GPS, det globala positioneringssystemet, kan användas för navigering men också för att hålla koll på vad klockan är. Ett problem med GPS är att det återställs en gång var 20:e år. En klocka som räknar antalet veckor som har passerat sedan systemet startades kan inte räkna längre än knappt 20 år och börjar därför om efter det. Det kan göra GPS-enheter som inte är medvetna om förändringen förvirrade. Apple kommer därför skicka ut en uppdatering till iPhone 5 och iPhone 4S för att skydda dem mot buggen som annars skulle kunna få dem att stöta på buggar.

2019, inte 1999

Utan den nya uppdateringen kommer iPhone 5 och 4S knappast sluta fungera helt men GPS-funktionen riskerar att bli opålitlig och vissa systemfunktioner som använder sig av GPS-tid riskerar att återställas. Uppdateringen som skickas ut i form av iOS 10.3.4 och 9.3.6 ska lösa problemet genom att berätta för telefonerna att vecka 1 enligt GPS inte är 1999 utan 2019. Uppdateringen ska finnas tillgänglig genom det vanliga uppdateringssystemet i iOS. Uppdateringen behöver tekniskt sett inte installeras förrän 2 november. Apple ger alltså användare gott om tid att få tummen ur men det finns ingen klar anledning till att inte uppdatera redan nu.

På grund av en annorlunda implementering är det 3 november som gäller för Apple-produkter. De flesta andra GPS-enheter började stöta på problem redan i april 2019, då det var då de flesta enheter slog över till 1999.

Även ett flertal gamla iPad-modeller med telemodem har fått de nya uppdateringarna. Alla nyare iPhones har redan mjukvara som förstår förändringen i GPS-klockan. Äldre iPhones kan dock få problem eftersom Apple inte verkar ha någon plan på att uppdatera dem. Det är svårt att klaga på. iPhone 4 är trots allt mer än nio år gammal när problemet riskerar att dyka upp.

Källa: AppleInsider

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

nitton − 3 =