Samsung billiga Galaxy A-serie har blivit lite förvirrande. Efter flera år av Galaxy A3 och Galaxy A5 i Sverige introducerade Samsung en ny modell kallad Galaxy A8 i januari i år. Den visade sig vara en ersättare för Galaxy A5. Den lilla Galaxy A3-modellen fick dock ingen ersättare. Nu lanseras Galaxy A6 och Galaxy A6+. Någon ersättare till A3 verkar det dock inte bli, inte än i alla fall.

Nya Galaxy A-familjen

Om Galaxy A8 kunde beskrivas som en billig version av Galaxy S8, kan Galaxy A6 beskrivas som en billig version av Galaxy A8. Den nya modellen har en lika stor skärm i samma format som A8 men går från en upplösning på 1 080 x 2 220 till 720 x 1 480. Skärmen använder sig fortfarande av Super AMOLED-teknik men har alltså betydligt lägre detaljrikedom. Utöver skärmen är designen en annan stor skillnad mellan A6 och A8. Medan Galaxy A8 har en glasdesign med en glastäckt baksida, har Galaxy A6 en metallbaksida med symmetriska antennband på under- och överdelen. Utöver materialskillnaden är dock designen så gott som oförändrad – inklusive kamera, fingeravtrycksläsare och tillhörande LED-lampa. Den sista mindre skillnaden i designen är faktumet att Galaxy A6 underligt nog går tillbaka i historien och använder en microUSB-port.

Med ett betydligt lägre pris är det inte oväntat att Galaxy A6 har en långsammare 1,6 GHz-processor och 3 GB RAM, istället för Galaxy A8:s 4 GB. Den behåller dock 32 GB lagring, micro-SD- och dubbla SIM-stöd samt ett batteri på 3 000 mAh. Den behåller dessutom en 16 megapixelkamera på både framsidan och baksidan. Det gör det enkelt att se parallellerna mellan Galaxy A6 och A8.

Samsung Galaxy A6
Samsung Galaxy A6

Större syskon

Galaxy A6 lanseras inte ensam. Galaxy A6+ är ännu en ny modell. Den lanseras som ett större och lite dyrare syskon i familjen. Den har en 6,0 tum skärm men samma höga upplösning som Galaxy A8, 1 080 x 2 220. Den har samtidigt samma låga mängd RAM som Galaxy A6 och har en lite långsammare processor än A8, klockad till 1,8 GHz. Den stora skärmen ger utrymme för ett större batteri som mäter 3 500 mAh. Galaxy A6+ har dessutom en extra fem megapixelkamera på sin baksida som gör det möjligt att använda Samsungs Live Focus-funktion med huvudkameran.

Samsung Galaxy A6+
Samsung Galaxy A6+

Medan Samsung Galaxy A8 lanserades för 5 300 kronor och finns att köpa för 4 500 kronor, kommer Galaxy A6 lanseras för 3 500 kronor och A6+ kommer att landa på 4 000 kronor. Lanseringen i Sverige sker i maj.

Kvadrupel lagring

Samsung Galaxy S9+ Titanium GrayI samband med presentationen av Galaxy A6-serien presenterar Samsung också en ny version av Galaxy S9+. Den nya versionen kallas Titanium Gray och har både en ny färg och en förändring på insidan. Medan tidigare Galaxy S9-modeller varit begränsade till 64 GB lagring har den nya versionen 256 GB. För det extra utrymmet behöver svenska konsumenter betala drygt 1 000 kronor extra. Det rekommenderade priset blir då cirka 11 000 kronor, vilket gör Samsungs redan dyra flaggskepp till en av marknadens dyraste smartphone. Den lanseras i Sverige den 7 maj och erbjuder alltså inget annat nytt utöver den nya färgen och det extra lagringsutrymmet.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + tolv =