I dag släppte analysföretaget Strategy Analytics en rapport som visar exakt hur dominant Android är som operativsystem på den globala smartphonemarknaden. 87,5 procent av den globala försäljningen av smartphones representeras av Android-telefoner. iPhone har 12,1 procent av marknaden och de resterande 0,3 procenten utgörs av operativsystem så som Windows Mobile. Siffrorna ser helt annorlunda ut i Sverige. Har du funderat på vilken marknadsandel iPhone har i Sverige?

iPhone-dominans i Sverige

Det är svårt att hitta exakta försäljningssiffror för iPhones i Sverige. Apple presenterar inga sådana siffror och det finns inga offentliga rapporter om hur marknadsandelen ser ut på smartphonemarknaden i Sverige. Siffror som Surfa tagit del av visar dock att Apples marknadsandel i Sverige har ökat de senaste åren och att iPhone stod för runt 60 procent av den svenska smartphonemarknaden tidigare i år. Ja, runt 60 procent. Vi har inte tagit del av siffror för den senare delen av året men det är högst sannolikt att Apple fortfarande står för mer än hälften av den svenska smartphonemarknaden.

marknadsandel iphone

Inte ens likt Apples USA

Det är inte enkelt att förklara den stora skillnaden mellan smartphonemarknaden i Sverige och globalt. En stor faktor är givetvis pengar. Apples smartphones är generellt dyrare än den genomsnittliga Android-telefonen. Det betyder att Android är ett mer populärt operativsystem i länder där den genomsnittliga inkomsten är betydligt lägre. Sverige skiljer sig dock också mycket från andra rika länder. I USA uppskattar analysföretaget Counterpoint Research att iPhone står för runt 23 procent av marknaden.

Varför säljs så många iPhones i Sverige då? Det verkar inte finnas något bra svar på den frågan. Apple spenderar inget på marknadsföring i Sverige, det görs främst av teleoperatörer och butiker. Vissa påstår att det är Apples varumärke som har fått ett stadigt grepp i Sverige. Att det är varumärket som driver försäljningen. Trots att iPhone dominerar i Sverige är i alla fall en sak säker: på den globala marknaden har Android nästintill ett monopol.

Källor: Businesswire, Business Korea

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

6 KOMMENTARER

 1. Efter åratal med krånglande datorer med Microsoft och antivirusmjukvara pga mycket bristfällig plattform så kanske människor tröttnat rejält och söker sig nu till kvalitet?
  Apples alternativ är ju inte bara lite bättre, det är som natt och dag i skillnad på kvalitet. Det är inte heller bara de iögonfallande detaljerna som design, en högupplöst skärm eller batteritiden som kan plötsligt bli direkt urusel med många Android-lurar som påverkar, själva handhavandet som är mycket smidigare och integrationen i Apple-miljön gör naturligtvis sitt.

  Inte konstigt alltså att det ser ut som det gör idag där bara den fattigare delen av världen som väljer Android-lurar i högre grad. Microsofts andel är skrattretande liten. Rätt åt dem! 🙂

  • Tja du, vad Microsoft och Android har gemensamt det vet jag inte, så du får nog läsa på bättre. Sedan vet jag inte om t ex övriga Europa, utom Sverige, kan betraktas som ”den fattigare delen av världen”

  • Ja Du Mikael
   Att kvalite , handhavande samt batteritid skulle vara bättre för Apples produkter än Android
   tycker jag låter som att Du absolut inte har provat Android speciellt mycket .
   Smartphones med Android har väl genom ett otal tester visat sig ha klart bättre batteritid än Apples Ihpone.
   Kvaliten på Iphone X nya glasskärm är väl inte den bästa precis vid falltest, vilket är bedrövligt med tanke på priset. Det borde väl vara en självklarhet från Apples sida, att man åtminstone skickar med nåt av deras alla stötskydd, som finns att köpa på deras hemsida.
   Att IOX visserligen flyter på bra som operativ är väl sant förvisso, men Androids operativ med öppen källkod känns betydligt trevligare och förändringsbart.
   Apples låsta system gör att innovationen lite hålls inom Apples väggar, istället för samarbeta med externa utvecklare. Apple har väl i och för sig de senaste åren insett den stora fördelen med öppen källkod och börjat införliva detta i sin organisation, tack och lov.
   När det gäller säkerheten för Android/IOs så tycker jag nog att det inte är nån stor skillnad, det hänger lite på användaren hur man vill skydda sig.

 2. Jag tycker inte det verkar som att iPhonen lever upp till den kvalité som nämns här av en person.

  Jag hör från min systrar om Iphones som tar slut efter ett par år och som också blir slöa efter uppgraderingar av OS.

  Min arbetskamrats iphone ”dog” helt efter ett år!

  Han har nu en Samsung Edge och är helt nöjd.

  Det verkar vara mycket hype och hjärntvätt om just iPhonen.

  Själv har jag under några år kört med olika modeller från Googles Nexus serie. Inga problem att nämna.

  Just nu så kör jag med en mörkblå Huawei Honor 8 som jag tycker slår iPhonen både i ”flashighet”, utförande, byggkvalite och pris.

  .

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =