Vid lanseringen av iOS 11 ändrade Apple sin hantering av Wi-Fi och Bluetooth i Kontrollcenter. I den senaste iOS 11.2-uppdateringen har Apple försökt förklara de nya inställningarnas lite underliga beteende. Förklaringarna ger användare bättre insyn men detaljerna kan fortfarande vara lite förvirrande.

iOS 11.2 förändrar alltså inte beteendet i iOS, inte utöver de förändringar som iOS 11 redan har gjort. Nyheten är en ruta som försöker förklara förändringen men vad gjorde egentligen den första förändringen i iOS 11?

Stängs inte av helt

Förändringen från iOS 10 till 11 gör att Kontrollcenter inte längre kan användas för att stänga av Bluetooth eller Wi-Fi-radion i iOS-enheter. Knapparna kan istället bara användas för att aktivera de båda trådlösa teknikerna eller koppla från nuvarande kontakter som enheten har. När en användare trycker på Bluetooth-knappen kopplar iOS ifrån alla anslutna Bluetooth-enheter, med ett viktigt undantag. Apples egna tillbehör fortsätter vara uppkopplade och Bluetooth-radion fortsätter vara aktiv. Enheter så som Apple Watch, Pencil och närliggande datorer och iOS-enheter fortsätter användas och fortsätter kommunicera med telefonen.

Kontrollcenter iOS 11.2

Knapparna i Kontrollcenter stänger alltså av anslutningarna till alla enheter och Wi-Fi-nätverk som inte anses vara nödvändiga. Det betyder att knapparna kan användas för att låta användare snabbt koppla från Bluetooth-högtalare eller Wi-Fi-nätverk men att de inte kan användas för att stänga av radiorna. Användare som verkligen vill stänga av sin telefons trådlösa anslutningar kan göra det genom att gå till inställningspanelen och stänga av dem där. När Wi-Fi eller Bluetooth stängs av från inställningspanelen stängs de av helt.

Flera förklaringar till aktivering

I de nya meddelandena i iOS 11.2 berättar Apple att de olika teknikerna aktiveras igen nästa dag. Det är dock bara en del av sanningen. Både Wi-Fi och Bluetooth kan nämligen aktiveras av flera andra anledningar.

Både Wi-Fi och Bluetooth aktiveras…

  • …varje morgon klockan 05.
  • …om telefonen startas om.
  • …om användaren försöker ansluta till en ny enhet i telefonens inställningar.
  • …om användaren aktiverar dem genom Kontrollcenter.
  • Wi-Fi aktiveras dessutom automatiskt om användaren förflyttar sig.

Tanken från Apples sida är att låta knapparna i Kontrollcenter fungera som brytare för nuvarande anslutningar. En användare som till exempel befinner sig på en plats där dess telefon är ansluten till ett lokalt Wi-Fi-nätverk kan trycka på Wi-Fi-knappen för att koppla bort. Så fort användaren förflyttar sig och till exempel åker hem, förutsätter telefonen att användaren nu vill ansluta till sitt hemnätverk och aktiverar Wi-Fi automatiskt. Wi-Fi-radion stängdes alltså aldrig av under tiden. Telefonen kopplade bara bort sig från det första Wi-Fi-nätverket och väntade med att ansluta till ett annat nätverk tills användaren hade förflyttat sig.

Om du vill stänga av Wi-Fi och Bluetooth för att till exempel spara ström kan du som sagt fortfarande göra det. Gå bara till Inställningar och stäng av dem där. Knapparna i Control Center fungerar dock alltså inte för det.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Joel är chefredaktör på Surfa och smartphoneexpert med många års erfarenhet av konsumentjournalistik. Epost: joel@surfa.se.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × tre =