Apple iPhone 6S Plus
6.8 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:5,5 tum
Bra att veta:Vi rekommenderar 64 gigabyte-versionen av iPhone 6S Plus. Den kostar dock en hel del.
Fördelar
+ Kraftfull processor
+ Bra skärm
+ Otrolig batteritid
+ Bra kamera
Nackdelar
- Inget microSD-stöd
- Ej utbytbart batteri
- Skyhögt pris
- Stor och klumpig
Kamera7.2
Skärm8.4
Batteri8.4
Kamera7.2
Skärm8.4
Batteri8.4
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Apples nya smartphone är stor, riktigt stor. Den kan nästan beskrivas som klumpig. Dess stora design ger oss en stor skärm som också kan vara användbar för personer stora fingrar, dålig syn eller för de som helt enkelt vill ha en stor skärm för att surfa på webben eller titta på filmer. Telefonens format betyder dock också att telefonen får plats med ett stort batteri som tillsammans med bra mjukvara och energieffektiva komponenter ger marknadens längsta batteritid. Telefonens enda stora problem är dess skyhöga pris.

 

Hårdvara:

iPhone 6S Plus är inte en vanlig iPhone. Även om vi haft mer än ett år på oss att vänja oss vid den gigantiska telefonen är den fortfarande förvånansvärt stor. Även om den ”bara” har en skärm som mäter 5,5 tum så är den ändå riktigt stor och klumpig. Till och med Samsung Galaxy S6 Edge+ som har en större skärm, som mäter 5,7 tum, känns lättare att använda än Apples modell. Med en stor design kommer dock flera fördelar.

Läs mer om hårdvaran

Den mest uppenbara fördelen med den stora telefonens design är faktumet att den ger plats åt ett stort batteri, som mäter 2 915 milliamperetimmar. Batteriet är inte större än de som finns i många många konkurrerande Android-telefoner men i jämförelse med iPhone 6S:s 1 715 milliamperetimmar är det sannerligen gigantiskt.

En annan fördel med telefonens design är att den ger kameran utrymme för att ha en inbyggd optisk bildstabiliserare, något som saknas i iPhone 6S. Detta betyder att telefonen kan fånga video som inte är så skakig som den är med iPhone 6S.

iPhone 6S Plus har en betydligt större skärm än iPhone 6S men den har också en betydligt högre upplösning. Skärmen mäter 5,5 tum och har en upplösning på 1 920 x 1 080. Det betyder att skärmen har en pixeltäthet på 401 pixlar per tum, vilket kan jämföras med det mindre syskonets 326 pixlar per tum. Den större skärmen är alltså inte bara större, utan kan också erbjuda högre detaljrikedom än iPhone 6S.

Utöver ett större batteri, en bättre kamera och en annorlunda skärm är många av telefonens andra komponenter exakt samma som i iPhone 6S. Telefonen drivs av samma Apple A9-processor som iPhone 6S och processorn får assistans av samma mängd arbetsminne, två gigabyte. För lagring finns 16 gigabyte, 64 gigabyte eller 128 gigabyte att löpa för olika priser. Den minsta lagringsversionen av telefonen går inte att rekommendera till någon eftersom den snabbt blir problematisk när appar börjar installeras, bilder börjar fångas och det dyker upp en uppdatering av operativsystemet. Vi kan tycka att det är galet att Apple fortfarande säljer en smartphone som kostar 8 500 kronor men som inte har mer än 16 gigabyte lagringsutrymme. Det är skandalöst mycket pengar för så otroligt lite lagringsutrymme.

iPhone 6S Plus använder nästan exakt samma aluminiumdesign som sin föregångare. Nästan ingenting har förändrats sedan förra året. Skalet sägs nu vara byggt av en tuffare variant av aluminium och telefonens profil är en aning tjockare än förra årets modell. Utöver det är det dock svårt att hitta några betydande skillnader över huvud taget. Det innebär att telefonen fortfarande har stora ramar runt sin skärm – ramar som gör att telefonen känns så gigantisk.

