iPhone 6S, 6S Plus, SE, 7 och 7 Plus kan alla spela in video i 4K UHD-upplösning, fyra gånger högre upplösning än Full HD. Högre upplösning ger videos med högre detaljrikedom. Ett enkelt sätt att öka kvaliteten på videoinspelningar med mobilen är att ändra upplösningen. 4K är nämligen inte inställt som standard i iPhone. iPhones filmar istället i 1080p-upplösning som standard. För att använda iPhone med 4K krävs en inställning som inte går att göra i kameraappen.

Dyk ner bland inställningarna

Som så ofta i iPhone är det i appen Inställningar som förändringar måste göras. Öppna Inställningar, bläddra ner till Bilder och kamera och fortsätt ner till Spela in video, under rubriken Kamera. Där finns kontrollerna för att ställa in kvaliteten på videoinspelningarna med kameran. Det är en ganska lång omväg för att göra en förhållandevis enkel inställning men nu har du hittat rätt.

iPhone med 4K – för att sammanfatta:

Gå till: Inställningar –> Bilder och kamera –> Spela in video

Välj sedan ”4K med 30 bilder/s”. När du har gjort det kommer kameran använda denna inställningen nästa gång den spelar in video. På samma ställe kan du byta till en lägre upplösning om du vill spara plats. Du kan också välja 1080p med 60 bilder per sekund för att få en jämnare video som är bättre på att fånga snabba rörelser.

Att tänka på

När inställningen har ändrats, istället för standard 1080p-upplösning, kommer filerna bli större och därmed ta mer plats på telefonen. Vid menyn där videokvaliteten kan ändras finns också en lathund som visar ungefär hur mycket utrymme olika format av video tar att spela in. Den säger att en minut video i 4K-upplösning tar 350 MB utrymme på din telefon. Som exempel betyder det att 10 minuter inspelad video kräver 3,5 GB lagringsutrymme på telefonen. Det är ganska mycket om det exempelvis handlar om en iPhone med totalt 16 GB lagringsutrymme. Det kan med andra ord vara bra att föra över videos som spelas in i 4K till en dator och/eller molntjänst för att spara plats på telefonen.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.
Roger är skribent på Surfa.se. Han har studerat vetenskapsjournalistik vid Umeå universitet och har ett stort intresse för konsumentelektronik. Vill du kontakta Roger så maila till: roger@surfa.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

femton + 17 =