Under Samsungs presskonferens för Galaxy S10-familjen i går, presenterades också Galaxy Fold, Samsungs första vikbara smartphone. Vad är det, hur funkar den och hur mycket kommer den kosta? Nu ska vi berätta allt vi vet.

Smartphone på framsidan

Samsung Galaxy Fold är en Android-smartphone som är speciell tack vare en böjbar AMOLED-skärm. Den speciella skärmen är dock inte synlig till en början. När enheten är stängd finns bara en relativt liten 4,6 tum skärm. Den är tänkt att användas för det som helt enkelt inte kräver en större skärm. Här finns också en kamera för att ta selfies på ett enkelt sätt. För att ta andra bilder finns slutligen en uppsättning av tre kameror på baksidan. I likhet med Galaxy S10 finns en huvudkamera, vidvinkelkamera och en telefotokamera.

När en app används med den lilla skärmen kan appen expanderas till den stora skärmen genom att telefonen viks upp. På insidan av Galaxy Fold finns nämligen en 7,3 tum AMOLED-skärm med ett aspektratio i stil med 4:3. När telefonen är stängd viks alltså skärmen på mitten. Det ska vara möjligt tack vare en ny typ av plast som är särskilt tunn och böjbar. När skärmen är helt utvikt visas skärmen som en helt oavbruten surfplatte-liknande skärm. Det betyder dock inte att det inte går att se att skärmen vanligen är böjd på mitten. Även om vi inte fått se Galaxy Fold på nära håll så har vi sett den på presentationen och då var det uppenbart att det går att se en deformation i skärmen där böjen finns.

Surfplatta på insidan

När Galaxy Fold är uppvikt kan användare också använda de två kamerorna som finns på insidan. Skärmen kan samtidigt används för att titta på Netflix eller surfa i webbläsaren. Med ”samtidigt” menar vi verkligen samtidigt. Samsung har nämligen anpassat Android för att göra det möjligt att visa en stor app till vänster om två vertikalt orienterade mindre smartphone-appar. Det går givetvis att visa en app i full storlek över hela skärmen för att till exempel titta på Netflix.

Med stora och högupplösta skärmar krävs bra prestanda och stora batterier. För att lösa sådana problem har Galaxy Fold ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset, som är ett av branschens mest kraftfulla, tillsammans med 12 GB RAM och ett batteri med två helt enskilda celler som har en total kapacitet på 4 380 mAh. Hur lång batteritid det faktiskt innebär är oklart men det beror sannolikt, till stor del, på hur mycket telefonen används i de två olika skärmlägena.

Många tekniska problem

Samsung har försökt lösa en ganska lång rad tekniska problem med Galaxy Fold. Det är till exempel svårt att skapa ett gångjärn som är slitstarkt, glas som är slitstarkt, en design som inte är alldeles för tjock när den är ihopvikt, en batteritid som är acceptabel och mjukvara som är väl anpassad till den stora skärmen. Det finns fortfarande en klar risk att Samsung inte kommit tillräckligt långt för att lösa alla dess problem. Galaxy Fold verkar till exempel vara ganska tjock när den är ihopvikt.

Samsung Galaxy Fold kommer faktiskt lanseras som en konsumentprodukt. Med ett pris på 2000 Euro kommer den sannolikt inte säljas i många exemplar. Lanseringen sägs dock ske den 3 maj i Europa. Lanseringsdetaljer för Sverige finns inte i nuläget men det lär vi höra mer om i framtiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

elva − fem =