Om du har en smartphone som du har tänkt sälja finns det en viktig sak du behöver tänka på: se till att din telefons data är krypterad och att du därefter återställer den så att du kan hålla din data privat. Om du inte krypterar din telefon finns det en risk för att din telefons nya ägare kan se dina bilder och läsa dina meddelanden.

Böcker i ett biliotek

För att förstå varför din data kan finnas kvar även efter att du har återställt din telefon kan du tänka föreställa dig att all din privata data representeras av böcker i ett bibliotek. För att din telefon ska hitta till alla böcker krävs en databas av något slag som berättar på vilka hyllor alla böcker står. När du återställer din telefon tas denna databas bort. Din telefon har inte längre någon aning om i vilken ordningen böckerna var sorterade och var den kan hitta dem böcker. Bara för att databasen har tagits bort har dock inte alla böcker eldats upp. En person som har de rätta verktygen kan därför analysera den data som finns kvar på din telefon och möjligen återställa din privata data, trots att du trodde att du hade raderat allt.

Tänk dig nu att alla böcker i biblioteket är skrivna på ett sätt som gör dem helt omöjliga att förstå. Det enda sättet att läsa böckerna är att använda en speciell kodbok. Kodboken motsvarar en krypteringsnyckel i din telefon som skyddas av ditt lösenord eller din PIN-kod. En telefon som är krypterad och som ska återställas kan helt enkelt radera krypteringsnyckeln så att alla böcker blir omöjliga att läsa. Även om alla böcker finns kvar är de inte längre till någon nytta.

huawei kryptering

Flera fördelar

Utöver att skydda din data när du vill sälja vidare din smartphone skyddar kryptering din data även när du använder den. Om din telefon till exempel blir stulen kan en tjuv inte komma åt dina meddelanden eller privata bilder utan ett lösenord. Med det sagt är det viktigt att tänka på att använda ett bra lösenord eller en lång PIN-kod. Använd en kod som är minst sex tecken lång och om du har en fingeravtrycksläsare kan du använda en ännu längre kod eftersom du oftast bara behöver använda ditt fingeravtryck för att låsa upp din telefon.

Apples iPhones är alltid krypterade, det går inte att använda dem utan kryptering. Nästan inga Android-telefoner är dock krypterade när du först börjar använda dem. Du måste aktivera kryptering för att få funktionen att fungera. Börja med att ladda din telefons batteri till minst 80 procent och gå sedan in i Säkerhets-menyn i din telefons Inställningspanel. Där kan du hitta en möjlighet att kryptera telefonen. Krypteringsprocessen kan ta cirka en timma att genomföra så se till att du har gott om tid. När du är färdig är all din data privat och skyddad.

Kryptera screenshot

Det finns ett fåtal undantag för vår rekommendation om kryptering. Några av Huaweis senaste smartphones saknar möjligheten att kryptera telefonens lagringsutrymme. Om du har en sådan telefon finns det tyvärr inte mycket att göra.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

2 KOMMENTARER

  1. Jag har läst att inspelning med ACR. ,och andra inspelnings program är förbjudna av Google. Går tydligen använda på vissa telefoner. Vet du vilka, svara mig oavsett, så jag vet att du fått meddelandet. Med vänliga hälsningar från Peter Ovesson. Ovesson.peter@gmail.com

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + tio =