Brett lanserade 5G-nät kommer att dröja ett tag till. I Sverige kommer de större utrullningarna av tekniken att ske under 2020. En bred uppsättning 5G-mobiler börjar ändå redan dyka upp i andra länder. Nu visar Samsung att en 5G-mobil inte behöver vara ett riktigt flaggskepp för att ha stöd för 5G. Samsung Galaxy A90 5G är inte en fullfjädrad 5G-mobil men den är inte heller dyr som ett riktigt flaggskepp.

Tar genvägar

Samsung Galaxy A90 5G är det största syskonet i Samsungs nu ganska stora Galaxy A-familj. Den lanseras i Sydkorea denna veckan med ett pris på motsvarande 7 300 kronor. Det sätter den en bra bit under Galaxy S10-serien i pris. Galaxy S10 5G lanserades nämligen för runt 11 000 kronor i Sydkorea. Galaxy A90 5G sänker priset bland annat tack vare en Full HD-upplöst AMOLED-skärm och en billigare kameramodul.

En annan viktig skillnad mellan Galaxy A90 5G och Galaxy S10 5G är mobilens stöd för 5G-frekvenser. Ett sätt som Samsung har sparat pengar på är att bara ge stöd för så kallad 5G Sub6. Det betyder att den bara kan använda 5G över frekvensomfång som redan används av flera existerande tekniker, så som 4G. Den saknar alltså stöd för de höga frekvenser som till exempel Galaxy S10 5G har stöd för. Det beror troligtvis på de komplexa antenner som krävs för att få de högre frekvenserna, ofta kallade millimetervågor, att fungera pålitligt. Det betyder i alla fall att Galaxy A90 5G inte kommer att ha stöd för de snabbaste versionerna av 5G-tekniken.

Billigare men inte klen

För svenska konsumenter kommer Galaxy A90 5G kanske aldrig bli en särskilt intressant mobil. I nuläget har Samsung bara officiella lanseringsplaner för den sydkoreanska marknaden. Den visar ändå att tekniken inte behöver bakas in i superdyra mobiler. Det är visserligen fortfarande sant att tekniken behöver kraftfull hårdvara. Trots sina många besparingar har Galaxy A90 5G trots allt ett Qualcomm Snapdragon 855-chipset och ett batteri på 4 500 mAh. Även utan stöd för 5G-teknikens alla nya funktioner, krävs mycket kraft för att driva den. Galaxy A90 5G är ändå en viktig symbol för att visa att tekniken kan bli allmänt tillgänglig för mer respektabla priser inom en rimlig tid.

Källa: Samsung, Yonhap

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 + 10 =