Samsung Galaxy A6 (2018)
3.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,6 tum
Bra att veta:Vi har testat den guldiga versionen men det finns också en svart version av Galaxy A6 (2018).
Fördelar
+ Stöd för dubbla nanoSIM och microSD
+ Bra batteritid
+ Stabil konstruktion
Nackdelar
- Lågupplöst skärm
- Långsam
- MicroUSB-port
- Medioker kamera
Kamera4.6
Skärm3.8
Batteri6.9
Kamera4.6
Skärm3.8
Batteri6.9
Pris:
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning

Samsung Galaxy A6 (2018) är en besvikelse. Vi hade hoppats på en bra smidig mobil med ett bra pris. Istället fick vi en långsam smartphone med en dålig skärm och en hel del gammal teknik. Alla delar av Galaxy A6 fungerar som de ska men när konkurrenter med samma pris gör allt dubbelt så bra och dubbelt så snabbt är det svårt att tycka att Galaxy A6 är något annat än ett ganska dåligt köp.

 

Hårdvarudesign

Samsung Galaxy A6 (2018) är en gedigen mobil tack vare en stadig metallbaksida. Designen är praktisk men kan uppfattas som lite föråldrad. Upplevelsen av en föråldrad design förbättras inte av en gammal microUSB-port och avsaknaden av en notislampa.

Läs mer om hårdvaran

Galaxy A6 har en design som känns lite föråldrad. Det är dock inte nödvändigtvis något negativt. Faktum är att vi till exempel föredrar telefonens aluminium-konstruktion framför många konkurrenter som numera verkar tycka att allt annat än glas inte är tillräckligt lyxigt. Det går givetvis att diskutera de subjektiva aspekterna av materialval men faktum är att Galaxy A6 inte har en baksida som riskerar att spricka på samma sätt som många glasutrustade konkurrenter.

Den matta metallbaksidan har två stora antennband som sträcker sig från under- och ovansidan. Från kameran syns ett tunt streck till det övre antennbandet som gissningsvis ger utrymme för en NFC-enhet. Kameran sticker ut en bråkdel av en millimeter från baksidan men kameralinsen skyddas av en tunn plastram. Bredvid kameran finns en LED-lampa och under kameran sitter en fingeravtrycksläsare. Läsaren är ganska lätt att nå även. Vi hade dock föredragit om den satt lite längre för att den skulle vara lite enklare at skilja från kameralinsen. Läsaren är pålitlig men inte riktigt lika snabb som många konkurrenter i branschen. Det kan ta upp till en sekund för telefonen att låsas upp efter att ett finger placeras på den.

Stabil men lite underlig

Metallen på baksidan sträcker sig till sidorna av telefonen. Det ger den en imponerande stabilitet. Längs höger sida finns en på/av-knapp som ger bra fysisk återkoppling och ovanför knappen finns en minst sagt underligt placerad högtalare. Den skjuter alltså ut ljud från sidan av mobilen. Högtalarens placering gör att det är lätt att råka sätta ett finger över den när telefonen till exempel hålls i landskapsläge.

Längs vänster sida finns två volymknappar och två separata korthållare. I den ena finns en plats för ett nanoSIM-kort och i den andra finns plats för ett nanoSIM- och ett microSD-kort. Det finns alltså tre kortplatser som alla kan användas samtidigt. Det är relativt ovanligt, även i den lägre prisklass som Galaxy A6 ligger i.

Gammal port

På undersidan av Galaxy A6 finns en hörlursport och en microUSB-port. MicroUSB-porten är ett tecken på att Galax A6 inte är en särskilt modern smartphone. Medan så gott som hela branschen började använda USB Typ C-portar för minst två år sen har alltså Samsung lanserat en ny modell med den gamla porten år 2018. Den fungerar givetvis lika bra nu som den gjorde för fem år sen men USB Typ C är en mer praktisk port som dessutom passar in bättre i nutiden och framtiden. Att ha en microUSB-port i en ny telefon från 2018, som väntas hålla i minst tre år framöver, är ganska dumt.

