Samsung Galaxy Z Fold 4
8.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:7,6 tum
Bra att veta:Var försiktig! Den inre skärmen är gjord av plast, är lätt att repa och dyr att reparera.
Fördelar
+ Unik, stor vikbar inre skärm
+ Bra mjukvara
+ Vattentät, IP68
Nackdelar
- Lättrepad plastskärm
- Dålig inre selfiekamera
- Tung och klumpig
- Saknar microSD-stöd
Kamera8.7
Skärm8.9
Batteri7.8
Kamera8.7
Skärm8.9
Batteri7.8
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sort by:

Be the first to leave a review.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy Z Fold 4 är en helt unik produkt på den svenska marknaden. Möjligheten att omvandla en smartphone till en liten surfplatta skapar nya möjligheter. Årets nya utgåva förändrar knappast konceptet men den erbjuder små justeringar och bra förbättringar. Vi uppskattar det förbättrade kamerasystemet, den bredare yttre skärmen och den nya kraftfulla men effektiva processorn. Än mer intressant är att ett nytt aktivitetsfält i mjukvaran och Samsungs utmärkta fönsterhantering, gör Galaxy Z Fold 4 ännu enklare att använda än föregångarna. Vikbara smartphones är fortfarande dyra, sköra och Fold 4 är ganska klumpig. Den är samtidigt fantastiskt befriande, när den släpper oss från de vanliga begränsningarna av en vanlig smartphone.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy Z Fold 4 är mycket riktigt den fjärde generationen av Samsungs vikbara smartphone, eller är det en surfplatta? Även om syskonet Galaxy Z Flip 4 också är en vikbar smartphone, så är Galaxy Z Fold 4 något mer. Designen ger användare en upplevelse som går bortom vad en smartphone kan erbjuda. Det var visserligen också sant för Fold 2 och Fold 3. Designen sedan tidigare generationer har förändrats minimalt. Den största nyheten i den nya modellen är att den är tre millimeter kortare. Det gör den en gnutta lättare att få plats med i fickan. Med det sagt är den fortfarande en väldigt stor och klumpig mobil.

Lättare men tung

Det samma gäller vikten, som har sänkts med åtta gram sedan föregångaren men som fortfarande är betydligt högre än vanliga smartphones, med sin vikt på 263 gram. Att gå runt med en Fold 4 är ett val. Det är ett ekonomisk val och ett praktiskt val, som inte är självklart bättre än en vanlig smartphone på alla sätt. Storleken och vikten är en tydlig nackdel.

Den grundläggande designen är som sagt oförändrad sedan tidigare. Den består av främst metall och glas som ger ett påkostat intryck. Fingeravtrycksläsaren på sidan fungerar snabbt och pålitligt och högtalarna som sitter symmetriskt på ovan- och undersidan fortsätter att leverera branschens bästa upplevelse. De tre kamerorna på baksidan sitter i rad och undviker den kvadratiska design som annars blivit så vanlig. Det känns lustigt nog uppfriskande att se en telefon med något annat än en kvadrat på baksidan.

En osynlig selfiekamera

När vi viker upp telefonen möts vi av en skärm som behåller föregångarens storlek genom att vara ett tiotal pixlar bredare och ett tiotal pixlar mindre på höjden. Den är alltså ännu närmare en kvadrat än tidigare. Designen runt skärmen är densamma. Det betyder att den har en plastram som håller allt på plats och skyddar skärmen när den stängs. Under skärmen sitter en kamera som täcks av en mer pixeltät skärm än förra året. Det gör den betydligt mer osynlig än tidigare. Tittar vi direkt på den är den uppenbart synlig, men den stör oss sällan, vilket är en stor bonus.

Kan du se selfiekameran under skärmen?

Skärmen är fortfarande tillverkad av en kombination av glas och plast, där det yttersta lagret är gjort av plast. Det betyder att skärmen fortfarande har en mjuk känsla under fingret och att den är lätt att repa och skada. Dess bristande tålighet är designens enskilt största problem och det betyder att användare måste vara exceptionellt försiktiga. Den är ömtålig och kostar troligen runt 8–9 000 kronor att ersätta.

Det finns inga betydande funktionella nyheter i designen av Fold 4. Den har ingen hörlursport men erbjuder trådlös laddning med omvänd trådlös laddning och en IP68-klassad vattentät design. En liten nyhet detalj som är värd att notera är att föregångaren bara hade en nanoSIM-plats. Fold 4 har dubbla nanoSIM-platser, utöver stöd för ett eSIM.

