Vi snabbtestar Sveriges första eSIM, i nya Apple Watch

0

Nu kommer Apple Watch 3 i en ny 4G-variant till Sverige. Vi har redan fått ta en tidig titt på den och testat att ringa, skicka SMS och mycket mer. Det som gör den lite extra speciell är att den är den första allmänt tillgängliga produkten med ett så kallat eSIM, som kan vara en viktig del av framtidens smartphones.

Ett SIM-kort, utan kort

Att en Apple Watch har 4G-uppkoppling innebär att den kan använda alla sina vanliga funktioner, helt utan en tillhörande mobil. Den har en egen uppkoppling som kan användas för röstsamtal, SMS, navigering, taxiappar, väder, musik och mycket annat. Allt detta kan göras genom det vanliga telenätet.

På insidan av Apple Watch finns flera viktiga nyheter. För det första finns det ett modem och en tillhörande antenn. Antennen är faktiskt inbyggd i skärmen för att ta så lite utrymme som möjligt och ändå ha bra täckning. Utöver det har den också ett inbyggt eSIM. För alla telefoner behöver SIM-kort och Apple Watch är inget undantag. Eller, ja. Med undantag för att den inte är ett kort. För ett eSIM är inte ett fysiskt kort. Det är en liten krets som är inbyggd i klockan och som kan oprogrammeras. Det gör att du som användare själv kan bestämma vilket nummer och vilken teleoperatör som det ska använda, helt utan att byta något fysiskt kort.

Två SIM, samma nummer

Apple Watch är inte den första prylen som har stöd för eSIM men den är en av de första allmänt tillgängliga i Sverige. Eftersom den är så tidig är också Tre den enda teleoperatören som har stöd för den hittills. De säljer tillägg för Apple Watch som kostar 99 kronor per månad. I praktiken fungerar det så att det installeras som ett typ av tvillingkort som kan använda samma nummer som din vanliga iPhone. När du är ute på en joggingrunda kan du därför ta emot viktiga samtal eller ringa någon i en nödsituation, trots att du inte har med din klumpiga mobil.

Tanken med Apple Watch 3 Cellular, som dess officiella namn är, är givetvis inte att du ska ersätta din mobil helt. Du ska bara kunna lämna mobilen hemma under korta perioder. Det gör att batteritiden inte heller är tillräcklig för att använda Apple Watch över 4G hela dagen. Den är tänkt att användas med Bluetooth eller Wi-Fi för att klara sig genom en dags användning. Även när du använder den över 4G har den dock alltså samma funktionalitet. Du får alla notiser som vanligt, kan streama musik från Apple Music och så vidare.

Apple Watch 3 Cellular

Mer utrymme, större flexibilitet

Vi skriver mest om smartphones på Surfa så nu är frågan vad eSIM har med smartphones att göra? Det uppenbara svaret är att eSIM kommer att komma till smartphones och då får vi flera fördelar på köpet. En stor fördel är utrymme och hårdvarudesign. Utan en kortläsare finns det mer utrymme för kanske en extra kamera eller ett lite större batteri. Utan en kortläsare finns det också en sak mindre som kan gå sönder eller fysiskt skadas. En annan fördel kan bli flexibilitet. När du inte behöver skaffa ett fysiskt kort kan det bli lättare att byta operatör och vara flexibel på resor utomlands. Det är inte alltid helt enkelt att hitta ett fysiskt SIM-kort när du landar med ett flyg sent på kvällen i ett fjärran land. Om du kan beställa och aktivera ett kort digitalt kan du glömma operatörsbutikens öppettider.

På väg på bredare front?

eSIM finns faktiskt redan i en mobil. Google Pixel 2. Den används dock bara på Googles eget nät i USA. Nu när Tre blir första teleoperatören att ge stöd i Sverige kan det dock bara vara en fråga om tid innan vi får se eSIM i fler mobiler.

Här är det dock viktigt att komma ihåg en sak. Teleoperatörerna måste ge stöd åt tekniken och måste göra sig tillgängliga på enheter så som Apple Watch för att det ska funka. Till en början kan eSIM alltså vara negativt för konkurrensen på marknaden. Det finns också en risk att hårdvarutillverkare så som Apple sätter gränser för vilka teleoperatörer som får vara med. Det är upp till oss och våra myndigheter att se till att vi får ta del av de många fördelarna av eSIM, utan de potentiella nackdelarna. För en sak är säker. Om eSIM-låter oss ha en ”smartphone” i en så liten klocka som Apple Watch 3 är, kan tekniken göra ännu mer för oss i framtiden.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + sexton =