Test Samsung Galaxy A6 (2018)

På framsidan av Galaxy A6 finns en stor skiva glas. Mellan metallramen och glaset finns en tunn plastkant som är tänkt att absorbera energi om telefonen till exempel skulle tappas i marken. Glaset täcker en 5,6 tum skärm och runt skärmen finns rimligt smala skärmramar. De är dock betydligt större än skärmramarna på Samsungs dyrare smartphones. Det gör att till exempel Galaxy S9 har en större skärm men ändå ett mindre yttermått.

Längst upp på framsidan finns en traditionell hörlur, en kamera och en lite speciell frontmonterad LED-lampa som kan hjälpa kameran i mörka miljöer. Det finns dock ingen notislampa. Eftersom skärmen dessutom saknar en alltid på-funktion som kan visa notiser, så finns det helt enkelt inget sätt att se om det finns någon väntande notis utan att tända hela skärmen.

Till skillnad från föregångaren Galaxy A5 (2017) så saknar Galaxy A6 (2018) någon som helst vattentätning. Den bör med andra ord hållas långt ifrån pooler, toalettstolar och badkar.

Stäng

 

Skärm

Recension Samsung Galaxy A6

Det känns lite som att slungas tillbaka till 2014 när vi tittar på Galaxy A6 (2018). Telefonen har nämligen en jobbigt lågupplöst AMOLED-skärm. Med en upplösning på 720 x 1 480 och en PenTile-struktur är bilden varken särskiljt detaljrik eller skarp. Det var länge sen vi såg en bildskärm med så låg upplösning. Skärmen räddas av en helt okej färgåtergivning i sitt AMOLED-film-läge och en maximal ljusstyrka på 500 nits som gör den användbar utomhus. Med det sagt finns det många ännu billigare konkurrenter som har ännu högre ljusstyrka och kan kombinera det med dubbelt så hög upplösning.

 

Högtalare

Samsung Galaxy A6 har en högtalare på sin högra sida. Den är lite underligt placerad och kan vara i vägen när telefonen ska hållas i landskapsläge. Den producerar i alla fall ett ganska balanserat och behagligt ljud med hög detaljrikedom i mellanregistret men dålig täckning bland lägre frekvenser. Högtalaren är tyvärr inte särskilt ljudstark. I vårt högtalartest når den 78 decibel när konkurrenter så som Motorola Moto G6 Plus kommer upp i 82 decibel.

 

Batteri

Test Galaxy A6

Galaxy A6 har ett batteri som mäter 3 000 mAh. I kombination med en ganska lågupplöst skärm och ett ganska svagt chipset erbjuder den bra batteritid. Normala användare kan vänta sig en marginal på runt 40 batteriprocent vid slutet av en vanlig dag. Det betyder att den kan klara sig genom även ganska långa och tuffa dagar utan större problem. Det är vi imponerade av med tanke på telefonens relativt kompakta format.

 

Kamera

Samsung Galaxy A6 (2018) har en 16 megapixelkamera som tyvärr presterar ganska mediokert. Den har ett begränsat dynamiskt omfång, ganska dålig prestanda i mörka miljöer och låg upplösning i videoläget. Det finns gott om konkurrenter som har betydligt mer att erbjuda.

Läs mer om kameran

16 megapixelkameran på baksidan av Galaxy A6 har ett bländarvärde på f/1,7. Den har inte någon sekundär kamera så som en vidvinkelkamera eller sekundär kamera för porträttläge. Beslutet att bara ha en kamera hade vi hyllat om Samsung istället valt att lägga sina resurser på en bättre kamera. Faktum är dock att kameran i Galaxy A6 inte är särskilt bra. Den har ett begränsat dynamiskt omfång som till och med är sämre än betydligt billigare konkurrenter.

I mörka miljöer prioriterar Samsungs mjukvara en bild utan brus framför bra exponering. Kamerans ganska begränsade dynamiska omfång är dessutom väl synligt i mörka miljöer.