 

Skärm

Fold 4 har två skärmar som skiljer sig mycket från varandra. Den ena är trots allt böjbar. Den största visuella skillnaden mellan skärmarna är skyddsglaset. Plast och glas har inte samma klarhet och det märks när vi jämför de två skärmarna, som reflekterar ljus och hanterar smuts på olika sätt. Av den anledningen ser den yttre skärmen ofta mycket bättre ut. Tekniskt sett är dock skillnaderna i bildkvalitet minimala. De två skärmarna har liknande pixeldensitet, som är märkbart lägre än på S22 Ultra. Detaljrikedomen är ändå hög och bilden ser generellt utmärkt ut tack vare bra färgåtergivning och kontrast. En nyhet för i år är högre ljusstyrka. Fold-serien spräcker 1 000 nits-gränsen för första gången i vårt testlabb. Dessutom imponerar den inre skärmen med en maximal ljusstyrka på över 1 900 nits. Det är mer än Samsung lovar och ger ett otroligt tryck i bilden när vi tittar på HDR-material.

Med stöd för adaptiv 120 Hz-frekvens på båda panelerna finns det kort sagt få saker att klaga på. Nu är det bara pixeltätheten som saknas för att Galaxy Z Fold 4 ska ha skärmar av samma kaliber som marknadens bästa.

 

Batteri

Fold 4 har samma 4 400 mAh-batteri som sin föregångare. Den har dock en ny processor som ska erbjuda högre effektivitet. I praktiken får vi mycket riktigt bättre batteritid men när vi testar i labbet noterar vi att de största batterivinsterna kommer från den inre skärmen, som levererar över 10 procent längre batteritid än föregångaren. Med det sagt drar fortfarande den inre skärmen mycket mer energi och batteritiden varierar kraftigt beroende på hur telefonen används. Vid lätt användning går det att avsluta en dag med 40–50 procents marginal, medan krävande användare snarare kan landa på 20–30 procent.

Det finns ingen inkluderad laddare i lådan men Samsung slänger med en USB C till C-kabel. Den kan användas med USB PD-laddare, som kan ta telefonen till knappt 50 procent på 30 minuter. Det är sämre än flera konkurrenter, som i vissa fall kan laddas till 100 procent på samma tid. Det finns i alla fall både trådlös laddning på 15 watt och omvänd trådlös laddning på 5 watt.

 

Kamera

Samsung producerar några av världens bästa smartphonekameror och Galaxy Z Fold 4 har tagit ett ordentligt steg närmare toppen. Kameramodulen inkluderar kameror som vi känner igen från Galaxy S22+, ett av årets bästa flaggskepp. Huvudkameran använder en 50 MP-sensor som är optiskt stabiliserad. Den presterar otroligt bra i nästan alla situationer vi kan tänka oss. Allt från detaljrikedom och kontrast till färg och dynamiskt omfång är i absolut toppklass. Vi kan möjligen notera att S22 Ultra har lite bättre brusreducering i ljusa miljöer men skillnaderna är små. I mörka miljöer presterar den än en gång mycket likt S22 Ultra med bra brusreducering och imponerande dynamiskt omfång.

En ordentlig telefoto-kamera

Med Fold 4 har Samsung gått från en delvis meningslös 2x telefoto-kamera till en kamera med tre gånger optisk zoom, i relation till huvudkameran. Det är en uppgradering som gör telefoto till ett mycket bättre alternativ med Fold 4. Telefotokameran erbjuder dessutom riktigt bra detaljrikedom och bra optisk kvalitet, som undviker många av de problem som vi kan se vid extrema perspektiv, såsom kromatiska aberrationer. Med det sagt ska vi nämna att 10x-kameran i Galaxy S22 Ultra är mer extrem än något Fold 4 har plats för.

Vidvinkelkameran är helt okej. Den erbjuder tillräcklig detaljrikedom men har en del optiska problem, både vid hög kontrast och längs kanterna av bilden. Färgåtergivningen är i alla fall bra och bilder från kameran kan definitivt fungera bra i små format.

Den främre kameran för den stora skärmen är telefonens största svaghet. Den tar bilder som saknar skärpa och detaljrikedom. Det är inte så konstigt. Den tar trots allt bilder genom en bildskärm.

