Apple lanserade i dag tre nya iPhones. För första gången någonsin introduceras tre nya mobiler som alla använder den nya design som Apple introducerade med iPhone X förra året. Den gamla tidens hemknapp och klassiska iPhone-design är alltså borta för alltid. Apple fortsätter ändå erbjuda flera olika modeller med olika priser och storlekar. Nu ska vi dyka ner i alla stora och små nyheter. Här är allt du behöver veta om Apples nya iPhones.

iPhone XS – guld, kraft och dubbla SIM?!

iPhone X lanserades med en helt ny design och ny teknik för ganska exakt ett år sedan. Den populära men dyra modellen har fått en uppföljare. iPhone XS har samma design och storlek som iPhone X. Den har alltså en 5,8 tum skärm på framsidan. Runt telefonen finns ett band av rostfritt stål och på baksidan finns glas och en ny kameramodul med två nya kameror.

På insidan av iPhone XS finns ett helt nytt chipset kallat Apple A12 Bionic. Apple A12 Bionic blir marknadens första chipset som lanseras till konsumenter med ett sju nanometer chipset. Det betyder att det är byggt med mindre och mer energieffektiv transistorer. I praktiken betyder det att A12 Bionic är 15 procent snabbare och 40 procent mer energieffektiv. Utöver det finns en ny grafikprocessor som är 50 procent mer kraftfull och en ny neural-motor för behandling av data från maskininlärning med över åtta gånger högre prestanda. Det sägs ge användare en snabbare mobil i allmänhet men också mer avancerade mobilspel, snabbare upplåsning med FaceID och mer avancerade och mer exakta AR-effekter.

En annan stor nyhet för iPhone är stöd för dubbla SIM. Här finns dock en stor asterisk. Medan många konkurrenter har plats för två fysiska SIM-kort har iPhone XS bara plats för ett. Det andra SIM-kortet är ett eSIM. Det är samma teknik som Apple redan använder för Apple Watch. Eftersom det är en relativt ny teknik är den inte tillgänglig från alla operatörer än. Det gör att iPhone XS bara kommer att ha stöd för ett SIM-kort i Sverige, åtminstone till en början. Intressant nog kommer Apple dock sälja en separat modell av iPhone XS i Kina med plats för dubbla fysiska SIM-kort.

Även om iPhone XS har samma design som iPhone X kommer den i en ny färg, åtminstone ny för iPhone X-serien. Nu finns det nämligen en guldvariant. Den har samma rostfria och polerade stål som den vita och svarta modellen men nu finns den alltså också i guld. Utöver en ny färg har Apple justerat designen internt för att vara vattentät ner till två meter i 30 minuter.

iPhone XS Max – större än störst

iPhone XS har ett nytt större syskon kallat iPhone XS Max. Den är så gott som identisk med iPhone XS med ett väldigt stort undantag. Den har nämligen en väldigt stor skärm. Istället för en 5,8 tum skärm har iPhone XS Max en 6,5 tum skärm med en upplösning på 2688 x 1242. Den använder samma OLED-teknik som iPhone XS.

Den stora skärmen ger givetvis utrymme för ett större batteri. Apple har, som vanligt, inte bekräftat exakt hur stort batteriet är men iPhone XS Max sägs ha en batteritid som är drygt 12 procent längre än iPhone XS vid vanligt surfande.

iPhone 8 + iPhone X = iPhone XR

Slutligen finns en tredje ny iPhone kallad iPhone XR. Den nya modellen kan beskrivas som en kombination mellan iPhone 8 och iPhone XS. På baksidan av den nya modellen finns en iPhone 8-liknande design med en ny 12 megapixelkamera. Här finns dock inte någon sekundär zoomkamera som det gör på iPhone XS. Trots det kan iPhone XR fota i porträttläge tack vare teknik som bland annat använts av Google Pixel 2 tidigare. På framsidan av iPhone XR finns en 6,1 tum LCD-skärmen med en upplösning på 1 792 x 828. Det betyder att den sitter mellan iPhone XS och iPhone XS Max när det gäller storlek men att den har betydligt lägre upplösning och sämre kontrast än de dyrare modellerna.

iPhone XR har mycket gemensamt med iPhone XS. Den har samma Apple A12 Bionic-chipset och FaceID-system för att låsa upp telefonen ansiktet. Till skillnad från iPhone XS erbjuder dock iPhone XR flera och gladare färger. Det finns en blå, en gul, en Product Red och en ljusare röd utöver den vanliga svarta och vita versionen.

Apple iPhone XS och iPhone XS Max kommer att lanseras i Sverige den 21 september. iPhone XR lanseras en månad senare, den 26 oktober. iPhone XS kommer att kosta 12 800, 14 700, 17 200 för med 64, 128 respektive 512 GB lagring. iPhone XS Max kostar 14 000, 15 900 respektive 18 400 kronor och iPhone XR kostar 9 500, 10 100 och 11 400 kronor för 64, 128 respektive 256 GB lagring.

Uppdatering: Inlägget har uppdaterats för att rätta ett fel relaterat till skärmarnas uppdateringsfrekvens. Den är 60 Hz, inte 120 Hz. (13 september 08:21).

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

6 KOMMENTARER

  • Vi har inte testat iPhone XS Max än men testet är på väg. Jag hoppas att du hittar ditt svar då.
   /Joel

  • Hej Daniel!
   Det var värst att du har en så fin mobil! 🙂
   Roligt att du läser Surfa! Välkommen tillbaka!
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × ett =