I dag släpps iOS 10, den senaste uppdateringen av Apples operativsystem till iPhone. Uppdateringen erbjuder många förändringar till Apples telefoner. När iOS fyller tvåsiffrigt görs det nämligen med besked. iOS 10 är en av de största uppdateringarna av operativsystemet någonsin. I denna artikeln går vi igenom det viktigaste du behöver veta om iOS 10.

Vilka versioner av iPhone uppdateras?

Den första relevanta frågan att ställa sig är, kommer min iPhone uppdateras? Apple brukar till skillnad från vissa andra tillverkare vara duktiga på att uppdatera sina produkter när en ny uppdatering släpps. Eftersom Apple själva är de enda som säljer telefoner med sitt eget operativsystem har de betydligt bättre kontroll på hela processen. Det enda som kan förhindra att just din iPhone skulle få uppdateringen är om du har en för gamla. Det finns ett enkelt sätt att kolla det, har du en den lilla Lightning-kontakten på din iPhone? Om du har det så är din telefon ny nog för att ta emot uppdateringen. Du behöver alltså minst en iPhone 5.

Den symmetriska Lightning-kontakten på undersidan av en iPhone SE.

Lås- och hemskärmen

De första förändringarna i iOS 10 ser vi redan på lås- och hemskärmen. Den allra första nyheten märks faktiskt direkt när telefonen plockas upp. Nu lyser nämligen låsskärmen upp direkt när telefonen plockas upp. Det krävs alltså inte längre något knapptryck för att se notiser eller se hur mycket klockan är. Vidare går det nu att dra till både höger och vänster från låsskärmen. När du drar till vänster kommer kameran fram direkt och på den andra sidan hittar du den nya widgetskärmen.

På widgetskärmen är det möjligt att lägga in små kort med information från appar. På korten kan information om exempel väder, kalendern och anteckningar visas. Längst ner på widgetskärmen finns även inställningar för att ändra vilka kort som ska visas.

Den gamla texten ”dra för att låsa upp” är borta. Nu uppmanas användare istället att trycka på hemknappen. När telefonen är upplåst visas även widgetskärmen till vänster om hemskärmen.

Kontrollcentralen nås som tidigare genom att dra upp ett finger från nederkanten av skärmen. Den har dock också förändrats och har nu ett lite rundare och luftigare utseende. Musikkontrollerna har försvunnit men hittas nu genom att dra till vänster över kontrollcentret.

Mycket nytt för meddelanden

I meddelandeappen finns en rad nya funktioner. Bland annat går det att ändra hur pratbubblan ska visas när ett meddelande ska skickas. Det finns fyra olika varianter att välja mellan utöver fem olika typer av fullskärmsanimationer som kan läggas till meddelanden. För att komma åt de nya funktionerna behöver du först skriva ett meddelande och sedan trycka och hålla in skickaknappen, då dyker alternativen upp.

Om du vill reagera på ett meddelande utan att svara på det kan du använde ett av de sex nya ”tapbacks”, reaktioner, som kan användas till meddelanden. För att få upp de sex alternativen trycker du och håller in ett skickat meddelande.

meddelanden-kanslor

Emojis har blivit mer integrerade i iOS 10:s tangentbord. Om du skrivit ett meddelande och går in i emoji-tangentbordet kommer det att dyka upp förslag på ord i din text som du kan byta ut mot emojis. Genom att trycka på till exempel ordet ”pizza” byts det ordet ut mot en pizza-emoji.

emojis-ios-10

Enskilda emojis blir större i iOS 10. Om du skickar upp till tre emojis i ett meddelande utan text kommer de att visas tre gånger större än tidigare. Om du lägger till text eller fler emojis blir alla emojis lika stora som förut.

storre-emojis-ios-10

Utvecklare får börja prata med Siri

Nästa nyhet är att utvecklare nu kan börja integrera sina appar djupare med Siri. När Apple har bland annat visat exempel på hur användare kan be Siri skicka ett meddelande direkt via chattjänsten WeChat istället för att tvinga användare att använda appen. Det är inte helt fritt för utvecklare att hitta på exakt vad de vill med Siri, det finns ett antal olika funktioner som de är bundna till, men det öppnar ändå upp för många nya funktioner från utvecklare.

Många andra nyheter

Listan kan göras längre med nyheterna i iOS 10. Kartor-appen har utökats med funktioner så som förslag på resor baserade på trafikläge och tid på dygnet, samtalsappen kan transkribera röstsamtal, widgets kan visas på hemskärmen med 3D Touch på iPhone 6S eller senare, hela Apple Music-appen har förnyats och Bilder-appen har fått objektigenkänning som gör det möjligt att söka efter platser, personer och objekt i bilder.

ios10

Vi har bara nämnt några av de nyheter som troligen kommer vara mest intressanta för flest användare i vardagen. Lämna gärna en kommentar nedan om du har en tanke eller fundering kring nyheterna i iOS 10 eller om du hittat något annat intressant i iOS 10 som du tycker är bra eller dåligt.

Borde du uppgradera?

För att uppdatera din iPhone går du till Inställningar –> Allmänt –> Programuppdatering och hämtar den nya uppdateringen. Det är dock värt att tänka på att stora uppdateringar likt denna kan orsaka problem eftersom de generellt innehåller fler buggar än äldre operativsystem. Om du kan tänka dig att vänta kan det vara värt att avvakta en eller två månader på uppdateringar av iOS 10. Då kan du få ett operativsystem som inte har lika många problem och buggar. Det innebär ingen säkerhetsrisk för dig att stanna på iOS 9.3.5 medan Apple fixar problem som dyker upp i iOS 10 så det finns en poäng i att vänta.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Roger är skribent på Surfa.se. Han har studerat vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet och har ett stort intresse för konsumentelektronik. Vill du kontakta Roger så maila till: roger@surfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

två × fyra =