På Apple utvecklarkonferens WWDC, presenterade i dag Apple iOS 15. Det nya operativsystemet för iPhone introducerar stöd för Android i FaceTime, nya sätt att hantera notiser och en funktion för att identifiera text och objekt i bilder.

iOS 15 tar FaceTime till Android

FaceTime får förbättringar med porträttläge i video, bättre brusreducering och möjlighet att bjuda in andra mötesdeltagare till schemalagda möten. Kompatibiliteten expanderas utanför Apples ekosystem så att användare av webbläsare på datorer och Android-smartphones kan ansluta till FaceTime-samtal. Med FaceTime kan användare på iOS också använda en ny funktion kallad SharePlay som gör det möjligt att dela skärmen på telefonen med mötesdeltagare. Det går även att dela videos och musik med andra deltagare.

I Meddelanden finns en liknande funktion kallad Shared with you som låter användare dela bilder, musik och nyheter som sedan kan visas i respektive app för att snabbt visa innehåll som redan delats av vänner.

Smartare notiser

Notiser får nya hanteringsfunktioner i iOS 15. Operativsystemet kan nu sammanfatta notiser som anses vara mindre viktiga. Personer som skickar meddelanden kan dessutom gå förbi användarens Stör ej-läge om de vill. Med ett nytt läge som kallas Fokus, går det dessutom att anpassa vilka notiser som når fram till användare. Det går till exempel att bara ta emot meddelande som har med jobbet att göra under arbetstid och inte ta emot dem utanför jobbtid.

Sök med bilder

Med Visual Look Up kan användare hämta text och söka med bilder. Telefonen kan identifiera text i bilder som kan kopieras för att klistras in i till exempel ett textmeddelande. Det går dessutom att få information om platser som visas i bilder eller ringa telefonnummer som är synliga i bilder.

Även Siri är smartare – utan en Internet-anslutning. Nu går det att använda Siri med lokal röstigenkänning, som låter användare få tillgång till lokala funktioner, även när Internet inte fungerar. Apple beskriver dock förbättringen främst som en integritets-fördel.

Med Plånbok-appen fortsätter Apple att ersätta den fysiska plånboken med telefonen. Appen inkluderar nu stöd för passerkort i byggnader och får stöd för ID-kort i vissa delstater i USA. Väder-appen uppdateras med ny grafik och ny information. Även Kart-appen har uppdaterats med ny grafik och en ny AR-funktion som visar navigation på platser som är svåra att hitta vid. Safari har dessutom uppdaterats med stöd för tillägg, samma som är tillgängliga på macOS.

iOS 15 kommer att släppas till allmänheten i höst, blir tillgängliga för utvecklare i dag och lanseras som en publik beta i juli.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

fyra × fyra =