Emojis har blivit en vanlig del av digital kommunikation. Bakom symbolerna står Unicode Consortium, som nu presenterar Emoji 13.0. Bland de nya symbolerna finns bland annat en svart katt, en oliv, ett ansikte med en glädjetår, en boomerang och en ninja.

Olika utseende på olika enheter

De nya ikonerna kommer att få sina slutgiltiga godkännanden av Unicode i mars 2020. Därefter väntas utvecklare av plattformar så som iOS, Android, Windows, Mac och Linux implementera den nya standarden. I vanlig ordning finns det dock ingen standard för hur emojis ska se ut. Det är skapare av operativsystem som skapar illustrationer för sina egna plattformar. Det betyder att emojis kan se olika ut på olika smartphones, datorer och hemsidor. Illustrationerna som visas nedan kommer från hemsidan Emojipedia och är exempel på hur de kommande ikonerna kan se ut.

Det totala antalet nya emojis är 62. I vanlig ordning finns dock fler emojis i olika versioner. Dessa versioner tar det totala antalet nya emojis till 117, utspridda över olika kategorier. Det låter kanske som relativt många. Förra årets Emoji 12-nyheter inkluderade dock 230 nya emojis.

Nya emojis kan ta lång tid att ta sig ut till nya användare. Emoji 13 väntas bli tillgängligt på de flesta stora plattformar under hösten 2020. De kan dock bara visas av enheter som har fullt stöd för Emoji 13. Enheter som inte längre får systemuppdateringar kan därför varken skriva eller visa de nya ikonerna i operativsystemet.

Källor: Unicode, Emojipedia

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here