Apple iPhone 6S
5 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
Skärmstorlek:4,7 tum
Bra att veta:16 GB är lite för lite för många användare. Köp hellre en modell med mer lagringsutrymme.
Fördelar
+ Snabb processor
+ Bra kamera
+ Fingeravtrycksläsaren
+ Kompakt design
Nackdelar
- Inget microSD-stöd
- Ej utbytbart batteri
- Högt pris
- Lågupplöst bildskärm
Kamera5.9
Skärm6.6
Batteri5.2
Kamera5.9
Skärm6.6
Batteri5.2
Pris:
Lägsta pris
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

Sammanfattning:

Apples nya smartphone är en av företagets största uppgradering av iPhone-familjen någonsin. Även om det inte verkar så på utsidan är det mycket som har förändrats på insidan. Kameran är nu betydligt bättre, fingeravtrycksläsaren är väldigt mycket snabbare, processorn är mer kraftfull och nya funktioner så som 3D Touch förändrar sättet vi navigerar telefonen i grunden. iPhone 6S är kort sagt en fantastiskt bra produkt. Visst har vi ett par saker att klaga på men i slutändan erbjuder den en underbart bra användarupplevelse. Av den anledningen är det lite extra tråkigt att den kostar så mycket pengar.

 

Hårdvara:

iPhone 6S ser nästan exakt ut som sin föregångare. På telefonens baksida finns visserligen ett litet ”S” men utöver det är det inte mycket som skiljer den nya modellen från sin föregångare, med ett undantag. Aspirerande iPhone 6S-ägare som verkligen vill signalera sitt nya köp till resten av världen kan skaffa sig ett rosa exemplar av telefonen. iPhone 6S är nämligen Apples första smartphone som kan köpas i den nya färgen.

Läs mer om hårdvaran

iPhone 6S är fortfarande en relativt kompakt telefon, i jämförelse med många andra smartphones på marknaden i dag. Nästan alla kompetenta konkurrenter på marknaden har skärmar på över fem tum. Den enda regelrätta konkurrenten i storleksklassen är Sony Xperia Z5 Compact som dock saknar den tunnhet och gedigna metalldesign som iPhone 6S erbjuder.

Eftersom iPhone 6S är relativt liten är den också ganska enkel att hålla i handen. Telefonens runda design och matta metallbakstycke gör den visserligen lite för hal för vår smak men vi uppskattar samtidigt faktumet att telefonen är lättare att ha liggande i en liten ficka än många Android-telefoner eller den gigantiska iPhone 6S Plus.

På telefonens baksida finns en ny kamerasensor som ännu en gång är tillverkad av Sony. För första gången på flera år har Apple dock uppgraderat kamerasensorns upplösning från åtta till tolv megapixlar men objektivets bländarvärde är konstant på det relativt höga f/2,2. Likt tidigare iPhones saknar också iPhone 6S den optiska bildstabilisering som används av många konkurrenter och av det större syskonet iPhone 6S Plus.

iPhone 6S Plus har nästan exakt samma bildskärm som sin föregångare. Skärmen mäter fortfarande 4,7 tum över diagonalen och behåller sin upplösning, 1 334 x 750. Nu har dock Apple byggt in en ny pekskärmsteknik som de kallar 3D Touch. Tekniken har möjlighet att mäta hur hårt ett finger trycker på skärmen för att ge användare möjlighet att utföra olika saker i operativsystemet bara genom att förändra trycket på skärmen.

Nedanför skärmen finns en ny fingeravtrycksläsare som ser ut precis som sin föregångare men som nu är betydligt snabbare på att läsa fingeravtryck. Det finns minst lika snabba konkurrenter på marknaden men Apples är en av de mest pålitliga läsarna på marknaden. Den nya läsaren ger den helt klart bästa användarupplevelsen av alla läsare på marknaden i dag.

När det gäller fysiska knappar är det fortfarande fyra som gäller: hemknappen, på/av-knappen och de två volymknapparna. Utöver det finns en fysisk brytare som låter användare stänga av eller sätta på telefonens ljud. Alla knappar är lätta att känna, de ger gott om haptisk feedback och låter mycket för att tydligt berätta för användare att de har tryckts in.

