I kväll introducerade Apple en ny iPhone, kallad iPhone SE. Den nya modellen är Apples moderna men kompakta smartphone-alternativ. Nu svarar vi på de stora frågorna kring den nya telefonen!

Vad är iPhone SE?

Apple iPhone SE kan beskrivas som en kompakt version av iPhone 6S. iPhone 6S har en 4,7 tum skärm medan iPhone SE har en fyra tum skärm. Det betyder att iPhone SE är betydligt mindre än Apples nuvarande flaggskepp. Bilden nedan visar iPhone SE, iPhone 6S och iPhone 6S Plus i samma skala.

iPhoneSE_1

 

Vad skiljer iPhone SE från iPhone 6S?

Utöver iPhone SE:s mindre skärm och annorlunda design finns det inte mycket som skiljer iPhone SE från iPhone 6S. Den nya modellen har samma kraftfulla processor och samma huvudkamera men det finns ett ändå några små skillnader.

Den största skillnaden mellan de två modellerna är att iPhone SE saknar 3D Touch. iPhone SE har alltså inte Apples senaste pekskärmsfunktion som ger användare möjlighet att trycka hårt på skärmen för att bland annat komma åt genvägar i appar och i operativsystemet. En annan skillnad är faktumet att iPhone SE har en 1,2 megapixelkamera på framsidan istället för en 5 megapixelkamera. iPhone SE kan med andra ord inte ta lika detaljrika bilder med sin selfiekamera.

iPhone 6S till vänster och iPhone SE till höger.
iPhone 6S till vänster och iPhone SE till höger.

 

Vad skiljer iPhone SE från iPhone 5S?

Innan iPhone SE nu presenterades var iPhone 5S konsumenters bästa och kanske enda val för en Apple-smartphone som hade en riktigt liten skärm och kompakt design. iPhone SE är faktiskt exakt lika lång, bred och tjock som iPhone 5S men skiljer sig från den tre år gamla föregångaren på många sätt. iPhone SE har exempelvis en flera gånger snabbare processor, en betydligt snabbare Wi-fi-enhet och en betydligt bättre kamera som kan ta mer detaljrika bilder och fånga högupplöst video.

iPhone 5S till vänster, iPhone SE till höger.
iPhone 5S till vänster, iPhone SE till höger.

 

Hur lång batteritid kommer iPhone SE att ha?

Eftersom iPhone SE är betydligt mindre än iPhone 6S så är troligen telefonens batteri betydligt också mindre. Trots det påstår Apple att telefonens batteritid är lika bra eller i vissa fall bättre än iPhone 6S:s batteritid. Hur bra batteritid den har i verkligheten återstår dock att se.

Vad kommer iPhone SE att kosta?

iPhone SE kommer att säljas i två konfigurationer med 16 gigabyte eller 64 gigabyte lagringsutrymme. Eftersom iPhones inte har någon microSD-kortläsare är 16 gigabyte-versionen alldeles för begränsad för de flesta användare, vilket betyder att konsumenter tyvärr tvingas betala mer än Apples lägstapris för SE-serien. De två konfigurationerna kommer i alla fall att säljas för 4 700 respektive 5 800 kronor.

Surfa Skarmbild 2016-03-21 kl. 19.43.51

 

När släpps iPhone SE?

iPhone SE kommer att släppas i ett flertal länder runt om i världen den 31 mars men lanseringen i Sverige kommer att dröja. Apple kommer att börja ta emot förbeställningar i Sverige med start den 29 mars så det är sannolikt att iPhone SE når konsumenter under början av april.

Surfa Skarmbild 2016-03-21 kl. 19.38.59

 

Är den värd att köpa?

Exakt hur bra iPhone SE är och om den är värd att köpa kan vi inte säga i nuläget. Baserat på specifikationerna kan iPhone SE bli ett intressant alternativ för konsumenter som vill ha en liten men ändå bra smartphone men vi kan inte rekommendera ett köp innan vi har testat den.

Surfas test av iPhone SE kommer troligen dyka upp i samband med telefonens lansering, under början av april.

 

Har du några andra frågor? Lämna dem gärna nedan!

 

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =