Enligt tradition blev det nya iPhones även denna hösten. I dag presenterade Apple tre nya iPhones kallade iPhone 11, iPhone 11 Pro och iPhone 11 Pro Max. Fokus ligger på nya kamerasystem med nya kameraperspektiv för iPhone-familjen och en ganska lång rad mindre nyheter.

iPhone 11 blir det ”billiga” flaggskeppet

iPhone 11 blir det nya namnet på Apples billigaste flaggskeppsmodell. Den kan enklast beskrivas som en uppföljare till iPhone XR. Den har nämligen en liknande design och en till synes identisk LCD-bildskärm. Det betyder att den behåller föregångarens relativt lågupplösta men färgexakta bildskärm. De stora nyheterna i iPhone 11 finns på baksidan och på insidan. På baksidan finns ett nytt kamerasystem och på insidan finns Apples nya A13 Bionic-chipset.

Det nya kamerasystemet består av två 12 megapixelkameror, varav den ena blir Apples första vidvinkelkamera med ett dubbelt så brett perspektiv som huvudkameran. Huvudkameran har fått flera nya funktioner, inklusive ett nattläge som har ambition att konkurrera med de Android-mobiler som har fokuserat på prestanda i mörka miljöer det senaste året.

Bättre bild både fram och bak

iPhone 11 lanseras tillsammans med två nya modeller kallade iPhone 11 Pro och 11 Pro Max. Dessa kan sägas ersätta iPhone XS respektive iPhone XS Max. De har en liknande design som föregångarna men en hel del nyheter trots det. På framsidan finns nya bildskärmar med samma skärmstorlekar och upplösningar som tidigare men med högre 1 200 nits som högsta ljusstyrka för HDR-material.

Även Pro-modellerna får nya kamerasystem. För första gången i en iPhone har iPhone 11 Pro tre bakre kameror. Utöver de två kamerorna som redan är nyheter i iPhone 11, har iPhone 11 Pro en tredje zoomkamera. Det ger totalt tre perspektiv, i likhet med många konkurrerande Android-mobiler. De nya kamerorna får givetvis nytt stöd i kamera-appen men kan också användas för videoinspelning från alla kameror, samtidigt. Det sägs vara möjligt tack vare en kombination av de nya kamerorna och den nya A13 Bionic-kretsen. Den sägs öka prestanda med runt 20 procent för både CPU och GPU. En annan liknande kameranyhet är att den främre kameran nu kan filma i både 4K-upplösning och i slow-motion.

Vattenskydad till fyra meter

iPhone 11 Pro och 11 Pro Max har ett antal andra mindre nyheter. Tillsammans med telefonerna kommer till exempel en snabbladdare, vilket aldrig tidigare ingått med en iPhone. Små uppgraderingar på insidan sägs dessutom ge fyra respektive fem extra timmar av blandad användning per laddning i jämförelse med iPhone XS och iPhone XS Max för iPhone 11 Pro och 11 Pro Max. De kommer dessutom med stöd för Wi-Fi 6 och har ny vattentätning som ska öka vattenskyddet från att klara två till fyra meter vatten.

iPhone 11, iPhone 11 Pro och 11 Pro Max kommer att lanseras den 20 september för 9 200 kronor, 13 000 kronor respektive 14 300 kronor. Det är 300 kronor mer för Pro-modellerna än för iPhone XS-modellerna medan iPhone 11 kostar 300 kronor mindre än iPhone XR.

Som vanligt kommer vi på Surfa givetvis testa telefonerna strax efter deras lanseringar och lägger då till dem i Sveriges största köpguide för smartphone, Svenska Smartphoneguiden.

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton + 14 =