Alla svenska teleoperatörer har databegränsningar på alla mobilabonnemang som säljs i dag. För att du inte ska stöta på extrakostnader eller upptäcka att din data har tagit slut långt innan månadens slut finns det flera bra verktyg för att hålla koll på din mobildata.

Varning och stopp

I vissa telefoner finns det inbyggda verktyg som ger dig full koll på din mobila dataanvändning. I Samsungs version av Android hittar du exempelvis alla inställningar och verktyg relaterade till dataanvändning i en meny som oftast kallas just ”Dataanvändning” i inställningspanelen.

Alla avancerade dataanvändningsverktyg fungerar oftast på ungefär samma sätt. Du kan sätta två eller fler gränser för dataanvändning: en undre varningsgräns och en övre stoppgräns. Den undre gränsen påverkar inte din anslutning till Internet men kan användas för att göra dig medveten om att en app exempelvis plötsligt börjat använda stora mängder data. När du har nått upp till den undre gränsen får du en varning men du kan fortsätta surfa ändå.

Samsungs inbyggda dataanvändningsverktyg.
Samsungs inbyggda dataanvändningsverktyg.

Den övre gränsen kan vara särskilt viktig för dig som har ett abonnemang där för hög dataanvändning kan leda till dyra fakturor. Om du exempelvis är på semester utomlands kan du sätta ett tak på hur mycket data din telefon kan använda så att du inte får en oväntat stor räkning nästa månad.

I många telefoner kan du också se hur mycket data individuella appar använder. I iOS kommer du åt denna data genom att först gå till Inställningar och sedan till Mobilnät och i Android hittar du oftast, beroende på vilken telefon du har, ett alternativ kallat Dataanvändning under Inställningar.

Applösningen

Om din telefon inte har inbyggt stöd för att visa notiser vid hög dataanvändning finns det flera appar som ger din telefon denna funktionalitet. Vi rekommenderar My Data Manager som finns för både iOS och Android och som ger dig möjlighet att anpassa hur och när du får varningar om hög dataanvändning. Appen finns för både Android och iOS.

mydatamanager

Länkar: My Data Manager (Google Play), (App Store)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

sjutton − 15 =