Nu närmar sig slutet på detta årtiondet. 2010-talet har helt klart varit årtiondet för smartphones. Även om iPhone lanserades tre år innan var det under 2010-talet som smartphones slog igenom och till och med hann mätta globala marknader. Eftersom smartphones förlitar sig på appar är det intressant att vet vilka som var mest populära under 2010-talet.

Facebook tog topp fyra

Statistik över exakta antal nedladdningar av appar är inte helt enkla att få tag på men analysföretaget App Annie säger sig ha fått fram siffror från bland annat App Store och Google Play sedan 2012. Listan över de mest nedladdade apparna talar ett tydligt språk: Facebook har dominerat 2010-talet.

De fyra mest nedladdade apparna kommer alla från Facebook. Det inkluderar appar så som WhatsApp och Instagram, som båda grundades under 2010-talet och som har köpts av Facebook sedan dess. Snapchat tar den femte platsen medan Microsoft tar sjätte plats med Skype. UC Browser tar överraskande nog åttonde plats medan YouTube ligger steget efter. Det är överraskande eftersom Google Play listar YouTube med över fem miljarder nedladdningar, medan UC Browser sägs ha över 500 miljoner nedladdningar. Det kan sannolikt förklaras av faktumet att UC Browser utvecklas av Tencent i Kina, där Google Play inte är tillgängligt.

App Annie listar dessutom apparna som har dragit in mest pengar från konsumenter. Netflix toppar listan men Tinder ligger hack i häl. Dejtingappen ligger faktiskt på första plats i mätningar som är begränsade till 2019.

Skilnad på nedladdningar och pengar

På listan över de mest populära spelen är det Subway Surfers som är mest nedladdat medan Clash of Clans drar in mest pengar.

Listorna kan inte vara helt pålitliga eftersom exakt information om appnedladdningar inte publiceras officiellt. Listorna från App Annie ger dock en fingervisning om vad konsumenter har haft för favoritappar under årtioendet som gått. Nu ska det bli intressant att se vad nästa årtionde har att bjuda på.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here