På telefonens undersida finns en högtalare, en mikrofon, ett hörlursuttag och en Lightning-port. Apples val att fortsätta ge stöd åt Lightning-standarden i iPhone 6S är förståeligt med tanke på det stora ekosystemet av tillbehör som är utvecklat för standarden men med tanke på branschens och Apples stöd för den nya USB Typ-C-standarden får vi verkligen hoppas på att företaget lämnar sin egen speciella standard så snart som möjligt.

Det kommer inte som någon större överraskning att Apples nya smartphone inte har stöd för microSD-kort. Det är riktigt synd eftersom Apple fortfarande säljer en 16 gigabyte-version av telefonen. Med tanke på modellens höga pris är det oacceptabelt att bara inkludera 16 gigabyte lagringsutrymme i en modern smartphone. 16 gigabyte är en mängd lagringsutrymme som snabbt blir problematisk när användare byter till 4K-inspelning eller tar högupplösta bilder, som numera också inkluderar rörelse. För de allra flesta konsumenterna är 16 gigabyte-versionen av iPhone 6S ett lockbete som ger Apple möjlighet att erbjuda ett ”lågt” pris som i verkligheten är betydligt högre eftersom 64 gigabyte-versionen kostar mer än 1 000 kronor mer än 16 gigabyte-versionen.

För sin nya serie av smartphones har Apple utvecklat ett nytt chipset kallat Apple A9. Den ARM-baserade processorn drivs av Apple-utvecklade processorkärnor som erbjuder enorm prestanda, högre prestanda än någon annan processorkärna på marknaden. Apple A9 har dock bara två processorkärnor och kan därför inte konkurrera när det gäller prestanda över flera kärnor. Med assistans av två gigabyte arbetsminne, som kan användas mer effektivt av iOS än av många andra operativsystem, kan Apples nya processor ändå driva operativsystemet och appar snabbare än vad som behövs i dag. Apples processor är kort sagt redo för framtida applikationer.

Stäng

 

Mjukvara:

När Apple presenterar nya iPhones avtäcks traditionsenligt också minst en ny iOS-funktion. iPhone 6S och iOS 9 kombineras för att ge iOS-användare flera stora nyheter. Bland de viktigaste nyheterna finns stöd för den nya 3D Touch-tekniken samt stöd för flera nya kamerafunktioner i kameraappen.

Läs mer om mjukvaran

3D Touch är alltså en ny skärmteknik som liknar den teknik som Apple kallar Force Touch i Apple Watch och nya Macbook. Tekniken består av hårdvara som kan känna av hur hårt ett finger trycks mot skärmen. Genom att konstant mäta trycket på skärmen kan mjukvaran agera på olika sätt beroende på hur hårt användare trycker på skärmen. Funktionen är inbyggd i operativsystemet samt i vissa appar som är utvecklade av Apple och av tredjepartsutvecklare.

Apple_Iphone_6S_Recension_touchid3D Touch kan användas på hemskärmen för att ge användare möjlighet att snabbt öppna genvägar till delar av applikationer. Ett hårt tryck på kamera-appen öppnar exempelvis en översikt för fyra alternativ inne i appen. Ett klick på alternativet ”Ta en selfie” och kameraappen öppnas med den främre kameran aktiverad.

Inne i appar kan 3D Touch gestaltas på nästan vilket sätt som helst. Utvecklare kan använda funktionen på en mängd olika sätt. I Safari har Apple exempelvis bestämt att ett hårt tryck på en länk visar en förhandsgranskning av den länken. Ett ännu hårdare tryck och länken öppnas helt. Men om fingret istället släpps från länken återgår webbläsaren till den tidigare sidan.

Utvecklare av appar har alltså möjlighet att bestämma hur olika delar av en app reagerar på tryck av olika hårdhet. En knapp kan göra en sak om den bara trycks lite lätt, en annan sak om den trycks ner ordentligt och en tredje sak om den trycks ner riktigt hårt. Detta nya sätt att interagera med telefonen tar ett tag att lära sig men när det väl sitter ger det ett djup i användargränssnittet som gör det enklare och snabbare att bläddra bland operativsystemets olika delar och applikationer. Det accelererar iOS och många av dess applikationer.

