EU-kommissionären Magrethe Vestager meddelar i dag att kommissionen har en preliminär slutsats i en utredning av Apple. Slutsatsen är att Apple bryter mot konkurrenslagstiftning när de sätter begränsningar på konkurrenter i App Store, samtidigt som samma begränsningar inte gäller för företagets egna tjänster.

App Store och Apple Music

I en tweet konstaterar Magrethe Vestager att Apple Music konkurrerar med andra musiktjänster men att Apple tar ut höga avgifter på sina konkurrenter i App Store och att butiken inte tillåter konkurrenter att göra reklam för sina prenumerationer. Denna uppfattade problematik står till grund för kommissionens besked, som väntas resultera i en lång strid mellan EU och Apple.

Det tidiga meddelandet om kommissionens intentioner kommer efter att Spotify klagade till EU-kommissionen år 2019. Spotify menade då att Apple utnyttjar sin position för att gynna sin egen musiktjänst och att Spotify därför inte kan konkurrera på ett rättvist sätt. Spotify hänvisade till den avgift på 30 procent, och senare 15 procent, som Apple tar för prenumerationer som aktiveras genom App Store. Den svenska musiktjänsten har dessutom klagat på tekniska lösningar som inte varit tillgängliga för Spotify på Apples plattformar. Det inkluderar till exempel exklusiv tillgång till Siri och HomePod för Apple Music. Så sent som denna veckan introducerade Apple en möjlighet för användare att byta standardmusiktjänst på iPhone, snart sex år efter lanseringen av Apple Music.

Flerfrontsanfall

EU-kommissionen är den första stora myndigheten som presenterar planer på att stämma Apple för konkurrensbrott. I USA pågår liknande utredningar som dock inte resulterat i stämningar ännu. Apple strider samtidigt med privata aktörer. Epic Games har stämt Apple och ska mötas i rätten under nästa vecka.

EU-kommissionen har tidigare stämt både Microsoft och Google med krav på åtgärder och stora böter som resultat. I fallet mot Apple har kommissionen sannolikt möjlighet att kräva böter på 10 procent av Apples årliga intäkter från App Store. Det skulle innebära böter på runt sju miljarder dollar, enligt uppskattningar. Ett beslut och en efterföljande utbetalning ligger dock sannolikt långt in i framtiden. Liknande processer mot stora tech-bolag har tagit 5–10 år. Mycket talar för att kommissionen och Apple har en liknande process framför sig.

Källa: Twitter (@vestager)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − 5 =