Hands-on med Galaxy A8 – Galaxy S8 får billigare syskon

2

Nu har vi äntligen fått vantarna på Samsungs senaste lur. Telefonen som presenterades under slutet av förra året visades upp på CES-mässan i Las Vegas. Den nya modellen har en hel del att erbjuda och blir Samsungs första avlånga smartphone med ett pris långt under flaggskeppspriserna.

Avlång och högupplöst skärm

Galaxy A5 är en smartphoneserie som tidigare har varit ett alternativ till Samsungs flaggskepp. Den serien ser nu ut att ersättas av Galaxy A8-serien som alltså lanseras i Sverige den 19 januari. Den nya modellen har en 5,6 tum skärm med en upplösning på 1 080 x 2 220. Skärmen använder sig av AMOLED-teknik och har med andra ord en storlek, upplösning och skärmteknik som är ganska nära Apple iPhone X men långt ifrån den upplösning som Samsung erbjuder med Galaxy S8. Till skillnad från S8 nöjer sig också A8 med en platt skärm. Det gör att den inte har ett riktigt lika häftigt utseende eller lika tunna skärmramar men att den också kan sägas vara lite enklare att hålla i handen.

Galaxy A8 fortsätter att erbjuda många grundläggande funktioner och egenskaper som introducerades till A-familjen förra året. Den har IP68-certifiering för en vattentät design, en underligt placerad högtalare strax ovanför på/av-knappen och både en hörlursport och en USB Typ-C-port på undersidan. Företaget har också ändrat sin design så att telefonens fingeravtrycksläsare sitter på baksidan, under kameran. Det gör att fingeravtrycksläsaren är lättare att nå, vilket var ett av Samsungs största designproblem med både Galaxy S8 och Note 8.

Tre kort, samtidigt

För bra prestanda kommer Galaxy A8 utrustad med ett Samsung Exynos 7885-chipset och 4 GB RAM. Det är en uppgradering från förra årets 3 GB RAM i Galaxy A5 (2017). För lagring finns 32 GB och utöver det finns plats för ett microSD-kort. Efter lanseringen av Galaxy Note 8 fortsätter dessutom Samsung att erbjuda stöd för dubbla SIM-kort som standard i Galaxy A8. Denna gången finns dock möjlighet att använda ett microSD-kort och två nanoSIM-kort samtidigt.

Samsung Galaxy A8 (2018)

Samsung Galaxy A8 har en sista mindre uppdatering. På framsidan av telefonen finns nämligen två kameror. Den ena fångar traditionella bilder medan den andra tar bilder med ett brett perspektiv. Användare kan välja mellan kamerorna för att få med allt som önskas i bilden. Kameran kan också använda de två kamerorna för att sudda ut bakgrunden i en bild och skapa en systemkamera-lik effekt.

Samsung Galaxy A8 (2018) kommer att lanseras i Sverige den 19 januari för runt 5 300 kronor. Det sätter den i en prisklass där den behöver konkurrera med bland annat OnePlus 5T. Galaxy A-serien har dock haft en historisk trend av prisfall efter några månader på marknaden så det kan förändras.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

    • Hej Milan!
      Det är Galaxy A8 som gäller för den svenska marknaden. Det är möjligt att ett fåtal butiker kan importera några exemplar av A8+ men officiellt sett är det bara Galaxy A8 som gäller.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =