket annat, är OneUI ett perfekt giftermål.
Stäng
Prestanda och lagring
Samsung Galaxy Note 20 Ultra kommer utrustad med samma Exynos 990-chipset som finns i Galaxy S20 Ultra. Det presterar på topp i alla tänkbara vardagssitationer och levererar bra grafikprestanda. Med det sagt sjunker prestandan märkbart när vi spelar spel i mer än några minuter. Det är ett prestandaproblem som inte är lika tydligt på Qualcomm Snapdragon 865-baserade mobiler. Till processorn finns 12 GB RAM, vilket vi tycker är slösaktigt mycket. Det ger i alla fall en orimligt bra framtidssäkring för kommande appar och operativsystem. Medan Galaxy S20 Ultra bara säljs med 128 GB lagring, har Note 20 Ultra konfigurationer med 256 eller 512 GB lagring. Det är tacksamt för användare som vill använda dubbla nanoSIM och därför inte kan använda microSD-kortplatsen.
5G
5G är fortfarande en väldigt ny teknik på smartphonemarknaden. Med stöd för 5G sub-6 kan Samsung Galaxy Note 20 Ultra använda den första versionen av 5G-tekniken. Den saknar dock stöd för kommande versioner av 5G, som ofta kallas mmWave. Det gör den inte så framtidssäker som den kanske verkar. 5G är definitivt bättre än 4G men eftersom det kommer ta flera år för operatörer att bygga ut de svenska 5G-näten, är 5G-teknik inte ett måste för smartphones som säljs i dag. Om du ändå vill vara med i startgroparna för 5G-teknik, har alltså Samsung Galaxy Note 20 Ultra stöd för de första frekvenserna.