Har bredbandet hemma slutat fungera eller är du hemifrån och behöver få internet till din bärbara dator, surfplatta eller till en annan telefon kan du starta internetdelning med iOS eller Android. I denna artikeln berättar vi hur.

Några generella tips om internetdelning

Innan vi går in på hur du delar din internetuppkoppling med olika operativsystem ska vi berätta vad internetdelning innebär och hur du kan använda det på bästa sätt. Internetdelning innebär att du använder din telefons uppkoppling till din teleoperatör för att ge andra enheter i din närhet tillgång till Internet. Det finns flera olika sätt att dela din internetuppkoppling men ett av de bästa och enklaste är över Wi-Fi. Då skapar din telefon ett trådlöst nätverk som andra enheter kan koppla upp sig till. Alla enheter som är uppkopplade till nätverket använder då data från din telefons mobilabonnemang.

mobil till dator wifi

När du skapar Wi-Fi-nätverket finns det ett par saker du bör tänka på. För det första rekommenderar vi att du skriver in ett eget namn om möjligt och använder ett eget starkt lösenord på nätverket.

Om du exempelvis ska koppla upp din egen dator till din telefons Wi-Fi-nätverk och du använder en Android-telefon kan du använda exakt samma namn och lösenord som du har på ditt trådlösa nätverk hemma. Då kopplar din dator automatiskt upp sig till telefonen utan att du behöver göra något mer. Om du använder ett annat namn och/eller lösenord behöver du gå till din dator och ansluta till nätverket manuellt.

 

iOS

internetdelning ios

För att komma igång med att dela din uppkoppling med iOS går du först till Inställningar, sedan till Mobilnät och slutligen Internetdelning. Här kan du ändra lösenordet för ditt Wi-Fi-nätverk och aktivera internetdelning. När du har aktiverat internetdelning första gången dyker en snabbgenväg upp på förstasidan för telefonens inställningar.

När en eller flera enheter har kopplat upp sig till din telefon ser du statusen för din internetdelning längst upp på skärmen. Där kan du se hur många enheter som är kopplade till din telefon just nu. För att sluta del internet från din telefon går du tillbaka till Inställningar och klickar på Internetdelning.

 

Android

internetdelning android

Om du har en Android-telefon är det inte säkert att dina menyer ser exakt likadana ut som våra exempelbilder ovan men den grundläggande funktionaliteten är samma i alla Android-telefoner.

För att komma igång öppnar du inställningar och klickar på Internetdelning, Wi-Fi-delning eller Mobil hotspot. Klicka dig vidare till inställningar för internetdelning, där kan du ändra namnet och lösenordet på nätverket. Där kan du också i många fall ställa in en timeout-inställning som gör att din internetdelning avslutas exempelvis 20 minuter efter att alla enheter har kopplats bort. Det gör att du kan spara på ditt batteri om du skulle glömma av att stänga av din internetdelning.

I vissa Android-telefoner kan du stänga av och sätta på delning med snabbinställningarna som visas ovanför notiserna när du drar ner fingret från toppen av skärmen. Denna snabbinställningen låter dig stänga av och sätta på internetdelningen på din telefon. Om du sätter på delning med denna snabbinställningen används de inställningar som du ställde in senast du använde din telefon.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

5 KOMMENTARER

 1. Om man har ett obegränsat surf abonnemang på sin iphone så av de jag läst ovan går det att dela till alla dina enheter gäller detta även för SmartTv?
  Men eftersom dagens mobiler generellt sett redan har dålig batteritid hur kan man lösa det så man inte sliter ut telefonens batteri helt har ju iphone så de är lite bökigt att byta o dyrt framförallt…!?
  O eftersom jag redan laddar min mobil 2 gånger om dagen minst så kanske detta blir ett stort problem??? sen undrar jag angående hastigheten klarar den allt man behöver den till typ Spotify, Facebook, streama filmer, osv… tex på de erbjudande som 3 har just nu få en iphone 8 med obegränsad surf!??? Med vänlig hälsning, Ramona

  • Hej Ramona!
   Att dela Internetuppkopplingen kräver mycket energi så du behöver i princip vara inkopplad till en laddare om du ska använda den för det i hemmet. Om du är inkopplad sliter det inte märkbart på batteriet.
   Rent tekniskt går det bra att dela din uppkoppling med din SmartTV men tänk på att du kan bli nedgraderad eller temporärt nerkopplad om du använder orimligt mycket surf, även om du skaffar ett obegränsat abonnemang. Läs villkoren för att inte stöta på oväntade problem.
   /Joel

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tretton − 1 =