”Apples låga priser” är inte en fras vi skriver ofta. I denna artikeln är den dock relevant. Medan ett batteribyte i många telefoner ofta kostar runt 1 000 kronor har Apple ovanligt låga priser på batteribyten fram till årsskiftet, 295 kronor. Om du har en iPhone med ett gammalt och slitet batteri kan det vara bra att utnyttja de låga priserna för att förlänga livet på din mobil.

Skandal gav lägre priser

Apple ändrade sina priser för batteribyten efter en mindre skandal kring ämnet. Apple skickade ut en uppdatering av iOS som sänkte prestandan på vissa iPhone-modeller. Tanken var att uppdateringen skulle göra vissa telefoner mer stabila. Telefoner med gamla och slitna batterier kan nämligen ha svårt att leverera tillräckligt mycket energi, vilket kan göra att de kraschar. Apple kommunicerade inte förändringen i operativsystemet vilket fick många att tolka den som ett sätt för Apple att få gamla modeller att framstå som långsamma. När förändringen i iOS uppdagades lanserade Apple nya funktioner som gav användare mer information om batteriets hälsa. De gjorde det också möjligt för konsumenter att bestämma om den prestandaminskande funktionen skulle vara aktiv eller inte. De utlovade dessutom lägre priser på batterireparationer under en viss tid. Nu är det hög tid att fundera på om din mobil kan behöva ett batteribyte.

Batterihälsa och byte av batteri

Det lägre priset gäller fram till 31 december 2018. Du har med andra ord några månader till på dig. Apple erbjuder billigare batteribyten för iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X. Det har tidigare sagts att Apple bara erbjuder batteribyten för telefoner som har batterier som är så slitna att de bara kan hålla 80 procent av sin ursprungliga kapacitet. Det finns ingen utskriven begränsning av den typen från Apple. Med det sagt är det givetvis ingen poäng att byta ett batteri som inte är slitet. Om ditt batteri har en kapacitet på över 90 procent är det därför sannolikt att du inte behöver byta ut det, åtminstone inte än. Så hur vet du hur slitet ditt batteri är?

Byt batteri iPhone
Denna telefonen skulle må bra av ett batteribyte.

Svaret är ganska enkelt. Gå till Inställningar –> Batteri –> Batterihälsa. Där visas Maximal kapacitet som indikerar hur mycket av ditt batteris ursprungliga kapacitet som fortfarande kan användas.

Om du har kommit fram till att du vill byta din telefons batteri måste du gå via Apple för att utnyttja det låga priset. För att göra det går du enklast till Apples hemsida och tar dig igenom processen för att boka en reparation. Du kommer att få flera alternativ för reparation. Du kan till exempel skicka in din telefon på reparation. Det kostar 114 kronor extra för frakten. Annars kan du boka en tid i en Apple Store eller lämna in telefonen hos en Apple-certifierad återförsäljare. Reparationstiden är ofta cirka en vecka men den kan vara så kort som några dagar. Det kan i alla fall vara bra att fundera på vilken telefon du kan använda under tiden.

Defekta iPhone 6S

Det är slutligen värt att nämna att Apple genomför helt kostnadsfria batteribyten på iPhones som är inkluderade i ett speciellt program för defekta mobiler. Programmet gäller iPhone 6S-telefoner som tillverkades mellan september och oktober 2015. Du kan se om din telefon är påverkad på denna sidan (Apple).

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × fem =