I går presenterade Google sin nya serie av smartphones. Nexus-serien har lämnats i sticket och kvar är Pixel-serien. Google Pixel och Pixel XL presenterades som två flaggskeppstelefoner riktade till dig som verkligen vill ha det bästa. I denna artikeln listar vi allt du behöver veta om de nya telefonerna.

Hårdvara

Google har alltså presenterat två modeller: Pixel och Pixel XL. De är väldigt lika varandra men skiljer sig på ett stort sätt. Pixel har en 5 tum skärm och Pixel XL har en 5,5 tum skärm. Den större skärmen i Pixel XL betyder också att den har ett lite större batteri än sitt mindre syskon. Pixel har ett batteri med en kapacitet på 2 770 mAh medan Pixel XL har ett batteri som mäter 3 450 mAh. De har båda snabbladdning med Qualcomms snabbladdningsteknik, Quick Charge 3.0, som brukar kunna ladda telefoner upp till runt 50 procent på runt en halvtimma.

Google Pixel och Pixel XL

Hela Pixel-serien är byggd med främst två material: aluminium och glas. Glas täcker framsidan och den övre delen av baksidan medan aluminium står för resten av telefonens yttre. På baksidan finns Googles varumärke men inget annat namn. Trots att telefonen egentligen sägs vara tillverkad av HTC finns det inget spår av det i telefonens design eller marknadsföring.

En annan yttre detalj som är värd att notera är att Pixel-serien inte är vattentät. Trots att företag så som Apple, Samsung, Sony och Lenovo har vattentäta telefoner har Google valt att inte ha den egenskapen i sina senaste telefoner.

På insidan av telefonerna hittar vi Qualcomms nya Snapdragon 821-processor och 4 GB RAM-minne. Det betyder att Pixel-telefonerna kommer att vara några av marknadens mest kraftfulla när de lanseras. Processorn får tillgång till ett lagringsutrymme som mäter 32 GB eller 128 GB. Den större lagringsmängden kan vara bra eftersom telefonen saknar microSD-kortlagring.

google-pixel-laddning

Kameran

Google Pixel-telefonerna har en kamerasensor som mäter 1/2,3 tum på diagonalen och har 12,3 megapixlar. Det betyder att kameran har exakt samma specifikationer som kameran i Nexus 6P. Trots det påstår Google att kameran kan fånga bilder som är betydligt bättre än tidigare. Tack vare en stark koppling mellan telefonens rörelsesensorer och kamerans mjukvara sägs telefonen också kunna stabilisera video effektivt, även utan optisk bildstabilisering.

Under sin presentation påstod Google att Pixel-telefonerna har världens bästa mobilkamera. Exakt hur bra kameran är återstår att se men företaget har i alla fall satt höga krav på sig själva.

Mjukvara

Google Pixel är världens första telefon som använder Googles nya operativsystem, Android 7.1. Den nya versionen av operativsystemet inkluderar ett fåtal små förändringar och en stor nyhet. Google Assistant som lanserades i appen Google Allo förra månaden är nu inbyggd i Android. Det betyder att användare nu har tillgång till en röstassistent som kan liknas vid Apple Siri eller Microsoft Cortana. Användare kan hålla in hemknappen för att aktivera assistenten och sedan prata in i telefonen för att ställa frågor eller be telefonen göra saker i telefonen.

 

Med det nya operativsystemet kommer ett nytt utseende för Googles tolkning av sitt operativsystem. Alla appikoner är nu runda, navigationsknapparna har fått ett nytt utseende och inställningspanelen har en ny flik som tar användare direkt till Googles support.

Google lovar att Pixel-telefonerna kommer att få mjukvaruuppdateringar i två år framöver och säkerhetsuppdateringar i tre år.

google-pixel-vitGoogle Pixel – pris och lansering

Pixel kommer att lanseras i USA i slutet av oktober. De två telefonernas prissättningen är exakta kopior av Apples prissättning för iPhone 7 och iPhone 7 Plus. Det betyder att den billigaste versionen av Google Pixel kostar 650 dollar, att 128 GB-varianten kostar 750 dollar, att Pixel XL kostar 770 dollar och Pixel XL med 128 GB kostar 870 dollar. Eftersom Googles prissättning i USA är exakt samma som Apples väntas den billigaste versionen av Google Pixel kosta runt 7 500 kronor i Sverige och 128 GB-versionen av Google Pixel XL väntas kosta runt 9 900 kronor.

Det stora problemet för svenska Pixel-kunder är att det inte finns några detaljer kring en svensk lansering. Google har publicerat svensk information om telefonen, så en lansering i Sverige är trolig, men Google har inte nämnt när telefonen kommer att lanseras i Sverige eller hur mycket den kommer att kosta här. Surfa har kontaktat Google men inte fått något svar om en eventuell svensk lansering. Så fort vi vet mer kommer vi uppdatera detta inlägg med mer information.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

1 KOMMENTAR

  1. När ska Ni recensera Google pixel XL? Den finns nu att köpa på svenska webshoppar. Vill gärna höra vad ni tycker efter att testat den!

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − 7 =