Kameran sägs vara en av de mest använda funktionerna på moderna smartphones men det finns många andra delar av smartphones som många konsumenter ofta använder sig av. Den hörlursport som sitter på ovan- eller undersidan av alla smartphones är ett bra exempel. Porten är 3,5 millimeter bred och kompatibel med så gott som alla hörlurar som har sålts det senaste seklet. I höst lanseras dock de första mobilerna som helt saknar en sådan port.

För tunn för en hörlursport

I veckan introducerade den kinesiska elektroniktillverkaren Lenovo sin nya serie av Moto Z-smartphones. Den ena av två nya modellerna i serien sticker ut från mängden genom att erbjuda en imponerande tunn design. Telefonens design är så tunn, 5,2 millimeter, att Lenovo har valt att inte installera någon hörlursport i telefonen. Istället kommer alla konsumenter som köper Moto Z få en adapter som kan sättas in i telefonens USB Typ-C-port som gör det möjligt att koppla in ett par traditionella hörlurar.

Lenovo-Moto-Z-2016-Press-8

Lenovos nya telefon väntas lanseras i Sverige i september men det är inte säkert att företaget blir ensamt om att lansera en telefon som saknar hörlursport. Rykten pekar på att även Apple har planer på att ta bort hörlursporten från höstens nya iPhone. Om ryktena skulle visa sägs stämma skulle konsumenter bli tvungna att antingen köpa nya headset med Apples Lightning-port, använda en adapter eller använda trådlösa Bluetooth-headset.

hörlursport

Kommer inte försvinna helt

Jakten efter tunnare smartphones kan alltså resultera i att funktioner som konsumenter börjat förlita sig på riskerar att försvinna. Som tur är kan konsumenter lita på att smartphonemarknaden kommer att ge alla konsumenter ett val. Eftersom det finns så många tillverkare som gör så många olika modeller kan vi säga med säkerhet att hörlursporten inte kommer att försvinna på ett bra tag. Även om vissa modeller kanske kommer att göra sig av med den gamla standarden kommer den också finnas kvar på vissa modeller ett bra tag till.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

1 KOMMENTAR

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 + 14 =