Det pratas mycket om prestanda baserat på processorchipsets så som Snapdragon 865, Kirin 990 eller Exynos 990. Prestanda påverkas dock också mycket av minne och lagring. Nu bekräftar Samsung att tillverkning av nästa generations lagringsteknik, UFS 3.1, har startat med löften om högre prestanda och lägre energiförbrukning.

Snabbare skrivningar

UFS 3.1 presenterades tidigare i år. Nu bekräftar alltså Samsung att de börjar tillverka sin egen version av tekniken, kallad eUFS 3.1. Tekniken erbjuder främst en stor förbättring i hur snabbt mobiltelefoner kan skriva till sina lagringsutrymmen. Tekniken kan till exempel ha betydelse för smartphones som vill spara extremt högupplöst okomprimerad video. I praktiken har dock prestandaförbättringarna sannolikt större betydelse för appar som kanske inte verkar särskilt krävande. En ny skrivteknik kan nämligen skriva små mängder data snabbare än vad stora delar av lagringsutrymmet vanligen kan, vilket ökar skrivhastigheten för små och slumpmässiga skrivningar. Eftersom många appar vanligen skriver små mängder data, kan accelerationerna i just dessa typer av skrivningar göra telefoner snabbare.

eUFS 3.1

Billigare lösningar

Samsungs första nya UFS 3.1-minne har 512 GB utrymme. Det betyder inte att tekniken bara är gjord för dyra flaggskepp. Faktum är att den har fördelar som bara är relevanta för billiga telefoner. Förändringar i hur minnena fungerar gör att billiga enheter med relativt enkla strömhanteringssystem ändå kan använda de nya minnenas strömsparfunktioner, vilket tidigare varit omöjligt. En annan fördel med UFS 3.1 är ny teknik som gör att lagringsutrymmet kan använda telefonens RAM-minne som en typ av cache. Det gör att kostnaden för cacheminnet som annars behöver byggas in i lagringsutrymmet kan minskas. Framtida mobiltelefoner med stora lagringsutrymmen kan därför tillverkas och säljas för betydligt lägre priser än tidigare.

Nyheterna i UFS 3.1 är tekniskt komplexa. Kontentan av dem är att UFS 3.1 börjar tillverkas nu och att tekniken kommer att nå smartphones senare i år. Den gör telefoner snabbare tack vare förbättringar i hur data skrivs har potential att minska energiåtgången i billiga telefoner samt minska kostnaden för stora lagringsutrymmen. UFS 3.1 står därför för en till synes liten utveckling, som kan få stor betydelse för framtidens smartphones.

Källa: Samsung

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here