Flera svenska teleoperatörer ger konsumenter möjlighet att lämna in sin telefon och få rabatt på en ny. Tre än en av dessa och i dag presenterade operatören sin lista med priser på olika begagnade mobiler. Med hjälp av de nya priserna har vi nu sammanställt ett diagram som visar vilka mobiler som snabbast tappar i värde och vilka som är bäst på att behålla sitt värde. Spolier: En begagnad iPhone är den klara vinnaren.

Stora skillnader

För att ta reda på vilka tillverkares mobiler som är bäst respektive sämst på att behålla sina mobilers värde har vi först sammanställt begagnatpriserna från Tre. Vi har sedan räknat på hur mycket de respektive modellerna har sjunkit i pris sedan sina respektive lanseringar samt hur länge de varit ute i butik. Därefter har vi kollat på hur stor den månatliga värdeminskningen är i genomsnitt för varje modell. I likhet med till exempel bilar förlorar också mobiler en stor del av sitt värde under början av sitt liv. Det gör att den genomsnittliga procentuella minskningen per månad sjunker drastiskt när mobiler blir äldre. Detta ger oss ett diagram som ser ut så här.

Högre är bättre. Genomsnittlig procentuell värdeminskning (Y) per månad i antal månader (X). Räknat från varje mobils respektive lansering till i dag. Varje prick i diagrammet är en produkt vars lansering skedde för det antal månader som X-axeln visar. Vi har bara inkluderat flaggskeppsmobiler som är mellan 6 och 36 månader gamla.

Mindre skillnader över tid

I diagrammet ser vi de fyra tillverkare som Tre har priser på. Det finns tydliga skillnader mellan dem. Apple är en överlägsen vinnare. I likhet med konkurrenterna sjunker också iPhones snabbt i pris under de första månaderna. Konkurrenter så som Huawei och Sony sjunker dock mer än 50 procent snabbare. Även Samsungs mobiler sjunker betydligt snabbare i pris än Apples. Över tid jämnas dessa skillnader dock ut. Det är en naturlig utveckling eftersom de flesta mobiler långsamt närmar sig ett lågt värde som inte skiljer sig lika mycket från modell till modell.

Samma diagram men med flera äldre modeller från Apple och Samsung inkluderade. Se källdata och uträkningar som vi baserar diagrammen på vid ”Källa” längst ner i artikeln.

Inte bara procentuellt

Det kommer inte som en större överraskning att det är iPhones som är bäst på att behålla sitt värde och att ha ett högt andrahandsvärde. Det är dock intressant att se att skillnaden är så stor som den är mellan vissa tillverkare. En viktig aspekt att komma ihåg här är dock att Apples mobiler, i detta exemplet, är betydligt dyrare än konkurrenternas modeller. En lika stor procentuell minskning skapar därför en större faktisk värdeminskning i kronor. Även när vi räknar på den faktiska värdeminskningen vinner dock Apple i många fall. Om vi till exempel jämför Huawei Mate 10 Pro med iPhone 8, minskade Huaweis mobil med runt 6 500 kronor och iPhone 8 med 6 000 kronor. Apples värdeminskning är alltså mindre, trots att iPhone 8 kostade 1 700 kronor mer och har varit tillgänglig i en månad längre än Mate 10 Pro.

begagnad iphone
Apple iPhone 8 256 GB jämförs med Huawei Mate 10 Pro. De har funnits i butiker i nio respektive åtta månader.

Priserna från Tre och diagrammen i denna artikeln har givetvis flera problem. För det första är det Tre som har bestämt andrahandspriserna, inte en öppen marknad. Återförsäljare betalar generellt betydligt mindre än den öppna marknaden. För det andra inkluderas bara fyra tillverkare och för det tredje beror ett slutligt andrahandspris givetvis också på skick. Det finns dock ingen anledning att tro att Tres priser inte kan representera marknaden i stort. Deras priser borde åtminstone kunna ge oss en fingervisning om hur mobiler förlorar värde över tid.

Billiga mobiler tappar ännu mindre

I slutänden kan vi lära oss vissa läxor från statistiken. Den första är att du troligen kommer förlora många tusen kronor under de första månaderna av användning med en ny flaggskepsmobil, oberoende på vilken modell du köper. Vi vet dock att vissa tillverkare är värre och att Apples mobiler är bättre på att behålla sitt värde över tid. Samtidigt vet vi att de mobiler som förlorar minst värde, räknat i kronor, är budgetmobiler. Om du köper en ny mobil som kostar under 3 000 kronor, kan telefonens värde omöjligtvis minska mer än 3 000 kronor, oberoende på hur mycket tid som passerar. Om du verkligen vill minska din mobils värdeförlust är det helt enkelt bättre att köpa en mobil som är billigare från början. Då finns det betydligt bättre val än en iPhone.

Sveriges bästa mobiler i Svenska Smartphoneguiden:

Svenska Smartphoneguiden

Källa: Tre, Data för diagram (PDF)

På Surfa.se jobbar vi utifrån konsumentjournalistiska principer för att ta reda på sanningen. Vi skriver utförliga artiklar och tester och tummar inte på kvalitet eller opartiskhet. Läs mer om hur vi jobbar för god journalistik här.

2 KOMMENTARER

  1. Intressant, men synd att inte Motorola fanns med i jämförelsen. Hade varit kul att se hur mycket ens lur har minskat i värde 🙂

  2. Fast det där är ju data från ett telebolag… Det är inte speciellt relevant. Det som är mer intressant är vad olåsta topmodeller går för i avslutade affärer utanför telebolagen. Vem vill fö köpa en begagnad Iphone som kan ha utbytt skärm till en nonameskärm….

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − två =