Många nya smartphones har relativt stora batterier. Om du har otur kan batteriet i din telefon dock ätas upp av appar som inte fungerar som de ska. Om du någon gång märker att din batteritid inte är så lång som den borde kan du ta reda på vilken app som har krävt mest energi från ditt batteri.

Lista över batterianvändande appar

Alla moderna smartphones ger dig möjlighet att se vilka appar som drar mest energi. Eftersom nästan alla Android-telefoner fungerar på olika sätt kan vi inte säga exakt hur din telefon fungerar men de flesta Android-telefoner har en Batteri-flik i sin Inställningspanel. Hitta den fliken i din telefon och leta efter något som ofta kallas batterianvändning. Här kan du se hur energin i din telefons batteri har laddats eller laddats ur under dagen och vilka appar som har krävt mest energi.

I Android listas telefonens bildskärm och Android, som operativsystem, som något som kräver energi. Här kan också andra systemresurser dyka upp. Om du exempelvis använder en musik- eller podcastapp används Android Mediaserver för att spela upp mediafiler, utöver musikappen.

Om din telefons batterinivå sjunker snabbt under dagen kan du gå in i batteranvändningsmenyn och se vilka appar eller delar av telefonen som påverkar din batteritid mest. Om en app exempelvis har krävt mer än 20 procent under dagen och du inte använt den är det troligen något fel på den.

batteritid

Uppdatera och stäng av

Om du upptäcker ett fel i en app finns det ett flertal saker du kan göra. För det första är det viktigt att du går till Google Play och kontrollerar att appen är uppdaterad. Därefter kan du manuellt stänga av appen genom att gå in i din telefons appbytare. Stäng ner appen genom att dra den åt sidan eller klicka på det lilla krysset som visas bredvid appen. Om det inte skulle funka kan ditt bästa alternativ vara att avinstallera appen tills felet har lösts.

appbytare

Samma i iOS

I iOS fungerar batterianvändningsstatistiken nästan exakt likadant. Gå till Inställningar och sedan till Batteri. Längst ner på sidan ser du en lista över de appar som har krävt mest energi.

batterianvandning ios

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 6 =