Fri roaming i EU – regler, undantag och surfpotter

9

Det är alltså i dag, den 15 juni som fri roaming träder i kraft inom EU. De nya reglerna innebär att du kan surfa, ringa och SMS:a utan extra kostnad inom alla EU och EES-länder. Det är alltså alla EU-länder plus Norge, Island och Liechtenstein. I praktiken betyder det att du betalar lika mycket varje månad, oberoende på om du är i Sverige eller i ett annat EU-land. Det finns dock ett flertal detaljer som kan vara bra att känna till. Innan vi går in på specifika teleoperatörer kommer jag gå igenom de allmänna reglerna som gäller för alla teleoperatörer.

Förhindrar missbruk

För det första är det bra att veta att EU har satt upp regler som är tänkta att stoppa missbruk av fri roaming. Det betyder att du inte kan använda ett svenskt abonnemang i ett annat EU-land under långa perioder. Du får till exempel inte använda använda ett svenskt abonnemang i Frankrike i mer än två månader under en fyramåndersperiod. Om du gör det har teleoperatören rätt att först varna dig och sedan ta ut en avgift för din användning. Ett undantag är om du kan visa att du har ”stabila kopplingar” till landet. Det kan till exempel vara om du har ett arbete i landet. Ett exempel skulle kunna vara om du jobbar i Köpenhamn men bor i Malmö.

Öresundsbron – fri roaming
Öresundsbron. Foto: Nick-D https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Nick-D

De nya reglerna kring fri roaming gäller för alla teleoperatörer i Sverige. Operatörerna har dock möjlighet att begränsa mängden surf som får användas utomlands och dem har till och med rätt att inte erbjuda roaming över huvud taget. De svenska teleoperatörerna har valt att göra på lite olika sätt. Nu ska vi snabbt gå igenom de viktigaste reglerna som de fyra stora teleoperatörerna och deras budgetoperatörer har.

Telenor

Vi börjar med Telenor. Hos Telenor ingår surf, samtal och SMS som vanligt inom EU. Både abonnemang och kontantkort fungerar likadant inom EU som i Sverige. Du kan surfa för din vanliga surfpott i Sverige och i EU. Det enda undantaget är Telenor Obegränsat som är begränsat till 100 GB per månad utanför Sverige.

Telia

Hos Telia ingår också den vanliga surfpotten inom EU. Alla abonnemang har dock en maxgräns på 20 GB surf utomlands per månad. Telia Fri Surf Sociala Medier, som inkluderar data som inte räknas mot surfpotten, fungerar också likadant inom EU.

Tre

Hos Tre ingår månadspotten även i utlandet. Det största abonnemanget inkluderar 60 GB. 3Musiksurf som inkluderar vissa musiktjänster som inte räknas mot surfpotten fungerar dock inte i utlandet. Tre Dela, som låter konsumenter dela data mellan flera abonnemang fungerar inte heller utanför Sverige.

Tele2

Hos Tele2 ingår månadspotten inom EU men det finns en gräns på 30 GB per månad utanför Sverige.

Hallon

Hallon inkluderar månadspotten men har en gräns på 7 GB.

Comviq

Comviq inkluderar månadspotten men har en gräns på 8 GB. Fastpris Mini hos Comviq inkluderar dock ingen roaming alls.

Halebop

Hos Halebop ingår månadspotten med en gräns på 10 GB per månad utanför Sverige. Halebops abonnemang som kallas Liten kommer också att ändras så att det inte längre inkluderar roaming med start den 1 oktober.

Vimla

Hos Vimla ingår månadspotten med en gräns på 7 GB per månad utanför Sverige.

Extra data – samma pris som i Sverige

Kort sagt har budgetoperatörerna lägre gränser för den månatliga surfpotten i utlandet. Värt att notera är dock att alla operatörer gör det möjligt att köpa till extra data för samma pris som i Sverige. Priset för extra data skiljer sig mellan teleoperatörerna och ligger mellan 50 och 100 kronor per gigabyte.

Nya reglerna gäller inte i Sverige, bara vid roaming

En viktig detalj är att de nya EU-reglerna kring fri roaming handlar om dina kostnader när du använder din mobil i ett annat EU-land än Sverige. Det betyder att ett samtal eller ett SMS inom ett EU-land eller från ett EU-land till ett annat EU-land kostar lika mycket som ett samtal eller SMS inom Sverige. Om du dock är i Sverige och ringer eller SMS:ar till ett annat EU-land kan du fortfarande behöva betala extra.

Det finns alltså mycket att hålla koll på när det gäller de nya roaming-reglerna men sammanfattningsvis kan vi säga det här:

 • Samtal, data och SMS kostar nu lika mycket i EU/EES som i Sverige.
 • Alla teleoperatörer sätter datagränser för surf utomlands.
 • Samtal och SMS från Sverige till ett annat land kan fortfarande kosta extra.

Foto, videothumbnail: Oscar Björnlod Kindberg

Uppdatering: Inlägget uppdaterades med korrekt surftak för utlandssurf hos Comviq som är 8 GB, inte 7 GB. (15 juni 16:59)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

9 KOMMENTARER

 1. Med Fello får du använda hela din surfpott även inom EU/ESS! Dock har de inte mer än 20GB datamängd bland sina abonnemang!

  • Tack för påpekandet Carl!
   Det finns dock ett 2 GB-abonnemang som också inkluderar roaming. Det är nämligen bara abonnemanget med begränsade samtal och SMS som kommer att bli av med roaming den 1 oktober.

 2. Fråga. Min syster är i Paris några dagar. Svenskt simkort med roaming via telia.
  Om jag vill ringa henne. Vad betalar jag extra. Vad betalar hon extra?
  Jag förstår i era tabeller att det inte är något extra för någon av oss. Jag betalar vanlig svensk minutavgift via Tele2, hon betalar 0kr per minut för att svara.
  Korrekt?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton + 3 =