På telefonens framsida finns samma gamla runda hemknapp som nu använder en ny fingeravtrycksläsare som är blixtsnabb, en av marknadens snabbaste. Läsaren gör att ett säkert och krypterat liv med iPhone 6S Plus är så mycket enklare än det skulle vara annars.

På tal om hemknappen fortsätter Apple sin tradition med att bygga in riktigt bra hårdvaruknappar i sina smartphones. Utöver hemknappen har iPhone 6S Plus tre knappar och en fysisk ljud av-brytare. De fysiska knapparna är lätta att känna sig fram till, de ger god haptisk feedback och låter mycket, vilket gör det lätt för användare att vet när knappen är intryckt. Ljud-brytaren fungerar också bra och är lätt att använda.

Även i sin nya modell har Apple valt att fortsätta ge stöd åt sin speciella Lightning-standard. Vi kan delvis förstå Apples val att fortsätta ge stöd åt standarden eftersom den är så starkt etablerad på tillbehörsmarknaden men vi hoppas innerligt att företaget snart byter till USB Typ-C och ger användare ett brett stöd för en universell kommunikationsstandard, istället för att använda den dyra och annorlunda standarden som är Lightning.

För att sammanfatta hårdvarudelen av detta test vill vi upprepa en viktig detalj. För dig som inte är van vid stora smartphones kommer iPhone 6S Plus kännas som en gigantisk telefon. Men det är inte så konstigt, den är riktigt stor och klumpig. Det är synd att ramarna runt telefonens skärm inte är tunnare så att vi kan njuta av den stora skärmen utan att behöva hålla i en så stor telefon. Med det sagt har telefonens stora format flera fördelar som kan vara större än nackdelarna för vissa användare.

Stäng

 

Mjukvara:

Det har gått mer än åtta år sedan introduktionen av Apples första iPhone och iPhone OS. Sedan dess har operativsystemet bytt namn till iOS och mycket har förändrats. En sak har dock förblivit så gott som oförändrad. På telefonens hemskärm finns fortfarande ett relativt statiskt rutnät av ikoner.

Läs mer om mjukvaran

Hemskärmen i iOS kallas Springboard, ett passande namn. Från hemskärmen kan användare förflytta sig till de appar som de faktiskt kom till telefonen för att använda. Detta enkla sätt att se på appar och dess funktionalitet går rakt emot de aspekter som både Android och Windows Phone så ofta hyllas för. Istället för att kräva att användare går in i appar för att hitta information kan de konkurrerande operativsystemen erbjuda information direkt från hemskärmen. iOS är fortfarande förvånansvärt begränsat när det gäller information på hemskärmen.

Utöver hemskärmen är det dock inte så mycket som skiljer iOS mot konkurrenterna. Det finns dock flera saker som skiljer iOS på Apples nya telefon mot iOS på äldre modeller. iOS 9 inkluderar ett flertal mjukvarufunktioner som bara finns tillgängliga i iPhone 6S och iPhone 6S Plus. Den största nyheten för hela iPhone 6S-serien grundas till viss del på ny hårdvara men till stor del på ny mjukvara.

3D Touch är namnet på den nya teknik som Apple har inkluderat i både iPhone 6S och iPhone 6S Plus. Tekniken är inbyggd i telefonens pekskärm och har stöd i operativsystemet och i många appar från både Apple och tredjepartsutvecklare. I grunden handlar 3D Touch om en pekskärm som har möjlighet att känna hur hårt ett finger trycks mot den. Det är dock genom Apples implementering av tekniken i operativsystemet som gör att den blir både användbar och rolig att använda i vardagen.

3D Touch kan beskrivas som en katalysator för iOS. Funktionen snabbar upp hela operativsystemet genom att göra det enklare för användare att snabbt komma åt avancerade funktioner. På hemskärmen räcker det exempelvis med ett hårt tryck på en app för att snabbt välja en funktion i appen och öppna den specifika delan av appen. Med kameraappen kan användare exempelvis hålla ner sitt finger på ikonen, dra det till ”Ta en selfie” och appen öppnas med rätt kamera aktiverad.

