I går presenterade Apple sin stor uppdatering av operativsystemet för iPhone. Nu när dammet har lagt sig är det dags att sammanfatta allt vi vet om iOS 11. Här hittar du alla stora och små nyheter. Vi visar bilder från operativsystemet och sist men inte minst berättar vi när du kan få uppdateringen och vilka iPhones som har stöd.

Meddelanden

I den nya Meddelande-appen har Apple lagt ett större fokus på meddelandeappar. Nu finns installerade appar för Meddelande-appen tillgängliga direkt under meddelandevyn. Apple har också förbättrat meddelandes säkerhet genom att implementera starkare kryptering mellan mottagaren och sändaren. Trots det finns också synkronisering av meddelanden mellan plattformar. Det betyder att meddelanden kan raderas från en enhet och automatiskt raderas på alla enheter som är inloggade på samma konto.

Tangentbordet har också fått en ny funktion. Nu finns det ett enhandsläge som skjuter tangentbordet åt sidan för att göra det enklare att använda med en hand.

 

Kamera och Foton

Kameran i iOS 11 får stöd för att spela in i HEVC/h.256-format. Det betyder att videos kan spelas in och komprimeras på ett mer effektivt sätt. I praktiken betyder det att 4K-videos kan ta mindre plats. För att spela upp dem krävs dock också en mer avancerade spelare. Samtidigt byter Apple från JPEG till HEIF för att komprimera bilder. Det ska göra att bilder tar hälften så mycket plats, samtidigt som bilders kvalitet förbättras.

Apple har också förbättrat det unika porträttläget som finns tillgängligt i iPhone 7 Plus. Det sägs nu ha bättre prestanda i mörka miljöer och kunna utnyttja HDR-tekniken i kameran på ett bättre sätt.

Nu kan användare också bestämma slutartiden i kameran för att fånga bilder med extra lång slutartid.

I iOS 11 har användare också möjlighet att redigera, loopa och tysta live-bilder. Användare har också möjlighet att redigera live-bilder genom att välja vilken bild från en live-video som ska visas som den första stillbilden.

 

Kontroll och notiser

Kontrollcenter har fått en ny design som packar fler alternativ på en skärm. Här finns också stöd för Force Touch för användare av iPhone 6S- eller 7-telefoner. Med Force Touch-kan knappar i Kontrollcenter expanderas för att visa ännu fler alternativ.

På hemskärmen kommer en liten förändring som gör att notiser visas med ett svep upp eller ner över skärmen, istället för åt sidan.

 

Kartor och navigering

Kartor-appen har förbättrad navigering som nu har koll på vägars filer så att bilförare kan lägga sig i rätt fil inför avfarter. Apple har dessutom börjat rulla ut kartor för flygplatser och butiker i stora städer runt om i världen. På listan över städer finns bland annat Baltimore, Chicago, Amsterdam, Denver, Dubai, Las Vegas, Nashville, Hong Kong, New York, Vancouver, Tokyo, Washington DC, San Jose och San Fransisco.

iOS 11 har också ett nytt system för att upptäcka när en iPhone används i en bil. Så fort bilen börjar röra sig i en bil aktiveras ett Stör ej-läge som ska hålla föraren borta från onödiga distraherande meddelanden.

 

Siri

Siri har fått en ny röst som låter mer naturlig. Den nya rösten kan användas för att göra flera saker. Den kan till exempel användas för översättningar mellan engelska, franska, spanska, tyska, italienska och kinesiska.

Den största nyheten för Siri kallas SiriKit. Nu kan apputvecklare skapa kopplingar till Siri som gör att användare till exempel kan skicka meddelanden med tredjepartsappar, ta anteckningar i anteckningsappar så som Evernote och mycket mer.

Likt många konkurrerande assistenter kan också Siri i iOS 11 komma med förslag om information som användaren är intresserad av. Användare som söker efter ett visst ämne kan till exempel börja se nyheter om det ämnet i nyhetsappen.

 

Apple Pay

Apples betalningstjänst finns inte tillgänglig i Sverige ännu men när den anländer finns det nu stöd för att skicka betalningar mellan personer. Pengar kan skickas genom Meddelande-appen till andra Apple Pay-användare.

 

Apple Music

Nu finns det en delningsfunktion i Apple Music som låter användare dela den musik du har lyssnat på med Apple Music-vänner. Det är knappast en nyhet i musikstreaming-världen men det är en funktion som Apple Music har saknat.

 

AirPlay 2 och HomeKit

Med AirPlay 2 får AirPlay-högtalare stöd för Apples Internet of Things-system HomeKit. AirPlay 2 får dessutom stöd för att spela upp musik över flera högtalare i hemmet, samtidigt.

 

App Store

App Store får en helt ny design. I den nya appen finns en ny flik som kallas ”I dag”. Här visas nya appar och appar som inkluderas i olika teman. Listan uppdateras med nya teman och appar varje dag.

En Spel-filk kommer att fokusera på spel, och en Appar-flik kommer att fokusera på appar, exklusive spel. Apple kommer dessutom gå igenom App Store och bland annat ta bort appar som inte har stöd för 64 bitarsystem. Samtidigt kommer Apples granskningsprocess optimeras så att apputvecklare kan lansera nya appar och uppdateringar snabbare.

 

AR

ARKit är ett system i iOS 11 för augmented reality i iPhone. Mjukvaruutvecklare kan använda operativsystemets inbyggda AR-stöd för att utveckla appar som använder iPhones kamera för att förstärka vekligheten och visa datorgenererad objekt ovanpå verkligheten.

 

När släpps iOS 11?

Det var alla nyheter som finns i iOS 11. Då är frågan: när kan du använda det? I slutet av juni kommer Apple att släppa iOS 11 som en öppen beta. Om du känner dig äventyrlig kan du med andra ord börja testa operativsystemet redan då. Om du inte vill utsätta dig själv för buggar och problem är det bättre att vänta till hösten då iOS 11 kommer att lanseras i samband med lanseringen av Apples nya iPhones.

iOS 11

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + arton =