I dag lanseras iOS 9.3, den senaste versionen av Apples operativsystem för iPhones. Uppdateringen innehåller inga stora förändringar men den ger alla användare tillgång till ett flertal mindre förbättringar. Här är några av våra favoriter.

Nattläge

Den största nyheten i iOS 9.3 är helt klart ett nytt skärmläge som kallas Night Shift. Du hittar funktionen under Visning och ljusstyrka i din iPhones inställningspanel och du kan där styra hur den fungerar. Night Shift är avstängt som standard men användare kan välja att aktivera det med ett enkelt tryck.

Night Shift kan användas i ett av två lägen: Schemalagd eller manuellt. I läget Schemalagd kan du själv välja vilka tider på dygnet funktionen ska aktiveras medan det manuella läget aktiverar funktionen tills ”imorgon”, vilket innebär klockan 7 på morgonen. Night Shift finns också tillgänglig i snabbmenyn som finns tillgänglig om du drar upp ett finger från botten av skärmen. Night Shift-knappen fungerar på samma sätt som det manuella läget i inställningspanalen.

nightshiftFör dig som inte redan har läst om Night Shift är det en funktion som bland annat funnits tillgänglig genom appar för Android. Funktionen tar bort blått ljus från skärmen. Forskning visar att blått ljus tätt inpå sömn kan försämra sömn. Night Shift-läget gör din smartphones skärm orange så att dina ögon utsätts för mindre mängd blått ljus så att du förhoppningsvis kan få bättre sömn.

Lås Anteckningar

Anteckningar har fått en ny funktion som kan vara viktig för många. Gå in i en anteckning och klicka på knapp längst upp till höger. Klicka sedan på ”Lås anteckning” och du får möjlighet att ställa in ett lösenord för din anteckning. Anteckningen blir låst och helt omöjlig att komma in i om du inte har rätt lösenord för att låsa upp den eller tillgång till ett TouchID-registrerat fingeravtryck.

Fler 3D Touch-funktioner

force3D Touch låter användare trycka hårdare på skärmen för att komma åt genvägar till funktioner i applikationer. Från hemskärmen kan användare trycka hårt på applikationers ikoner för att exempelvis gå direkt till Facebook:s sökfunktion eller ta en bild i Facebook-appen utan att först gå in i appen och sedan navigera till rätt kamerafunktionen. Apples inbyggda appar har nu bredare stöd för 3D Touch. Nu kan du gå direkt till inställningspanelen för Wi-fi och Bluetooth direkt från hemskärmen.

3D Touch är en ny funktion för iPhone 6S och 6S Plus så denna nyheten i iOS 9.3 är inte tillgänglig för äldre iPhones.

Många andra små förbättringar

iOS 9.3 inkluderar massa andra nya förbättringar och säkerhetsuppdateringar, bland annat rekommendationer om App Store-appar som är kompatibla med appen Hälsa, möjlighet att duplicera och dela Live-bilder som stillbilder, stöd för Apple Music i Carplay, en uppdatering av iBooks som bland annat gör det möjligt att synkronisera PDF-filer över iCloud och möjlighet att koppla upp två Apple Watch-klockor till en iPhone samtidigt.

iOS 9.3 ger alla användare av iPhones någon ny funktion eller förbättring. Uppdateringen finns, som alltid, tillgänglig under Allmänt –> Programuppdatering i Inställningspanelen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fjorton − sex =