Emojis har blivit en viktig del i modern kommunikation. De gör det lätt att snabbt uttrycka känslor eller komplicerade sammanhang i text på ett kort och koncist sätt. Emojis kan dock också vara en källa till missförstånd, visar en ny studie från University of Minnesota.

Studien visar bland annat att olika operativsystem och hemsidors illustrationer kan göra att en och samma emoji kan tolkas på olika sätt av olika läsare. En emoji som kallas ”Grinning face with smiling eyes” verkar vara särskilt svår att tolka. Personer som deltog i studien beskrev Googles version av emojin som ”saligt lycklig” och Apples version som ”redo att slåss”. Trots att alla personer som deltog tittade på samma grundläggande emoji gjorde olika illustrationerna av samma emoji att det uppstod stora tolkningsskillnader.

Grinning face with smiling eyes
Emojin ”Grinning face with smiling eyes” i ordningen Apple, HTC, Google och Twitter från vänster till höger.

Hur emojis illustreras kan variera

Problemet med tolkningar av emojis ligger i faktumet att tillverkare av operativsystem, smartphones och tjänster så som Apple, Google, Twitter och Facebook har skapat egna illustrationer av emojis som passar deras designspråk och plattformar. Även om alla företag utgår ifrån samma uppsättning emojis utvecklade av standardorganisationen Unicode illustreras de oftast på olika sätt.

emojis

En emoji – flera tolkningar

Studien visar även att enskilda emojis som är illustrerade av samma företag kan tolkas på olika sätt av olika personer. En emoji som kan översättas till ”leende ansikte med öppen mun och tätt slutna ögon” (längst till vänster i bilden ovan) och som används av Microsoft i Windows 10 kan tolkas på flera olika sätt. Enligt studien tolkade 54 procent av deltagarna emojin som negativ medan 44 procent tolkade den som positiv. Trots att emojin är tänkt att vara starkt positiv tolkades den alltså som negativ av fler än hälften av de deltagande.

Ett litet tips

Om du någon gång skulle ta emot en emoji som du inte riktigt förstår eller som du vill veta mer om kan vi rekommendera emojipedia.org. Här visas bland annat bilder på flera olika versioner av samma emoji så att du kan se hur din väns emojis skiljer sig från din egen och få korta beskrivningar av alla emojis.

Källa: University of Minnesota

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sex + arton =