Även om 3D Touch är en verkligt bra nyhet för iPhone-familjen finns det fortfarande en sak som saknas från telefonens mjukvara: widgets på hemskärmen. Vi är glada över att se 3D Touch göra hemskärmen lite mer funktionell men ett faktum kvarstår: hemskärmen är nästan helt fri från information. Funktioner och information gömmer sig bakom statiska ikoner som sitter fast i ett rutnät på telefonens hemskärm. Visst finns det widgets i notishanteraren men avsaknaden av bra widgets på hemskärmen som erbjuds av Android och till vissa del av Windows Phone är en fortsatt besvikelse.

Tack vare en ny kamerasensor, en ny processor och en ny kamera-app kan Apples nya telefon nu äntligen fånga video i högre upplösning än Full HD. Utöver inspelning i 720p 30, 720p 240, 1080p 30, 1080p 60 och 1080p 120 finns nu alltså 2160p 30 som ett alternativ. De olika alternativen finns dock inte tillgängliga i kamera-appen utan gömmer sig bland ”Bilder och kamera”-inställningarna i telefonens Systeminställningar. Det gör det lite krångligt att snabbt ändra kamerans videoläge.

Apple_Iphone_6S_Recension_mjukvara_kamera_2Den nya kamera-appen fångar också bilder på ett nytt sätt. Apple kallar dem för Live Photos. Likt HTC Zoe, det taiwanesiska företagets fotokoncept, fångar också Live Photos ett kort videoklipp tillsammans med alla stillbilder. När bilderna visas i telefonens bildgalleri visas först den högupplösta stillbilden och sedan den korta videon. Funktionen får bilder att komma till liv och är ett intressant koncept för att fånga stämningen på en plats eller för att visa på sammanhanget för en bild. Funktionen är aktiverad som standard i kamera-appen men den kan enkelt stängas av med ett knapptryck i appen.

iOS 9 är en bra uppgradering av Apples operativsystem. De iPhone 6S-specfika funktionerna  som inkluderas gör det dock till en av de största förändringarna av iPhones mjukvaruupplevelse någonsin. Det har inte ovanligt att en ny iPhone introduceras med en ny intressant mjukvarufunktion men vi har aldrig sett en uppdatering av mjukvaran som förändrar sättet vi tänker kring användargränssnitt. iOS 9 på iPhone 6S är kort sagt ett otroligt bra operativsystem med flera betydande nyheter som visserligen har ett flertal återstående problem men som tillsammans med stabilitet, säkerhet och funktionalitet kan summeras till en riktigt bra mjukvaruupplevelse.

Stäng

 

Kamera

iPhone-familjen har alltid erbjudit en av marknadens bästa kameraupplevelse. Utöver att iPhones nästan alltid har tagit några av branschens bästa bilder är telefonerna ofta snabba och enkla att använda som kameror. iPhone 6S är inget undantag. Faktum är att den nya modellen tar bort sin föregångares kanske största Ackilles-häl. Med 50 procent fler pixlar kan iPhone-bilder nu beskäras till samma grad som många konkurrenters bilder, utan att stöta problem med låg detaljrikedom. Trots det är det inte självklart att Apples smartphone verkligen tar de bästa bilderna.

Läs mer om kameran

Både LG och Samsung har visat att de kan leverera när det gäller kamerakvalitet i sina senaste smartphones. Vi har jämfört Apples nya telefon med LG G4 och Samsung Galaxy S6 Edge+ för att få en förståelse för hur Apple kan stå emot konkurrensen.

När vi börjar jämföra bilderna blir det snabbt uppenbart att det inte är mycket som skiljer dem åt över huvud taget. Vi har dock hittat ett flertal mindre skillnader mellan de tre konkurrenterna. För det första är det uppenbart att LG G4:s HDR-läge är mer effektivt än de två konkurrenternas motsvarande HDR-lägen. I en av testbilderna är det uppenbart att Apples kamera saknar det dynamiska omfång som konkurrenterna har eller den inte använder det automatiska HDR-läget som den borde.

För det andra levererar Apples kamera mjukare bilder som inte är så hårt överskärpta som Samsungs bilder tenderar att vara och för det tredje lyckas Apples telefon riktigt väl i mörka miljöer. Telefonen behåller hög detaljrikedom i även de svåraste av situationer och applicerar inte riktigt lika hård brusreducering som LG G4.

