I dag kom domen från Södertörns tingsrätt i tvisten mellan Copyswede och Telia. Domen är den första av sitt slag eftersom den försöker etablera prisnivån för den så kallade privatkopieriungsersättningen för moderna smartphones. Även om tingsrättens dom möjligen inte är den sista, har tingsrätten följt Copyswedes linje att 3 kronor per gigabyte är en rimlig nivå.

Ersättning för laglig kopiering

Privatkopieringsersättningen gäller för bland annat hårddiskar i datorer.

Privatkopieringsersättningen är en ersättning som är lagstadgad och som är tänkt att ersätta kulturskapare för påstådda förluster på grund av så kallad privatkopiering. Privatkopiering är laglig kopiering av till exempel musik, film och TV. Det kan till exempel vara kopiering av musik från en CD-skiva till en hårddisk. Ersättningen har alltså inget med olaglig piratkopiering att göra. Privatkopieringsersättningen gäller sedan tidigare för bland annat hårddiskar, CD-skivor, TV-apparater, MP3-spelare, datorer, spelkonsoler och USB-minnen.

Dagens dom är alltså den första som försöker etablera en nivå för ersättningen för moderna smartphones. Den gäller för iPhones som såldes av Telia mellan 2009 och 2016. Bland andra Sony har tidigare varit inblandade i liknande domar relaterade till enskilda mobilmodeller. Den nya domen fastslår en prisnivå som kan komma att bli vägledande för kommande förhandlingar mellan Copyswede och Elektronikbranschen. Enligt domen ska Telia betala tre kronor per gigabyte för alla iPhones som sålts.

Sänkt men inte låg

Ersättningen för smartphones blev enligt domen betydligt högre än för andra digitala produkter. Datorer har till exempel en avgift på 1 krona per gigabyte med ett tak på 320 kronor och externa hårddiskar och USB-minnen har samma pris per gigabyte men ett tak på 80 kronor. Ersättningen för smartphones blir alltså tre gånger högre. 3 kronor är samtidigt lägre än vad som är vägledande enligt lagen, som säger att 0,4 öre per megabyte (4 kronor per gigabyte) bör vara en rimlig nivå. Den lägre avgiften i detta fallet sägs motiveras av faktumet att en smartphones lagringsutrymme kan användas till mycket mer än privatkopiering. Telia ville få ner ersättningen ytterligare men domstolen ansåg att operatören inte lyckades motivera någon ytterligare sänkning av avgiften. Slutnotan blir därför över 107 miljoner kronor.

En avgift på tre kronor per gigabyte lagring skulle innebära en avgift på knappt 200 kronor för iPhones med 64 GB lagring. Eftersom även många billiga smartphones kan ha relativt mycket lagringsutrymme kan en sådan ersättning slå särskilt hårt mot dessa. För telefoner med ett pris på under 2 000 kronor med 64 GB lagring kan alltså privatkopieringsersättningen stå för 10 procent av produktens pris.

Alla importörer av smartphones har varit skyldiga att inkludera privatkopieringsersättningen i priset för iPhones sedan tidigare. Det betyder att priserna på telefonerna möjligen inte kommer att stiga som ett direkt resultat av domen. Det betyder ändå att priserna på framtidens telefoner kan bli substantiellt högre än om privatkopieringsersättningen inte skulle gälla för smartphones. 3 kronor per gigabyte blir över 1 500 kronor för telefoner så som Galaxy Note 9 som kan köpas med över en halv terabyte lagringsutrymme. Med det sagt kommer det sannolikt sättas ett tak för avgiften när Copyswede och Elektronikbranschen förhandlar fram den slutliga avgiften för smartphones som kategori.

Samsung Galaxy Note 9 har upp till 512 GB internt lagringsutrymme.

Offline-lägen är privatkopiering

En av de grundläggande anledningarna till att Copyswede vann i målet var att tingsrätten anser att även streamingtjänster så som Viaplay och Netflix omfattas av lagen när en användare till exempel laddar ner en film eller TV-serie till sin smartphone för att visa den offline. Detta är viktigt eftersom Telia bland annat ansåg att privatkopieringen har sjunkit avsevärt på grund av konsumenters användande av streamingtjänster.

Dagens dom kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen. Surfa har sökt Telia för en kommentar men har inte fått svar innan publiceringen av denna artikeln.

Källa: Södertörns tingsrätt (PDF)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − eleven =