Mobila betalningar har länge utlovats som en av flera lösningar för ett ”kontantfritt” samhälle. Samsung Pay lanserades i Sverige tidigare i år som en av de första kontaktlösa mobila betalningslösningarna i Sverige. Sedan lanseringen har Samsung Pay fått ett bredare stöd bland banker. Nu kommer dock Apple Pay in på den svenska marknaden och med en stor användarbas är också potentialen stor.
Apple Pay är en mobil betalningstjänst som har varit tillgänglig i USA sedan tre år tillbaka och som har lanserats i länder så som Storbritannien, Kanada, Australien, Kina, Frankrike och Ryssland de senaste åren. I dag lanseras alltså tjänsten i Sverige, Danmark och Finland. Det gör att tjänsten nu är tillgängligt i 25 länder runt om i världen.
Tre år och tio modeller
Har Apple Pay:
iPhone X
iPhone 8 Plus
iPhone 8
iPhone 7 Plus
iPhone 7
iPhone 6S Plus
iPhone 6S
iPhone 6 Plus
iPhone 6
iPhone SE
Apple Pay har ett brett stöd i iPhone-modeller. Alla iPhones inklusive iPhone 6 och senare har stöd för tekniken. Alla iPhones som har lanserats under de senaste tre åren har alltså stöd. Eftersom iPhone står för en majoritet av smartphoneförsäljningen i Sverige är stödet bland svenska konsumenter stort.
För att komma igång kan användare öppna Wallet-appen i iOS för att aktivera ett kort. Det finns dock begränsningar. För det första är det endast kort från Nordea och St1 som fungerar med Apple Pay i nuläget. Inga andra kort kan läggas till. Det betyder helt enkelt att en stor andel svenska konsumenter inte kan använda tjänsten med sitt nuvarande betal- eller kreditkort. Apple säger att fler banker och kort kommer att läggas till i framtiden men har inte bekräftat vilka eller när.
Speciella kortläsare krävs
Konsumenter som har ett kompatibelt kort måste också hitta betalstationer som är kompatibla för att kunna betala. Medan Samsung Pay använder magnetteknik och därför fungerar på nästan alla betalstationer, förlitar sig Apple Pay på NFC-teknik. Det betyder att Apple Pay bara fungerar med betalstationer som har stöd för kontaktlösa betalningar. Tjänsten ska i alla fall fungera på alla stationer som har antingen en Apple Pay-logga eller en logga för kontaktlös betalning.
Apple Pay fungerar för kontaktlösa betalningar i fysiska butiker men också på webben och i appar. Webbutiker kan nu använda Apple Pay som betalningsmedel så att betalningar kan genomföras med bara ett fingeravtryck i telefonen. Tekniken fungerar dessutom med nya MacBook-datorer som har fingeravtrycksläsare men också med äldre Mac-datorer som är anslutna till en iPhone eller Apple Watch som har stöd.