Apple iPhone X är en av Apples största iPhone-lansering på många år. Den är symboliserar ett stort steg framåt för iPhone-serien men introducerar också konsumenter till en helt ny prisklass. iPhone X kostar nämligen minst 11 500 kronor. Med den nya telefonen kommer många nya funktioner. Bland annat snabbladdning. Nu visar det sig dock att konsumenter som vill snabbladda behöver köpa extra tillbehör. Tillbehör som kostar nästan 900 kronor extra från Apple.

Speciell laddare + extra kabel

Snabbladdning är en teknik som har använts av många smartphonetillverkare i mer än fyra år. Apple har inte använt sig av tekniken men hoppar alltså på tåget med introduktionen av iPhone 8, iPhone 8 Plus och iPhone X. Snabbladdningen i Apples nya iPhones sker via en standard som kallas USB Power Delivery, USB PD. Det är praktiskt eftersom Apples nya iPhones kan snabbladdas med snabbladdare från flera tillverkare. Det är till skillnad från många andra smartphones på marknaden som använder speciella snabbladdningstekniker som bara kan laddas med speciella laddare.

Samsungs egen snabbladdare ingår med nya Galaxy Note 8.

Det stora problemet för nya iPhone-kunder är att Apple har valt att inte inkludera någon snabbladdare med sina nya modeller. Det betyder att den nya funktionen inte kan användas utan extra tillbehör. Apple har en officiell lösning på problemet. Sedan introduktionen av MacBook år 2015 har Apple sålt laddare som har stöd för USB-PD. Denna datorladdare är alltså kompatibel med iPhone 8, 8 Plus och X. Den har dock en USB Typ-C-port och iPhone-familjen använder Lightning. Det krävs därför också en extra kabel som gör att telefonen passar. Med en prislapp på 600 kronor för laddaren och 300 kronor för en en meter lång kabel, kostar alltså snabbladdning knappt 900 kronor extra för nya iPhone-kunder.

iPhone X snabbladdning

Konkurrenter inkluderar snabbladdare

Snabbladdare inkluderas med så gott som alla telefoner på marknaden i dag. Med ett pris på 11 500 kronor är det intressant att se Apple välja att inte inkludera en officiell snabbladdare. Några argument för att inte inkludera en snabbladdare är att snabbladdare oftast är klumpigare och dyrare än normala laddare. Snabbladdning kan dessutom slita lite mer på telefonens batteri.

Den positiva nyheten är som sagt att Apple har valt en branschstandard för sin snabbladdning. Det betyder att det kan släppas billigare alternativ i framtiden. I nuläget är dock utbudet av USB PD-kompatibla laddare oerhört begränsat, vilket gör det svårt att hitta något bra alternativ.

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 − 6 =