Apple_Iphone_6S_Plus_Recension_mjukvara_3D_touchVissa appar har stödet för 3D Touch inbyggt inom sig själva. Utvecklare har möjlighet att bestämma att vissa knappar kan göra olika saker beroende på om användare bara klickar på en knapp, trycker in den lite hårdare eller trycker till den riktigt hårt.

Ett annat exempel på hur 3D Touch fungerar i iOS är i webbläsaren Safari. Användare som trycker på en länk kan välja att bara visa länken i ett fönster. När länken trycks in hårt öppnas den helt men om den släpps istället återgår webbläsaren till den tidigare sidan.

Utöver 3D Touch har Apple bland annat inkluderat flera nya förändringar av sin kameraapp i iOS. Appen kan nu spela in video samtidigt som den fångar bilder. Detta sker via ett läge som Apple kallar Live Photos. När Live Photos är aktiverat fångar kameran en liten kort snutt video tillsammans med varje bild. Videon fångas tyvärr bara med en frekvens på 15 bilder per sekund men när stillbilden sen visas i telefonens Bilder-app kommer högupplösta stillbilder till liv på ett intressant sätt. Rörelsen i stillbilderna ger dem ett sammanhang som gör det lättare för tittare att förstå omgivningen och känslorna som visas i bilden. Visst kan vi tycka att videodelen av det hela är lite undermålig när det gäller bildfrekvens men vi uppskattar att funktionen finns och för den som vill är det enkelt att stänga av den.

Apple_Iphone_6S_Recension_mjukvara_kamera_2iOS är ett riktigt bra operativsystem på många sätt. Det finns fortfarande mycket som behöver bli bättre, främst den statiska hemskärmen, men det stora utbudet av fantastiska appar och ett generellt sett funktionsrikt och stabilt operativsystem ger en riktigt bra användarupplevelse.

Stäng

 

Kamera

iPhone 6S Plus har en av marknadens bästa kamera, det går inte att säga annat. Telefonen använder en ny 12 megapixelsensor som alltså har 50 procent högre upplösning än sin föregångare. Detta betyder att iPhone 6:s Akilles-häl som var sin begränsade upplösning inte längre är ett problem för nya iPhone-användare. iPhone 6S Plus har också optisk bildstabilisering vilket bör ge kameran möjlighet att fånga bättre bilder och bättre video eftersom sensorn kan stabiliseras när slutaren är öppen under långa perioder och eftersom sensorn kan stabiliseras när en skakig hand spelar in video.

Läs mer om kameran

Vi har jämfört Apples nya telefon med LG G4 och Samsung Galaxy S6 Edge+ för att få en förståelse för hur Apple kan stå emot konkurrensen.

När vi börjar jämföra bilderna blir det snabbt uppenbart att det inte är mycket som skiljer dem åt över huvud taget. Vi har dock hittat ett flertal mindre skillnader mellan de tre konkurrenterna. För det första är det uppenbart att LG G4:s HDR-läge är mer effektivt än de två konkurrenternas motsvarande HDR-lägen. I en av testbilderna är det uppenbart att Apples kamera saknar det dynamiska omfång som konkurrenterna har eller den inte använder det automatiska HDR-läget som den borde.

För det andra levererar Apples kamera mjukare bilder som inte är så hårt överskärpta som Samsungs bilder tenderar att vara och för det tredje lyckas Apples telefon riktigt väl i mörka miljöer. Telefonen behåller hög detaljrikedom i även de svåraste av situationer och applicerar inte riktigt lika hård brusreducering som LG G4.

I jämförelse med iPhone 6S kan vi inte se några betydande skillnader när det gäller kvalitet vid stillbildsfotografering över huvud taget. Inte ens i mörka miljöer där iPhone 6S Plus rent teoretiskt har möjlighet att stabilisera sin sensor och fånga bilder med en slutare som är öppen under längre perioder är det möjligt att se några större skillnader.

Kort sagt är stillbildsprestandan i iPhone 6S Plus i toppklass. Det är svårt att säga att den är sämre eller bättre än sina konkurrenter men det finns vissa områden som vi tycker att Apple kan jobba på.

