Apple lanserar i dag nya funktioner för Apple Music, företagets strömningstjänst för musik. Nu finns stöd för Dolby Atmos för musik. Musikskapare kan anpassa sin musik för att spelas med omslutande ljud, som levereras med hög upplösning.

Högupplöst och Dolby Atmos

Apple kallar de nya funktionerna i Apple Music för Spatial Audio, Dolby Atmos, Lossless Audio och Hi-Resolution Lossless Audio. Tillsammans menar Apple att de nya funktionerna i företagets musiktjänst kan erbjuda högre ljudkvalitet och ett mer omslutande ljud för användare. Tekniken ska vara kompatibel med iPhones, iPads och Mac-datorer. Användare ska dessutom kunna koppla upp AirPods och HomePod-enheter för att lyssna på materialet. Vilka enheter som kan spela upp ljud med full kvalitet är dock oklart. Apple varnar i alla fall att tjänstens mest högupplösta strömningsalternativ kräver ”extern utrustning, såsom USB digital-till-analog-konverterare (DAC)”.

Lossless Audio är Apples namn för ljud som spelas i 16 bitar, 44,1 KHz och som sträcker sig till 24 bitar, 48 KHz. Vissa titlar ska också kunna spelas i vad som kallas Hi-Resolution Lossless Audio som levereras i 24 bitar, 192 KHz. Spatial Audio och Dolby Atmos levereras genom de ”förlustfria” strömmarna men är begränsat till musik som har skapats för formatet. med Dolby Atmos kan musiker placera instrument och ljud i en sfär runt lyssnaren för att surround-ljud som saknar begränsningar till ljudkanaler. Enligt Apple inkluderas Dolby Atmos-stöd i ”tusentals” av de 75 miljoner låtar som finns på musiktjänsten.

Spotify presenterade nyligen en liknande tjänst med högupplöst ljud kallad Spotify Hi-Fi som väntas lanseras senare i år. Tidal är en musiktjänst som har specialiserat sig på högkvalitativt ljud i flera år och Sony har en teknik kallad 360 Reality Audio, som erbjuder en liknande objektbaserad surround-funktionalitet som Dolby Atmos. Apple kommer att erbjuda de nya funktionerna i Apple Music till prenumeranter utan extra kostnad med start i juni.

Källa: Apple

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =