Cisco är ett amerikanskt företag som utvecklar hårdvara och mjukvara för stora företag och organisationer som behandlar extrema mängder data. I Ciscos senaste årsrapport berättas det om företagets förväntningar på marknaden och världen i stort om fyra år. Bland alla siffror sticker en ut lite extra.

5,4 miljarder människor

Enligt Cisco kommer fler människor i världen ha tillgång till en mobiltelefon än människor som har tillgång till elektricitet. 5,4 miljarder människor sägs ha tillgång till mobiltelefoner medan 5,3 miljarder sägs ha tillgång till elektricitet år 2020. För att använda en mobiltelefon krävs givetvis elektricitet men det kan genereras med små lokala generatorer eller så kan mobiltelefoner laddas från centrala platser i samhällen där elektricitet är tillgängligt.

För att sätta tillgången till mobiltelefoner och elektricitet i perspektiv kan det påpekas att Cisco också förväntar sig att 3,5 miljarder människor har tillgång till rinnande vatten år 2020 och att det kommer finnas runt 2,8 miljarder bilar i världen.

Ökar även i Sverige

I Sverige är andelen mobilanvändare givetvis hög men faktum är att antalet aktiva abonnemang fortfarande ökar. Under mitten av förra året fanns det totalt drygt 12 miljoner aktiva mobiltelefonabonnemang och kontantkort i Sverige. För fem år sen var den siffran inte ens 11 miljoner. I Sverige handlar de stora förändringarna när det gäller tillgång kring vilka typer av abonnemang som används. Mellan mitten av 2014 och mitten av 2015 ökade exempelvis antalet abonnemang med minst en gigabyte surfdata med 10 procent.

Källor: Cnet, PTS

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − 9 =