När det gäller video är Galaxy A6 begränsad till Full HD-upplösning. Den är en besvikelse när konkurrenter så som Motorola Moto G5S Plus har stöd för inspelning i 4K UHD-upplösning och Moto G6 har stöd för Full HD-inspelning med 60 bilder per sekund, medan Galaxy A6 är begränsad till 30 bilder per sekund.

Stäng

 

Mjukvara

Samsungs mjukvara för Android-mobiler kan ibland kännas lite krånglig men erbjuder också flera unika och bra funktioner. I en så billig och långsam telefon som Galaxy A6 är mjukvaran dock mest krånglig och onödigt tung. Utan löften om uppdateringar är det också svårt att veta hur länge mjukvaran kan väntas hållas uppdaterad.

Läs mer om mjukvaran

Samsung Galaxy A6 (2018) drivs av Android 8.0. Under vår testperiod var den uppdaterad med mjukvara från juli 2018. Samsung har inga löften om hur ofta eller hur länge Galaxy A6 kommer att uppdateras i framtiden. Det är alltså fullt möjligt att Samsung kommer att strunta i att uppdatera telefonen och låta konsumenter vara öppna för säkerhetshål. Den sannolikheten är visserligen inte hög eftersom Samsung har en relativt bra historia av att skicka ut uppdateringar. Samsungs ovilja att komma med något som helst löfte om uppdateringar står dock i stark kontrast till konkurrenter så som Motorola som utlovar tre års support, även för budgetmobiler.

Samsung har en stor samling egna appar och till och med en egen appbutik.

Inte så bra på Galaxy A6

Det operativsystem och den Samsung-specifika mjukvara som Galaxy A6 använder är väl beprövad. Den fungerar bra på Samsungs dyraste flaggskepp. Galaxy Note 9 har till exempel mjukvara för att hantera sin speciella penna och stora skärm. Samsungs många anpassningar är dock inte särskilt användbara i en telefon som Galaxy A6 (2018). Samsungs marknadsledande system för att låta användaren använda flera appar samtidigt är till exempel inte praktisk att använda eftersom telefonen är så långsam. Galaxy A6 hade troligen mått betydligt bättre av ett lättare och mer avskalat operativsystem.

Stäng

 

Prestanda och lagring

Test Samsung Galaxy A6

Galaxy A6 drivs av ett Samsung Exynos Octa 7870-chipset. Det är samma chipset som fanns under huven på Galaxy A3 (2017). Galaxy A6 har fått en uppgradering till 3 GB RAM och 32 GB lagring, från A3:s 2 respektive 16 GB. Mängden RAM räcker dock inte till för att rädda telefonens prestanda. Med modern mjukvara som arbetssuppgift är Galaxy A6 alldeles för svag. Konkurrenterna ligger i en helt annan division. Galaxy A6 är så långsam att det kan ta upp till en sekund att bara öppna inställningarna, mer än en sekund att bara låsa upp den och tunga appar har stora prestandaproblem. För något år sen hade Galaxy A6:s prestanda kanske varit okej men i nuläget är den alldeles för underdimensionerad för att ha någon som helst chans att konkurrera på en tuff marknad.

Klicka för specifikationer

Skärm 5,6 tum AMOLED
Skärmupplösning 720 x 1 480
Storlek 149,9 × 70,8 × 7,7 mm
Vikt 162 gram
Kamera 16 MP
Främre kamera 16 MP
Videoinspelning 1080 30p
NFC Ja
Wi-Fi Ja, n
Bluetooth Ja, 4.2
Trådlös laddning Nej
5G
Vattentålig Nej
Processor Samsung Exynos Octa 7870, 1,6 GHz
Lagring 32 GB
RAM 3 GB
MicroSD-kortstöd Ja
Batterikapacitet 3 000 mAh
Utbytbart batteri Nej
Stöd för dubbla SIM Ja
eSIM
Reparerbarhetsbetyg, av 10
Demonteringsbetyg, av 20

 
På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tio − 3 =