LG G4:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Apple iPhone 6S Plus:

Telefonens frontmonterade kamera tar också bra bilder i relation till konkurrenterna men inte heller där går det att urskilja någon modell på marknaden som den uppenbart bästa selfiekameratelefonen.

När det gäller video kan iPhone 6S Plus nu äntligen spela in i 4K UHD-upplösning. Det betyder att kameran kan fånga video med fyra gånger högre upplösning än tidigare. Till skillnad från exempelvis LG G4 komprimeras dock inte den högupplösta videon särskilt hårt. Detaljrikedomen i video från kameran ligger därför i klass med Samsung Galaxy S6 Edge+, även om Apples videofiler blir större. En minut 4K UHD-video tar upp 375 megabyte lagringsutrymme medan 1080p 30-video tar upp 130 megabyte lagringsutrymme.

iPhone 6S Plus har en klar fördel framför iPhone 6S när det gäller handhållen videoinspelning. Tack vare optisk bildstabilisering kan den större telefonen spela in betydligt mer stabil video än sitt mindre syskon. För dig som spelar in riktigt mycket video med den bakmonterade kameran kan Plus-modellen därför vara värd det större formatet och högre priset.

Stäng

 

Ljud och bild

iPhone 6S Plus har en 5,5 tum skärm med en upplösning på 1 920 x 1 080. Skärmen har en pixeltäthet på 401 pixlar per tum, vilket är betydligt högre än iPhone 6S:s 326 pixlar per tum. Även om det kanske låter som om den lilla skillnaden när det gäller pixeltäthet omöjligtvis kan göra någon större skillnad för skärmens detaljrikedom så är det fullt möjligt för ett tränat öga att se skillnad mellan skärmarna. Vi kan inte påstå att skillnaden är så stor att det motiverar ett köp av 6S Plus istället för 6S men för dig som är intresserad kan det vara värt att veta att skärmen på 6S Plus ger en, om än marginellt, bättre bildupplevelse.

Läs mer om ljud och bild

Utöver detaljrikedom erbjuder iPhone 6S Plus en riktigt bra bildkvalitet innehållande bra färger, imponerande prestanda vid höga betraktningsvinklar och en acceptabel svärta. När det gäller dessa aspekter finns det ingen LCD-konkurrent på marknaden som kan konkurrera, även om Samsungs AMOLED-skärmar kan erbjuda rikare färger och betydligt bättre svärta.

Även om iPhone 6S Plus är mycket större än 6S erbjuder den tyvärr inte bättre ljudupplevelse. Det är lite tråkigt. Med tanke på den breda ramen runt telefonens skärm hade det varit trevligt att se minst en men helst två högtalare monterade på telefonens framsida men högtalaren sitter istället på telefonens undersida och faktum är att den låter nästan exakt likadant som högtalaren i iPhone 6S. Det betyder att högtalaren kan komma upp i acceptabla volymer och hantera både låga och höga frekvenser ganska väl men att mellanregistret låter lite burkigt i jämförelse med exempelvis Sony Xperia Z5 Compact.

Stäng

 

Batteri

iPhone 6S Plus är som en skänk från ovan när det gäller batteritid. Dagens smartphones är generellt sett ganska usla när det gäller batteritid. Många klarar sig genom en dags användning vid normal användning men flera får stora problem innan en lång dags slut. iPhone 6S Plus är ett stort undantag. Telefonens stora batteri, i kombination med Apples energisnåla mjukvara, gör att telefonen klarar sig genom även de längsta av dagar. Under vår långa testperiod lyckades vi aldrig få ner telefonens batterinivå under 30 procent på en dag. De flesta dagar slutade runt 50 procent och tack vare otroligt energisnål drift i viloläge är det inte svårt att använda telefonen i två hela dagar utan att komma i närheten av ett eluttag.

För dig som vill ha en Android-smartphone med lång batteritid är Motorola Moto X Play ett bra förslag men iPhone 6S Plus slår alla andra modeller på marknaden och erbjuder kort sagt den bästa batteritiden som finns att hämta i en modern smartphone.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here