FIDO2 är ett säkerhetsprotokoll som gör det enkelt att höja säkerheten för digitala konton. Standarden kan till exempel användas för att låsa upp enheter och konton med en fysisk nyckel. I år har tekniken redan fått stöd i Android. Nu ger Apple också stöd för tekniken i Safari i iOS 13.3.

iOS 13.3 FIDO2
Svenska Yubico säljer nycklar av många olika varianter.

FIDO2 är en branschstandard som bland annat gjorts känd av det svenska företaget Yubico, som är en av världens största tillverkare av fysiska flerfaktors-nycklar. Nycklarna kan komma i många olika former. De kan till exempel ha en USB-port som kan matas in i en dator samt en fingeravtrycksläsare på sin sida. Nyckeln kan sedan användas för att låsa upp åtkomst till starkt skyddade konton. Nu har iOS 13.3 lanserats och tagit FIDO2-standarden ett steg närmare universellt stöd.

Funkar till och med trådlöst

Nyheten i iOS 13.3 är att Safari nu har fullt stöd för tekniken. Stödet går så långt att det fungerar med Lightning-porten på iPhones, USB Typ C-porten på iPad och trådlöst med NFC på iPhone. Det är ett stöd som har funnits i flera tredjeparts-appar sen tidigare men som nu alltså får fullfjädrat stöd av Apple.

Med stöd för WebAuthn, som vi skrivit om tidigare, fortsätter branschen att trampa i rask takt mot en framtid som inte förlitar sig riktigt lika mycket på lösenord som den gjort tidigare. Stödet för de fysiska nycklarna kan dock kombineras med andra faktorer för ökad säkerhet. Lösenord kan alltså bli en del i en kedja av säkerhet.

Snart kan du logga in på hemsidor med fingeravtryck

Det nya systemet för NFC-nycklar är kompatibelt med de flesta iPhones. iPhone 7 och senare har fullt stöd. iPhone 6s har stöd för FIDO2 genom sin Lightning-port men har inte tillräckligt avancerad NFC för att fungera med NFC-baserade nycklar. För Android-telefoner är stödet ännu bredare. Sedan i år har alla Android-telefoner med Android 7 eller senare stöd för FIDO2. Android-telefonen behöver givetvis också ha stöd för NFC för att fungera med NFC-nycklar. Det är dock ovanligt för Android-mobiler att sakna NFC-stöd. Framtiden för bred användning av avancerade säkerhetsnycklar ser med andra ord ganska ljus ut.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Andreas är en skribent och ämnesexpert på Surfa som skriver om smarta klockor. Du kan kontakta honom via epost: andreas@surfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + femton =