 

Mjukvara

Samsung OneUI har inte förändrats i grunden sedan Samsungs senaste vikbara smartphone. Samsung har ändå lagt till ett fåtal små nyheter som har stor betydelse. Den enskilt viktigaste nyheten är ett aktivitetsfält i botten av den inre skärmen. Fältet påminner om många andra operativsystem, såsom iPadOS, macOS och Windows 11. I botten finns en rad applikationer som vi kan klicka på för att snabbt öppna en av flera favoritappar. Vi kan anpassa fältet med de appar vi använder mest och till höger om dem visas de senast öppnade apparna.

Det briljanta med aktivitetsfältet är inte att vi snabbt kan starta en favoritapp. Genidraget är istället att fältet integreras med Samsungs redan utmärkta multitaskingsystem. Om vi till exempel vi öppna två appar bredvid varandra, tar vi bara en app och drar den ena halvan av skärmen. Svårare än så är det inte. Mjukvaran delar automatiskt skärmen på mitten och ger oss en app på vardera sida. Om vi istället vill ha tre öppna appar kan vi dra en app mot ena hörnet. Allt sker snabbt, smidigt och enkelt. Flera andra tillverkare borde snegla på hur Samsung har löst multitasking.

Multitasking på Galaxy Z Fold 4 har blivit så enkel att vi utan att överdriva kan säga att vi använder det dubbelt så ofta som vi gjorde med Z Fold 3. På tal om föregångaren finns för övrigt fortfarande Samsungs sidopanel kvar. Den känns dock till stor del överflödig med det nya aktivitetsfält.

Fem år av säkerhet

Samsungs mjukvara är i övrigt full av funktionalitet som gör det enkelt att vara produktiv och att anpassa mjukvaran till eget tycke. Den kan också kännas överväldigande för nya användare. Detta är inget nytt för Galaxy Z Fold 4 men kan vara värt att nämna för dig som kommer utifrån Samsungs ekosystem.

Samsung lovar att telefonen kommer att erbjudas säkerhetsuppdateringar under de kommande fem åren. Det är ett löfte som ingen annan Android-tillverkare överskrider. Även om Galaxy Z Fold 4 tyvärr inte är en produkt som är varken stryktålig eller lätt att reparera, kommer åtminstone mjukvaran hänga med i många år framöver.

 

Prestanda och lagring

Fold 4 är utrustad med Qualcomms senaste Snapdragon 8+ Gen 1-krets. Det är en krets som vi sett prestera otroligt bra i andra telefoner. I Fold 4 presterar den likvärdigt i korta belastningar men kylningen är inte tillräcklig vid hårdare belastning. I vårt test throttlar den, alltså sänker sin prestanda för att hålla sig kall, med 37 procent efter 20 minuter av tung belastning, medan till exempel OnePlus 10T bara throttlar 10 procent. Det betyder att prestandan kan variera kraftigt över tid när den till exempel används för krävande spel. Med en så hög upplösning på sin inre skärm är inte det osannolikt att det blir ett problem, särskilt i framtida speltitlar. Vid vardaglig användning är dock throttling inget problem och det märks att det finns kraft under huven. Vi flyger fram mellan appar och multitasking är aldrig ett problem.

Galaxy Z Fold 4 kommer med 12 GB RAM. Det är mycket mer än nödvändigt och kommer helt klart räcka i mjukvarans fem år av säkerhet. Det finns dessutom 256 GB intern lagring. För dig som till exempel vill spela in mycket video, finns det en 512 GB-variant för en extra slant. Eftersom det saknas stöd för microSD-kort, måste du bestämma dig hur mycket lagring du vill ha, innan du köper telefonen.

Klicka för specifikationer

Skärm 6,23 tum AMOLED; 7,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 904 x 2 316, 1 812 x 2 176
Storlek 155,1 x 67,1 x 15,8; 159,2 × 130,1 × 6,3 mm
Vikt 263 gram
Kamera 50 MP, 10 MP, 12 MP
Främre kamera 4 MP, 10 MP
Videoinspelning 2 160 60p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, 6E
Bluetooth Ja, 5.2
Trådlös laddning Ja
5G Ja, sub-6
Vattentålig Ja, IPX8
Processor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, 3,19 GHz
Lagring 256/512 GB
RAM 12 GB
MicroSD-kortstöd Nej
Batterikapacitet 4 400 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM Ja
Reparerbarhetsbetyg, av 10 7,8
Demonteringsbetyg, av 20 6,7

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

10 + seventeen =