I dag presenterade Apple sitt nya mobila operativsystem, iOS 14. Denna gången ligger fokus på att förändra den tidigare ganska statiska hemskärmen.

Widgets – mer än ikoner på hemskärmen

iOS 14 introducerar många stora nyheter för hur operativsystemet fungerar. Den största nyheten förändrar en av de kanske minst förändrade delarna av iOS: hemskärmen. För det första introduceras nu widgets. Funktionen som Android har erbjudit sedan sin lansering låter appar visa information direkt på hemskärmen. Widgets kan ha flera olika storlekar och visa saker så som kalender, väder, musik och hälsa. Fokus verkar ligga på att bidra med information och inte på interaktivitet. Det betyder att den interaktivitet som widgets på Android kan erbjuda inte verkar kunna erbjudas på samma sätt i iOS.

Göm och sortera appar

En annan stor förändring på hemskärmen gör det lättare att sortera och hitta appar. App Library är en ny sista hemskärm där appar som inte behöver ligga på hemskärmen kan ligga. Hela hemskärmar kan gömmas för att låta apparna vila i App Library. Här sorteras appar automatiskt in i mappar. En ny sökfunktion låter användare dessutom se alla appar i en lista av appar i bokstavsordning, i likhet med Androids applåda.

Videos får dessutom nyheter med bild-i-bild-läge som tidigare funnits i iPadOS. De kan nu läggas över andra appar och över hemskärmen. Videos som spelas i en app fortsätter att spela i ett flytande fönster när användaren lämnar appen.

Snabba appar

Navigation och hemskärmen bjuder alltså på några av de största nyheterna i iOS 14. En annan stor nyhet kallas App Clips. App Clips är en kompakt typ av app som kan öppnas snabbt, även om appen aldrig varit installerad. En ny typ av NFC-tagg och QR-kod för att till exempel låta användare av hyrda el-scootrar snabbt öppna appen för scootern, utan att manuellt gå till App Store och ladda ner den fullstora appen.

För att skriva meddelanden finns nu diktering på iPhones, utan Internet-anslutning. Flera appar har dessutom nyheter. Det inkluderar Apple Kartor som nu får stöd för cykelrutter, stöd för att använda iPhones som bilnycklar och en ny design för Siri som gör svar och animationer från röstassistenten mer kompakt.

iOS 14 kommer att lanseras i höst. I dag lanseras en tidig testversion för utvecklare. En publik beta lanseras senare i sommar. Uppdateringen kommer att vara tillgänglig för iPhone 6S och senare.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

tjugo − ett =