Google släpper en stor uppdatering av Android en gång om året. I år släpptes Android 7.0 Nougat under slutet av sommaren. Då släpptes operativsystemet dock bara för Googles Nexus-telefoner. Nu börjar den det äntligen nå ut till andra modeller på marknaden.
Dyra telefoner står först i kön
Till en början prioriterar alla smartphonetillverkare sina senaste och dyraste produkter. Det betyder att du som har en billigare eller äldre modell troligen får vänta tills nästa år, om du får uppdateringen över huvud taget. Först ut med en uppdatering till en icke-Nexus-telefon blev i dag Lenovo som släppte sin uppdatering till Android 7.0 för Moto Z. Dagens lansering markerar startskottet för många uppdateringar som kommer att släppas de kommande månaderna. Sony kommer att släppa uppdateringar till Xperia XZ och Xperia X Performance senare denna månaden och Samsung väntas göra samma sak med Galaxy S7-serien inom kort. Huawei sägs lansera uppdateringar för Mate 8 och P9 under början av nästa år.
Tillverkare släpper sällan exakta lanseringsdetaljer för sina smartphones men de flesta företagen har planer på att släppa sina uppdateringar för dyrare modeller under de kommande månaderna.
Många användare kommer tyvärr lämnas bakom i utvecklingen av Googles operativsystem. Den bistra sanningen är tyvärr att många modeller som ofta inte ens är ett år gamla aldrig kommer att uppdateras till Android 7. Ingen tillverkare erbjuder i dag snabba uppdateringar för alla produkter i alla prisklasser. Det utsätter tyvärr användare för säkerhetsrisker och lämnar dem bakom i utvecklingen av nya funktioner.
De stora nyheterna i Android 7
När uppdateringen till Android 7.0 kommer till din smartphone har du många nyheter att se fram emot. Här är några av de största nyheterna från en artikel vi skrev om ämnet i augusti:
Multitasking
Vissa smartphonetillverkare har lagt till funktionen i Android i många år men nu är den äntligen här på riktigt! Android får officiellt stöd för att visa flera appar på skärmen samtidigt. När telefonen används i porträttläge kan två appar visas staplade på varandra och i landskapsläge visas de liggande bredvid varandra.
Funktionen aktiveras genom att användare går in i applikationsbytaren, tar tag i listen för en app och drar den upp till överkanten av skärmen. Skärmen delas då på mitten, den valda appen läggs längst upp och användaren får möjlighet att välja vilken app som sedan ska ligga underst. När skärmen är delad på två kan användare i efterhand flytta gränsen mellan de två apparna för att bestämma hur stora de ska vara.
Snabba byten
Med Android 7 kan användare snabbt byta mellan den nuvarande appen och den senast öppna appen genom att snabbt dubbelklicka på ikonen för applikationsbytaren. Funktionen har funnits i vissa anpassade versioner av Android men har aldrig funnits tillgänglig i Googles officiella versioner av Android.
Notiser
Androids notishanterare har byggts om och har nu flera nya praktiska funktioner. För det första visas mer information om notiser i mindre text. Med ett svep ner över en notis kan även mer information och knappar visas under notisen. Användare kan exempelvis komma åt genvägar för att svara på meddelanden. I appar som har stöd för funktionen kan användare till och med svara på meddelanden direkt från notisen, utan att behöva besöka appen.
Snabba inställningar
Dra ner fingret från toppen av skärmen och notiser dyker upp. Ovanför dem finns nu också snabba genvägar för att ändra vissa inställningar. Likt Samsung och LG:s överliggande användargränssnitt finns nu tillgång till inställningar så som Wi-fi, Bluetooth, ljudläge och ficklampa. Likt Android Marshmallow kan fler inställningar och mer information visas med ett ytterligare drag ner från toppen av skärmen. Här kan användare exempelvis byta Wi-Fi-nätverk och komma åt batteriinformation med bara ett klick.
Användare har nu också snabb tillgång till att konfigurera vilka inställningsknappar som finns tillgänglig och i vilken ordning de ligger i notisfältet. Detta är inget nytt för Android 7 men är nu betydligt enklare att komma åt.
Inställningar
Inställningspanelen har gjorts om för att ge användare förslag på inställningar som finns tillgängliga i telefonen men som inte använts ännu. Google har även lagt till en snabb navigering bland alla inställningar. Navigeringen visas med ett svep från skärmens vänstra sida och gör det möjligt för användare att snabbt navigera till olika delar av inställningspanelen, även när de inte är på startsidan.
Batteriförbättringar
Enligt Google inkluderar Android 7 ytterligare förbättringar av batteritid när telefonens skärm är avstängd. Nu kan telefonen gå in i ett djupt sömnläge även när den ligger i fickan. Funktionen som kallas Android Doze har tidigare bara aktiverats när telefonen legat stilla på ett bord.
Databesparing
Android 7 har en ny inbyggd funktion som är avstängd som standard men som kan aktiveras bland datainställningarna. Funktionen låter användare bestämma vilka appar som har möjlighet att använda obegränsade mängder data och vilka som begränsas av operativsystemet.
Krisinformation
Nu kan Android-användare äntligen fylla i krisinformation som visas på låsskärmen. Funktionen som varit tillgänglig för iOS-användare i ett och ett halvt år har varit kraftigt begränsad för användare av Android men blir alltså tillgänglig i Android 7.
Samtalshantering
Användare kan nu specificera telefonnummer som blockeras från att ringa eller skicka SMS till telefonen. Listan över blockerade nummer sägs vara tillgänglig för alla appar på telefonen och kan synkroniseras mellan telefoner. En funktion som Google kallar Call-screening ska också stoppa försäljare och bluffare att nå Android-telefoner.