En gång om året presenterar Apple en ny version av operativsystemet för iPhone och iPad. I dag introducerades iOS 10 på Apples utvecklarkonferens WWDC 2016. Det nya operativsystemet är fullpackat med nya funktioner i alla delar av operativsystemet och en massa nyheter i de förinstallerade apparna. Vi har listat alla stora nyheter som du kommer få i din iPhone till hösten.

Låsskärmen i iOS 10

I iOS 10 har låsskärmen fått flera nya funktioner. För det första kan du nu väcka din iPhone bara genom att lyfta upp din telefon. Du behöver inte längre klicka på någon knapp för att få igång din telefon.

När skärmen är aktiverad behöver du inte längre låsa upp den för att komma åt många av telefonens funktioner. Notiser som visas på hemskärmen är nu interaktiva. En notis om ett meddelande kan exempelvis tryckas till för att du snabbt ska kunna svara på meddelandet direkt från låsskärmen.

iOS 10

Du kan också snabbt komma åt information från widgets på din låsskärm. I iOS 9 visades bara widgets när telefonen var upplåst. I iOS 10 kan du svepa till vänster för att visa widgets direkt på låsskärmen.

3D Touch

3D Touch är namnet på Apples nya pekskärmsteknik som introducerades med iPhone 6S under slutet av förra året. I iOS 9 gav 3D Touch användare möjlighet att snabbt komma åt genvägar till delar av appar. Ett hårt tryck på kameraappen visade exempelvis ett flertal alternativ inom kameraappen. I iOS 10 kan appar visa information direkt på låsskärmen. Aktivitetsappen kan exempelvis visa hur många steg du tagit i dagoch väderappen kan visa vädret utan att du behöver gå in i appen.

Surfa Skarmbild 2016-06-13 kl. 21.18.00

Siri och tangentbordet

Siri är röstassistenten i iOS som låter dig söka efter information eller exempelvis sätta en timer med din röst. I iOS 10 kommer Siri troligen bli mycket smartare. Vi skriver troligen eftersom Siri öppnas upp till mjukvaruutvecklare med iOS 10. Det betyder att utvecklare av appar kan se till att Siri är medveten om funktioner inom appar. Det betyder att Siri i teorin kan användas för att spela upp musik från Spotify, skicka meddelanden via Facebook Messenger eller be om en bil från en taxiapp.

Surfa Skarmbild 2016-06-13 kl. 21.18.45

Enligt Apple är Siri nu också kopplad till iOS 10:s inbyggda tangentbord. Det betyder att Siri kan använda sin förståelse för språk för att göra tangentbordet bättre. Om en person du skriver med exempelvis frågar var du är kan Siri förstå det och föreslå att du skickar ett meddelande med din position.

Bilder

Google Foton har länge haft en funktion som låter dig söka bland personer, platser och motiv. Nu har Apple en liknande funktion i appen Bilder för iOS 10. Istället för att skicka alla bilder till Googles server analyserar dock iOS 10 alla appar lokalt på telefonen. När alla bilder har analyserats kan du söka bland motiv, personer och få automatiskt sammanställda videos för minnen så som resor.

Surfa Skarmbild 2016-06-13 kl. 21.19.56

Nya appar

Apple Music har 15 miljoner användare men har fått kritik för att vara svår att använda. Med iOS 10 introducerar Apple en helt ny Apple Music-app som sägs vara helt nyskriven. Appen sägs vara enklare att använda och förstå.

I iOS 10 introduceras en ny förinstallerad app kallad Home (troligen kallad Hem på svenska). Appen kan användas som ett typ av nav för IoT-enheter, små Internet-uppkopplade enheter som finns i hemmet. Home kan exempelvis användas för att styra smarta lampor, styra smarta mörkläggningsgardiner eller styra smarta garageportar.

apple music home
Home till vänster och Apple Music till höger.

Meddelanden

Den inbyggda Meddelanden-appen i iOS har en massa nya funktioner i iOS 10. Nu kan användare bland annat skicka emojis som är tre gånger större än tidigare, skicka meddelanden i meddelandebubblor som dyker upp med olika effekter, skicka små tecknade bilder i appen, snabbt ersätta ord med passande emojis genom att klicka på orden, skicka handskriven text och skicka länkar som visas med bild och rubrik istället för en vanlig adress.

meddelande

replace emoji

När lanseras det?

iOS 10 kommer att lanseras i höst, troligen i samband med lanseringen av iPhone 7. Operativsystemet kommer att lanseras för iPhone 5 och alla nyare iPhones. Värt att notera är dock att alla funktioner inte kommer finnas tillgängliga för alla telefoner. De nya 3D Touch-funktioner ar exempelvis begränsade till iPhone 6S. Om du är nyfiken på alla nya funktion i iOS 10 kan du testa dem i den publika betan av iOS 10 som lanseras i juli.

ios kompatibel

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + 9 =