Galaxy A80 saknar flärp men har snurrande kamera

0

Mellanklassen brinner av konkurrens. Xiaomi, OnePlus, Asus, Honor och nu till och med Samsung. Galaxy A-serien är inte ny men det är nytt att Samsung satsar så här mycket på den. Nu uppdateras hela serien och nu är det dags att ta en titt på den.

A-familjen växer

Nyheterna i serien består delvis av Galaxy A50, som lanserades i Barcelona i våras och som finns i butik nu, men också av syskonen Galaxy A40, A20e och A70 som har funktioner och priser i stigande ordning med sina namn. Galaxy A20e går ner till 2 100 kronor och Galaxy A70 sträcker sig upp till 4 500.

Galaxy A80 är dock den största nyheten här. Varför? Främst på grund av dess design. Den har nämligen en framsida som nästan helt täcks av skärmen. Här finns ingen flärp eller främre kamera. Hörluren är inbyggd under AMOLED-skärmen. För att ta en selfie trycker man på byt kamera-knappen och en motor lyfter upp den övre delen av telefonen och roterar hela kamerasystemet som vanligen sitter på baksidan. Det betyder att det går att fota med ett kamerasystem som har samma högupplösta kamera som vanligen sitter på baksidan.

Vänd på steken

Designen är verkligen speciell. Den glidande designen påminner lite om Mi Mix 3 från Xiaomi men i detta fallet flyttas alltså telefonens komponenter med en motor. Det gör att telefonen inte kan glida upp av misstag. Eftersom Samsung bara behövt lägga tid och pengar på ett kamerasystem kan de givetvis lägga mer krut på det men också göra selfies betydligt bättre. Selfiekameror har nämligen aldrig varit så bra i jämförelse med bakre kameror. Samsungs design löser det problemet.

Kamerasystemet sitter som vanligt på baksidan och när kameran inte har roterats ser inte Galaxy A8+ särskilt annorlunda ut. Huvudkameran har en 48 megapixelsensor, i stil med Xiaomi Mi 9, men med ett lite sämre bländarvärde på f/2,0 i jämförelse med Mi 9:s f/1,8.

Hård konkurrens

Galaxy A80 är inte helt fri från kompromisser. Visst den har en inbyggd fingeravtrycksläsare i skärmen, den har 6 GB RAM, 128 GB lagring och ett batteri på 3 700 mAh. Den saknar den vattentätning som Galaxy A-serien åtminstone hade under 2017. Den saknar dessutom trådlös laddning. Med ett pris på 7 100 kronor har den dessutom inte en helt enkel uppgift att utmana konkurrenterna i en prisklass som definieras av konsumenters priskänslighet.

Men, vem vet. Det är fortfarande oklart hur bra kameran är, hur bra den presterar och hur bra batteritiden är. Det får vi veta när den lanseras i sommar och vi får tillfälle att testa den.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × två =