Kort sagt är stillbildsprestandan i iPhone 6S i toppklass. Det är svårt att säga att telefonens kamera är sämre eller bättre än sina konkurrenter men det finns visas områden som vi tycker att Apple har att jobba på.

LG G4:

Samsung Galaxy S6 Edge+:

Apple iPhone 6S:

Telefonens frontmonterade kamera tar också riktigt bra bilder men inte heller när det gäller dessa går det att definitivt säga att Apples smartphone tar bättre bilder än de Android-baserade konkurrenterna.

När det gäller video kan iPhone 6S Plus nu äntligen spela in i 4K UHD-upplösning. Det betyder att kameran kan fånga video med fyra gånger högre upplösning än tidigare. Till skillnad från exempelvis LG G4 komprimeras dock inte den högupplösta videon särskilt hårt. Detaljrikedomen i video från kameran ligger därför i klass med Samsung Galaxy S6 Edge+, även om Apples videofiler blir större. En minut 4K UHD-video tar upp 375 megabyte lagringsutrymme medan 1080p 30-video tar upp 130 megabyte lagringsutrymme.

Stäng

 

Ljud och bild

iPhone 6S har en 4,7 tum skärm med en upplösning på 1 334 x 750. I jämförelse med många andra telefoner på marknaden är det en relativt låg upplösning. Skärmens pixeltäthet är ”bara” 326 pixlar per tum. Många andra telefoner på marknaden i dag erbjuder över 500 pixlar per tum. Detta kan låta som tomt tjat om specifikationer som inte har någon koppling till verkligheten. För ett tränat öga finns det dock tydliga skillnader mellan iPhone 6S och de mer högupplösta konkurrenterna.

Läs mer om ljud och bild

Det betyder inte att iPhone 6S har en dålig bildskärm. Skärmens färgåtergivning, utmärkta prestanda vid höga betraktningsvinklar och imponerande ljusstyrka gör att iPhone 6S kan erbjuda en fantastisk bildupplevelse. Men det är uppenbart att skärmen inte kan komma i närheten av den svärta eller detaljrikedomen som erbjuds av exempelvis Samsung Galaxy S6.

Det är lite synd att iPhone 6S fortfarande har en högtalare som skickar ljud ut ur sidan av telefonen, istället för från dess framsida. Trots sin icke optimala position presterar högtalaren riktigt väl. Den hanterar basfrekvenser bättre än många konkurrenter och presterar väl bland de högre frekvenserna. Mellanregistret lider dock av oklarhet och tenderar till att låta burkigt. Sony Xperia Z5 Compact är ett exempel på en smartphone som lyckas betydligt bättre i mellanregistret men som å andra sidan inte lyckas lika väl bland de lägre frekvenserna.

Stäng

 

Batteri

Apple_Iphone_6S_Recension_baksidaDe allra flesta stora konkurrenterna till Apples smartphones drivs av Android. Android är ett bra operativsystem men även om Google arbetar hårt med att förbättra operativsystemets energieffektivitet finns det ingen smartphone på Android-marknaden som kan erbjuda så lång batteritid som iPhone 6S kan med sitt relativt lilla batteri.

Läs mer om batteriet

iPhone 6S har ett batteri som mäter 1 715 milliamperetimmar. Så gott som alla Android-telefoner på marknaden i dag har batterier som är över 2 000 milliamperetimmar stora. Trots sitt relativt lilla batteri lyckas Apple erbjuda en bra batteritid med iPhone 6S. För så gott som alla smartphoneanvändare bör telefonens batteritid räcka gott och väl för en hel dag. Vissa hårda användare kan riskera att närma sig de lägre tiotalen procent vid slutet av dagen men enligt våra tester krävs det mycket för att batteriet faktiskt ska ta slut innan dagens slut.

Kort sagt erbjuder Apple iPhone 6S en bra batteritid, särskilt med tanke på sitt lilla batteri. Du som vill ha ännu bättre batteritid kan dock ta en titt på iPhone 6S Plus som erbjuder Svenska smartphoneguidens längsta batteritid just nu.

Stäng

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here