iPhone fyller 10 år i dag! Efter en presentation tidigare samma år lanserades Apple iPhone den 29 juni 2007. Sedan dess har mobiltelefoner förändrats för alltid och det är svårt att säga annat än att det var iPhone som startade den mobila revolution som vi har sett det senaste decenniet. Om iPhone lyckades revolutionera smartphonevärlden. Hur bra var den då egentligen när den lanserades? Här är några saker som Apples första iPhone saknade när den lanserades.
App Store
En grundläggande del av en modern smartphone är en appbutik. Apple App Store och Google Play Butik erbjuder ett utbud av miljontals appar som har utvecklats av företag och privatpersoner från hela världen. Apples första iPhone lanserades helt utan någon appbutik. Det fanns ett flertal förinstallerade appar men utöver det var webbläsaren det enda fönstret till fler funktioner. App Store lanserades först ett år senare efter lanseringen av iPhone 3G, Sveriges första iPhone.
Ett rimligt pris
Apple iPhone lanserades med ett otroligt högt pris, inte bara för sin tid. Den lanserades hos den amerikanska teleoperatören AT&T. Priset var då 500 eller 600 dollar för 4 GB- respektive 8 GB-modellen. Det höga priset var konsumenter tvungna att betala utöver kostnaden för det två-årskontrakt som krävdes från teleoperatören. Bara två månader efter lanseringen slutade Apple sälja 4 GB-versionen och sänkte priset för 8 GB-versionen från 600 till 400 dollar. iPhone 3G lanserades ett år senare för 200 dollar.
3G
Trots att 3G hade lanserats i Sverige och i många andra länder fyra år tidigare, saknade ändå iPhone stöd för tekniken. Apples första iPhone hade stöd för Wi-Fi men förlitade sig på 2G-tekniken EDGE för att ringa, SMS:a och surfa. 3G-nätet var cirka tio gånger snabbare än EDGE, vilket gjorde iPhone oerhört långsam att surfa med utan Wi-Fi.
MMS
Apples första iPhone hade inte stöd för att skicka eller ta emot MMS. Trots att tekniken hade varit vanlig i mobiltelefoner sedan 2005 saknade Apples första smartphone stöd för tekniken.
Videoinspelning
Apple iPhone hade en 2 megapixelkamera som kunde ta bilder. Den kunde dock inte fånga video. Videoinspelning kom till iPhone-serien först när iPhone 3GS lanserades två år senare.
Kopiera, klipp och klistra
Den första versionen av Apples mobila operativsystem för iPhone, kallat iPhone OS, hade saknade stöd för många grundläggande systemfunktioner. En funktion som saknades helt var kopiera, klipp och klistra. Det fanns inget sätt att att varken kopiera, klippa eller klistra texter eller bilder från någon app i hela telefonen.
Frihet från iTunes
Apples första iPhone, och många iPhones därefter, kunde bara sättas igång med hjälp av iTunes. Musik som köptes på iTunes kunde också bara föras över till telefonen med en kabel. Trots att iPhone hade stöd för både Wi-Fi och Bluetooth kunde inte musik synkroniseras trådlöst.
Navigering
Apples första iPhone hade ingen app för navigering i bilen. Eftersom inte App Store existerade gick det inte heller att ladda ner någon annan navigeringsapp.
Tangentbord
iPhone hade en skärm som mätte 3,5 tum. Det var ovanligt stort för sin tid men är oerhört litet i jämförelse med moderna smartphones. Apples minsta smartphone just nu, iPhone SE, har en 4 tum skärm. Det virtuella tangentbordet gick inte heller att använda i landskapsläge. Det betydde att tangentbordet var litet och inte helt enkelt att använda.
Videosamtalskamera
Trots att frontmonterade kameror var vanliga år 2007 och företag så som Motorola och Sony Ericsson hade lanserat mobiltelefoner med videosamtalskameror fyra år tidigare hade inte iPhone någon sådan kamera. Det dröjde ytterligare tre år innan iPhone 4 lanserades och introducerade ”selfiekameran” till iPhone-serien.
Revolutionerade världen ändå
Trots sina många brister kan iPhone beskrivas som en av modern historias mest inflytelserika produkt, som dessutom har varit en av världshistoriens största kommersiella succé. Det är svårt att veta hur världen hade sett ut utan iPhone men det är omöjligt att säga att iPhone inte hjälpte till att lägga grunden för det moderna samhälle vi lever med i dag.