Har du haft en mobilladdare eller en laddningskabel som gått sönder? Om du ska köpa en ny är det viktigt att du köper den från en pålitlig källa. Hittar du en väldigt billig mobilladdare i en butik är den möjligen en kopia som riskerar att ha stora säkerhetsproblem.

90 procent olagliga kopior

Tidigare denna veckan publicerades dokument från en stämningsansökan i USA. I ansökan anklagar Apple en amerikansk distributör för att ha sålt illegala kopior av deras egna produkter. Enligt Apple säljs en stor mängd billiga kopior av Apple-tillbehör hos den amerikanska återförsäljaren Amazon. Apple sägs ha köpt 100 tillbehör från Amazon och konstaterat att 90 procent var olagliga. Många av de produkter som visade sig vara falska, marknadsfördes som riktiga Apple-produkter. I många fall såg de ut att vara identiska med de äkta produkterna.

surfa-skarmbild-2016-10-21-kl-16-54-55
En av annonserna som nämns i Apples stämningsansökan.

Lågt pris kan betyda lägre säkerhet

Det är oklart hur stort problemet med kopior är i Sverige men det är sannolikt att det är ett globalt fenomen. Även om det är svårt att se skillnaden på äkta produkter och kopior finns det ofta en stor gemensam nämnare för alla sämre produkter: deras låga pris. Kopior använder sällan komponenter av samma kvalitet som de äkta produkterna. Det gör det möjligt för butiker att sälja dem för ett betydligt lägre pris. Dåliga komponenter i kablar och laddare kan vara farliga. Det finns gott om exempel på en billig mobilladdare som överhettats och till och med börjat brinna.

billig mobilladdare
En billig kabel. Vi kan inte säga något om denna specifika kabels kvalitet eller säkerhet.

Köp från pålitlig butik

Om du ska köpa en ny kabel eller laddare till din iPhone eller Android-telefon är det viktigt att du ser till att du köper den från en pålitlig återförsäljare och tillverkare. Om du vill vara helt säker kan du köpa en laddare eller kabel direkt från din smartphonetillverkare.

Om priset på laddaren eller kabeln du ska köpa är ovanligt lågt finns det en risk att det är något som inte stämmer. Apples äkta Lightning-kabel och laddare till iPhone och iPad kostar 200 kronor. Om du hittar en kabel eller laddare som kostar betydligt mindre håller den troligen inte lika hög kvalitet. Även bra USB Typ-C- och microUSB-kablar kostar oftast minst 100 kronor. Undvik kablar och laddare som kostar mindre än det. Då kan du se till att du undviker farliga tillbehör.

Bild: José Fonseca (Flickr)

Källa: Apples stämningsansökan (PDF)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × fyra =